Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Bine te-am regăsit cu un nou episod al emisiunii Banii Vorbesc.
O avem din nou alături de noi pe Andreea Amzu, colega noastră care ne ajută cu aceste minunate episoade despre viaţa noastră financiară.
În acest episod, Andreea ne povesteşte cu multe amănunte experienţele prin care a trecut şi ce a învăţat din fiecare.
Întregul episod îl poţi citi mai jos. Versiunea text este completă în cazul în care nu doreşti să asculţi varianta audio. Nu uita că poţi descărca gratuit emisiunea când doreşti tu!
Unde mai puteţi asculta emisiunea Banii Vorbesc:
Desfăşurătorul emisiunii:
V-ati intrebat vreodata de ce nu reusiti sa puneti bani deoparte, sau de ce altii reusesc sa aiba bani si voi nu?
De ce pastram obiceiuri proaste de a consuma mai mult decat ne permitem sau sa ne punem familia in primejdie financiara?
Eu sunt Andreea si am gasit raspunsurile la aceste intrebari in studiile de psihologie care incearca sa inteleaga comportamentul uman.
Si m-am gandit sa va impartasesc si voua in acest episod din podcastul de educatie financiara, Banii Vorbesc. Episod intitulat “Relatia noastra cu banii”.
In majoritatea episoadelor din podcastul Banii vorbesc am vorbit despre ce putem face ca actiuni pentru a dobandi abilitati practice de educatie financiara.
Am avut povesti de succes ale antreprenorilor si oamenilor ce si-au dobandit independenta financiara. In acest episod insa, vreau sa va vorbesc despre doua elemente care au un impact foarte mare in ceea ce reusim in viata si anume gandurile si motivatia noastra interna.
Ce anume se poate intampla gresit in interactiunea proasta cu banii, care este motivul pentru care pot sa apara aceste probleme si cum putem contracara acest lucru.
Puteti sa reveniti oricand sa reascultati acest episod pentru ca este plin de multe dezvaluiri despre ce anume sta in spatele problemelor financiare.
Bun, deci stim ca banii nu sunt o fiinta, insa tindem sa ne atasam emotional de ei. Legam sentimente de ei care afecteaza si ne influenteaza daca o sa ajungem vreodata sa avem indeajuns de multi bani in viata noastra sau nu.
As vrea sa va imping acum sa va reamintiti de copilaria voastra si primele interactiuni cu banii. Pentru unii dintre voi banii inseamna libertate si va spuneati in gand: “ooo, cand o sa cresc eu mare si o sa am banii mei o sa fac ce vreau eu”.
Pentru altii poate a insemnat securitate si v-ati spus “cand o sa am eu familia mea o sa ma asigur ca nu o sa-i lipseasca nimic”.
Pentru altii banii inseamna putere “cand o sa am banii mei o sa schimb eu lumea” sau “o sa fiu cineva cand am bani”
Pentru altii inseamna control: “cand o sa am bani o sa ma asculte lumea”, “o sa fac ce vreau eu cand o sa am bani”
Pentru altii inseamna acceptare: “o sa am prieteni si nu o sa fiu asa izolat cand o sa am bani”
Si pentru altii banii inseamna iubire: “cand o sa am bani o sa ma iubeasca femeile”
Deci banii pot insemna libertate, securitate, putere, control, acceptare sau iubire.
Si iti poti da seama de asta in functie de ceea ce consideri ca acestia iti pot oferi.
Nu suntem obisnuiti sa ne gandim ce au insemnat si ce inseamna banii pentru noi, insa toate aceste ganduri ne schimba felul in care interactionam cu ei si ne influenteaza in decizile pe care le luam.
Este si un test psihologic pe care-l puteti face pentru a identifica ce fel de personalitate financiara aveti. V
a atasez link-ul in descriere daca vreti sa aflati.
(Aici este Testul de personalitate financiara.)
Un lucru bun la relatia noastra cu banii este ca totul se bazeaza pe ceea ce am invatat.
Si daca vrem sa ne comportam altfel trebuie sa invatam sa vedem altfel banii. Iar primii pasi in a ne schimba este sa aflam ce anume am invatat gresit, sa nu ne judecam pentru asta si sa acceptam ca am avut acel obicei pentru ca asta stiam, si de abea dupa aceea putem trece la a invata alte obiceiuri.
Influentele relatiei pe care o avem cu banii sunt din ceea ce invatam din familie, statutul social al familiei de apartenenta, anturajul social, nivelul nostru de maturizare psihica si cultura din care facem parte.
O sa va vorbesc despre fiecare in parte.
Deci ce am invatat? am invatat de la familia noastra unul dintre urmatoarele lucruri:
- 1 Intr-o familie in care banii au fost folositi ca forma de pedeapsa sau recompensa. De exemplu: copilul dintr-o familie in care parintii nu-i arata prea multa afectiune fiind de cele mai multe ori amandoi mult prea ocupati cu job-ul, insa vor sa-i arate valoarea banilor. Din astfel de familii invatam ca banii inseamna iubire si ca iubirea nu este gratuita, ci trebuie castigata. Repet: invatam ca banii inseamna iubire si ca iubirea nu este gratuita, ci trebuie castigata. Si cand inveti acest lucru partea buna este ca banii devin un puternic motivator pentru tine. Partea proasta e ca, devenind adult simti ca nu poti primi iubire din partea celorlalti decat daca, prin bani iti creezi un anumit statut. Si daca nu ai bani simti ca nu ai valoare si ca nu meriti sa fi iubit.
- A 2-a situatie, Daca parintii tai ti-au oferit mereu bani fara a te invata valoarea banilor. De obicei este familia de oameni bogati care nu numai ca nu isi impartasesc iubirea fata de copii dar nici nu petrec timp cu ei, dar vin in ajutor cand acesta este intr-o boacana mai mare. Dintr-o astfel de familie inveti ca o sa fie mereu cineva care sa iti rezolve problemele si ca totul ti se cuvine fara nici o munca. Si ajuns adult esti predispus sa nu-ti asumi responsabilitati financiare, sa nu inveti sa-ti manageriezi finantele, sa iti asumi riscuri mari cu banii si sa-i pierzi.
- A 3-a situatie, daca parintii tai au avut mereu probleme financiare de la care se iscau si scandaluri. De obicei este familia de oameni saraci care fiind afectati financiar cauta vinovati, fie pe ei insisi, copii lor sau chiar societatea. DIntr-o astfel de familie ajuns la maturitate o sa-ti fie frica sa nu pierzi banii, nu o sa te simti demn sa ai bani, poti invata sa te plangi ca parintii tai de bani si sa dai vina pe soarta sau pe ceilalti daca lucrurile nu merg cum trebuie.
Acum stiu ca nu putem schimba trecutul, dar putem, dandu-ne seama de ceea ce am mostenit, fara sa ne dam seama, ca sunt lucrurile care ne opresc sa ne bucuram mai mult de reusitele noastre.
Putem sa apreciem unde am ajuns si de unde am venit.
Ne putem da seama de ceea ce ne-a oprit pana acum pentru ca repetam ceea ce am invatat si putem alege sa luam altfel de decizii.
Ce lucruri invatam din familia noastra in functie de statutul social?
- dintr-o familie saraca inveti cum sa economisesti, chiar esti expert la asta. Inveti ca banii se castiga greu si se pierd usor. Inveti sa pui pe primul loc nevoile celorlalti nu ale tale. Inveti sa faci sacrificii pentru ceea ce-ti doresti. Inveti sa imparti ceea ce ai. Inveti sa iti astepti randul si sa ai rabdare. Dobandesti frica de a pierde bani si in unele situatii iti creezi temeri nefondate ca toata lumea vrea sa-ti fure banii.
- dintr-o familie din clasa de mijloc inveti: cum sa fi multumit cu ceea ce ai, cum sa ai rabdare si sa-ti calculezi bugetul pentru ceea ce-ti doresti
- intr-o familie din clasa de sus poti invata: cum sa faci bani, chiar esti expert in asta. Inveti cum sa interactionezi cu oamenii, sa-i motivezi si sa profiti de oportunitati.
Doua anomalii, daca am putea sa le numim asa sunt cand esti dintr-o clasa sociala dar cu mentalitate din clasa opusa social.
- De exemplu, atunci cand esti intr-o familie dintr-o clasa de sus dar cu mentalitate de sarac. Ca in Avarul de Molier, persoana care se plange mereu de bani dar de fapt are foarte multi.
- Sau cand familia saraca are mentalitate de familie bogata. Cheltuie mai mult decat isi permite pentru a pastra aparenta ca este o familie instarita.
Ambele situatii sunt problematice, in prima nu ai grija nici de tine nici de familia ta de frica de a cheltuii bani si in a doua situatie te indatorezi.
Desi ceea ce invatam din familia noastra a avut impact asupra deciziilor si modului in care ne-am trait viata pana acum, partea buna este ca putem invata si acum lucrurile bune.
Deci limitele de educatie pe care le avem din familie pot fi inlaturate, avand in vedere ca o data cu internetul nu mai sunt informatii la care ai acces doar daca ai un anumit statut.
O alta influenta asupra relatiei noastre cu banii este anturajul social Prietenii, colegii de scoala sau de munca au impact mare asupra modului de a actiona pentru a face bani si cum ii cheltuim.
Adica, daca tu ai prieteni care prefera sa aiba un loc de munca, o familie si rata la apartament si tu o sa tinzi sa pastrezi acelasi tipar (ai o singura sursa de venit – job-ul tau, acelasi tip de a-ti petrece timpul liber si acelasi stil de cheltuieli financiare).
De aceea atunci cand vrei sa-ti schimbi tipul de venituri si cheltuieli pe care le ai, modelele sociale, care sunt conform a ceea ce-ti doresti, sunt recomandate.
O alta influenta asupra relatiei cu banii o are nivelul tau de maturitatea psihica.
Ca persoana matura iti asumi responsabilitati si te poti descurca singur sa-ti manageriezi banii.
- Esti constient de cat costa lucrurile pe care dai bani si care sunt veniturile tale lunare.
- Ai o perspectiva de ansamblu a vietii tale financiare (adica stii la ce nivel esti, unde vrei sa ajungi si iti creezi pasi si obiective financiare pe care-i urmezi).
- Nu amani lucrurile care tin de tine ce iti pot aduce venituri sau iti pot crea cheltuieli inutile daca le amani.
- Stii sa cauti solutii si sa delegi pentru a ajunge la un rezultat.
- Este deschis la a incerca ceva nou atunci cand nu merge o solutia incercata.
- Vezi greselile ca invataturi, nu ca esecuri in viata.
- Si ai o motivatie interna pentru obiectivele tale.
Imaturul poate sa fie de exemplu o persoana de 40 de ani care este in continuare intretinut de parintele sau.
Nu a muncit vreodata si nu contribuie la cheltuielile lunare in caminul sau. De ce mentionez impactul maturitatii asupra relatiei pe care o ai cu banii? Pentru ca rolul parintilor este sa-si invete copii sa se descurce singuri la maturitate.
O persoana care ca adult depinde mult financiar de altii o sa moara de foame, la propriu, daca, Doamne fereste, nu o sa mai fie persoana de care depinde.
Iar maturitatea se invata prin repetitie in asumarea responsabilitatilor financiare, nu exista nici o alta solutie. E o problema in Romania a mentalitatii comuniste care inca se pastreaza ce creeaza oameni imaturi.
Oameni care cred ca este de datoria statului sa aiba grija de ei.
Nu e de datoria statului sa aiba grija de oameni puturosi, e de datoria lui sa ajute pe cei care intr-adevar au probleme. Bun, si ajungem astfel la influenta culturii asupra relatiei noastre cu banii. In psihologie sunt foarte multe studii care vorbesc despre cultura americana si despre cultura popoarelor migratoare care s-au mutat in SUA.
Cartea “The millionaire next door” care are un succes rasunator si o recomand, explica, folosindu-se de datele adunate, ce anume creeaza oameni bogati dintr-o singura generatie.
Studiul lor a scos la iveala ca poporul american este un popor bogat datorita popoarele migratoare, care vin in aceasta tara din dorinta de a se realiza.
Cel mai mare numar de bogati fiind din randul scotienilor si rusilor. Scotienii au devenit bogati pentru ca sunt foarte buni la a economisii, iar Rusii au devenit bogati pentru ca au un spirit anteprenorial foarte dezvoltat. Pentru mai multe despre aceste culturi cititi cartea.
Dar sa revenim la cultura noastra. Care sunt atuurile si defectele noastre?
Avem o capacitate mare de a ne adapta si invata.
Daca nu reusim in tara noastra sa ne descurcam financiar plecam in alta tara. Avem mentalitatea de “fiecare trage pentru el”, ceea ce poate oprii sa invatam unii de la ceilalti educatie financiara si in acelasi timp putem repeta aceleasi greseli datorita incapatanarii noastre.
Pastram familia traditionala in care barbatul este capul familiei si cel care aduce banii, iar femeia se ocupa de educatia copiilor si ingrijirea casei.
Asta inseamna o educatie financiara diferita a celor doua sexe. Baiatul invata sa faca bani si femeia invata sa economiseasca. Pastram o familie extinsa in care familia nou formata depinde financiar in totalitate sau partial de parintii celor casatoriti.
Asta inseamna ca nu suntem maturi financiar pentru ca nu tinem evidenta banilor nostrii, nu prioritizam si vrem satisfactia nevoilor noastre rapid.
Pentru ca parintii nostrii au avut posibilitatea de a cumpara casele lor suntem invatati ca si noi ar trebuii sa ne cumparam casele pentru a fi cu adevarat impliniti si fericiti.
Este bine sa ai siguranta ca nimeni nu te da afara din casa, insa presiunea creditului la banca (care de obicei este pe 30 de ani) poate sa puna in dificultate cuplul si sa creeze stres in plus. Pentru a arata ca ne merge bine noua romanilor ne place sa aratam asta (prin masina, casa, haine, telefon etc.).
De multe ori sunt oameni care nu o duc bine si tot vor sa pastreze aparenta ca o duc bine si consuma mai mult decat isi permit. Social-media este plina de astfel de modele care se lauda cu ce au si care mentin dorinta de consumerism (sa te faca sa te simti inferior sau vinovat daca nu ai si tu haine, masina, vacantele, casa si alte lucruri de lux).
Alte aspecte ale culturii noastre pe care le-am gasit explicate si ofera si solutii sunt in cartea “The Prosperity Paradox: How Innovation Can Lift Nations Out of Poverty”, o alta carte celebra pe care o recomand, explica ce anume poate scoate un popor din saracie si anume crearea unor business-uri care pe langa faptul ca ofera un loc de munca forteaza dezvoltarea si altor lucruri care pastreaza saracia.
De exemplu in Romania inca sunt pastrate lucruri care ne opresc sa devenim o tara prospera.
Locuinte fara veceu in casa, copii care nu termina 8 clase, drumuri neasfaltate in tara si multe altele. In carte se mai discuta si despre un alt aspect despre care se vorbeste ca exista si in Romania. Coruptia.
Si cum aceasta opreste dezvoltarea unei societati.
Pe scurt, intr-o tara in care pentru a deveni bogat trebuie sa incalci legea, pentru ca alta optiune de a deveni bogat nu iti ofera tara, coruptia devine o normalitate.
Eu una nu imi doresc ca termenul de coruptie sa devina o caracteristica a Romaniei si poporului sau, mai ales cand traim intr-o epoca cu o piata deschisa datorita internetului si accesului liber la mult mai multe oportunitati si posturi de munca atat in tara cat si in afara tarii.
Deci, cultura ne poate influenta felul nostru de a vedea banii, cat castigam, pe ce ne place sa dam banii etc., insa dupa cum am spus la inceput, atunci cand iti dai seama de influenta, ai puterea de a schimba situatia.
Bun, deci stim impactul pe care-l are educatia din familie, anturajul, cultura si nivelul de maturitate.
Acum o sa va vorbesc despre cum ne afecteaza in rau acestea si cum putem imbunatatii relatia noastra cu banii. Toate problemele cu banii apar datorita modelelor gresite pe care le-am pastrat si “imbunatatit”.
Chiar daca noua nu ne-a placut sa fim in postura de victima a lor, ca adulti putem sa ne razbunam pe viitoarea noastra familie sau pe noi insine, chiar daca victimele alese de noi nu au nici o vina pentru copilaria noastra nefericita.
Problemele despre care o sa discut sunt: inlocuire iubirii cu banii, abuzul de putere, crearea preconceptiilor, risipa de bani, avaritia, cumparaturile compulsive si dependenta de jocuri de noroc.
Deci, inlocuirea iubirii cu banii.
Deoarece banii sunt o unitate masurabila, unii pot simtii ca sunt ceva asupra caruia pot avea mult mai mult control.
De asemenea, sa te preocupi de problema banilor poate sa fie, in prima instanta, daca esti coplesit de probleme emotionale (cum ar fi moartea cuiva drag, pierderea cuiva drag, depresie, sau alte probleme) o foarte buna evadare pentru a nu discuta despre ceea ce simti cu adevarat. Dar daca ignori adevaratele probleme asta nu inseamna ca o sa dispara.
Ci se acumuleaza si la un moment dat o sa iasa la suprafata.
Ce se intampla?
In relatia parinte – copil, celebra replica “ti-am dat tot ce vroiai: bani, acoperis sub cap etc. …” sau in relatia cu partenerul de viata in care banii si cadourile inlocuiesc lipsa relatiiilor intime, banii nu o sa rezolve aceste probleme de interactiune, ci o sa mareasca din ce in ce mai mult distanta dintre cele doua persoane.
Care este problema?
Atunci cand inlocuim iubirea cu banii avem probleme in a crea conexiuni adevarate cu oamenii. Fie simtim ca toti ne vor banii, fie vedem relatiile ca fiind pur si simplu un mod de a ne creste veniturile.
Dar relatiile adevarate au rolul de a da un sens vietii noastre si a ne motiva, iar fara acestea putem sa cadem in depresie sau cream de dependente (ca droguri, acool si jocuri de noroc).
Cum rezolvam situatia? Trebuie sa ne dam seama de cum reactionam si cum ne afecteaza acest lucru nu numai relatia noastra cu banii dar si cu ceilalti.
Apoi trebuie sa invatam sa cerem iubire de la oameni nu de la bani. Folosirea banilor ca abuz de putere. Sunt trei cazuri care apar cel mai des:
- in cuplu cand o persoana este singura sursa de venit si ii da partenerei sale bani cu taraita dar numai sa demonstreze pentru orice suma pentru ce-i trebuie si pe ce a cheltuit.
- in relatia copil – parinte care se poate extinde si la varsta adulta a copilului. Sa continue sa plateasca pentru propriul sau copil este un mod de a-l tine pe acesta inca legat de el. Sa aiba inca un control asupra deciziilor pe care acesta le ia (decizii ca ce studii sa faca, ce loc de munca sa aleaga, cu cine se casatoreste si multe altele)
- sau cazul persoanelor cu functie mare de conducere ce considera ca sunt mai presus de lege (la asta nu cred ca e nevoie sa va dau exemplu, stirile stiu cum sa scoata in evidenta asta)
Problema cand folosesti banii ca abuz de putere este ca reduci persoanele celalalte la nivel de infantilism si ii faci dependenti de tine. In familie aceasta atitudine duce la divort si produci frica, ceea ce duce la comunicare proasta si rebeliune.
Iar intr-o institutie asta presupune ca opresti dezvoltarea firmei, poti pierde angajati si risti sa pierzi tot ceea ce ai castigat.
Nu este nimic anormal in a-ti dori sa ai putere asupra propriei tale vieti si sa poti schimba lumea, problema este cand o duci la o extrema “o sa se faca exact cum vreau eu, nu altfel”. Pentru cei ce vor sa afle mai multe despre studiile legate de dorinta omului de putere va recomand lucrarile si cartile de Adler.
Ce solutii exista pentru aceasta problema?
Mai intai invata sa recunosti ca nu poti controla absolut tot din viata ta si a celor din jurul tau.
Si cand o sa inveti sa ii lasi si pe ceilalti sa isi asume responsabilitati o sa ai relatii mult mai bune cu ceilalti, mai putin stres, mai putine griji, o sa ai mai multi aliati care sa te ajute sa ajungi la succes si o sa ai timp pentru a te bucura de reusitele tale, nu doar munca, munca si iar munca.
Preconceptii proaste despre bani
Vreau sa va vorbesc despre asta pentru ca vorbele din popor creeaza atitudinea noastra despre bani.
Expresii ca: “banii sunt ochiul Diavolului”,”n-ai bani, n-ai prieteni”, “banii nu cresc in copac”, “banii nu aduc fericirea”, ne fac sa ne e fie frica sa devenim bogati. Una dintre preconceptii este ca daca ai bani esti un om rau. Dar nu este asa, ceea ce te face un om rau sau bun sunt valorile tale personale pe care le alegi si dupa care iti traieste viata.
Problema cu frica este ca o internalizam fara sa ne dam seama si ne cream comportamentul de autosabotare.
Aceasta frica se poate manifesta in mai multe forme:
- Poti sa nu stii cat sa ceri pentru munca ta si te trezesti ca faci de cele mai multe orimunca voluntara.
- Poti sa nu stii sa-ti manageriezi banii pentru ca iti este frica sa umblii cu ei.
- Ai putea evita sa ai prea multi bani de teama ca nu o sa stii cum sa ai grija de ei.
- S-ar putea sa-ti fie frica ca nu ai destui bani pentru o anumita situatie sau pentru a mentine standardul tau de viata si asta poate duce la griji, depresie, anxietate si nu poti sa iei decizii rationale.
Ganditi-va la ce expresii despre bani ati auzit voi si ce emotie va transmite despre persoanele care au bani.
Si amintiti-va daca ati avut vre-o experienta legata de bani care v-a afectat felul de a vedea banii. Toate aceste preconceptii despre bani va tin pe loc.
E timpul sa le lasati in urma si sa vedeti altfel banii.
Va recomand cartile de Napoleon Hill (De la idee la bani, Legea succesului) pentru a afla cum sa va schimbati preconceptiile despre bani. Si daca vreti acum un sfat despre cum sa va schimbati preconceptiile despre bani va recomand sa:
- va creati propriul portret al omului bogat care vreti sa deveniti (nu e nevoie sa fiti o persoana rea pentru a fi bogat)
- sa va creati o lista de expresii si citate despre bani care sa va motiveze
- sa exersati sa va apreciati munca (pentru ca daca tu nu-ti apreciezi munca cum ar putea alcineva prin bani sa-ti aprecieze munca)
- si va recomand sa interactionati mai mult cu banii vostri (nu doar sa-i cheltuiti, dar si sa invatati cum sa-i investiti, cum sa-i economisiti si cum sa-i apreciati pentru oportunitatile pe care vi le ofera)
Risipa de bani
La baza comportamentului de risipire de bani este sentimentul ca de fapt nu meriti banii.
De asemenea daca este limbajul tau de iubire sa oferi cadouri (adica stilul tau de a-ti manifesta iubirea este prin a oferii cadouri) este o combinatie periculoasa.
Faptul ca intreaga societate sustine ideea de consumerism pentru a pastra fluxul banilor in circulatie nu ne ajuta de loc in a ne opri din a consuma banii. Noile studii facute de Ariely si Kreisler vorbesc despre efectele utilizarii banilor cash si a cardului. Ei demonstreaza ca nu iti mai dai seama de cat cheltui cand nu vezi fizic banii.
Cartile de credit care-ti ofera bani in plus pentru a te tine legat cu o dobanda de 7-9%. Promovarea mult prea mult a imprumuturilor si creditelor pe cand sustinerea sa-ti creezi cont de economii este ascunsa printre serviciile bancare, oferind o dobanda de 1-2% sustin satisfacerea nevoilor cat mai repede.
Si apoi ne miram de ce oamenii sunt nemultumiti si nefericiti pentru ca au asteptari sa creasca in cariera repede desi nu au trecut prin etapele de dezvoltare a carierei.
Ne miram de ce sunt nefericiti oamenii pentru ca se asteapta sa-si gaseasca partenerul de viata si acesta sa fie perfect. Sunt nerabdatori oamenii sa-si cumpere repede o locuinta si nu sunt atenti la contractul de imprumut de la banca si dobanzile pe care le are de platit, ce ajung sa fie mai mari decat isi permit.
Legat de risipa de bani sunt multe studii care explica acest comportament pentru ca e legat de consumerism, strategii de marketing, strategii de promovare si strategii de manipulare a populatiei. Efectele supraconsumerismului sunt: decizii financiare proaste, faliment personal, probleme in familie, negarea si minciuna ca forme de evadare a problemelor reale, sinucidere, depresie, obiectele pe care le cumparam nu ne ofera o placere ci doar cumparaturile in sine ne ofera placere pe moment.
Cum rezolvam problema? Mai intai trebuie sa recunoastem ca avem o problema si sa cerem ajutorul cuiva specializat. Terapia de grup, identificarea a ce gol vrem sa ascundem de fapt prin cumparaturi si exersarea unor obiceiuri bune de educatie financiara (cum ar fi sa tii evidenta banilor, sa creezi bugete in care sa te incadrezi) te pot ajuta sa dezvolti o relatie cu banii mult mai echilibrata.
Avaritia
Sunt multi psihologi care incearca sa explice de unde apare avaritia sau alte probleme cu banii.
Conform lui Abraham Maslow, care a creat Piramida trebuintelor, vorbeste de faptul ca omul trebuie sa evolueze si o data cu evolutia lui se schimba si nevoile care sunt in prim plan.
Cei care duc lipsa de o anumita nevoie, raman blocati la un anumit nivel al piramidei si tind chiar sa exagereze in a-si satisface nevoile lipsa. Astfel apare avaritia care are ca rol principal de a satisface o nevoie primordiala.
Conform lui Sigmund Freud avaritia este explicata ca pe o nevoie de control care are originile in perioada anala in care copilul descopera placerea de eliminare fecala si ca abstinenta la maturitate de a da banii si dorinta de a pastra cat mai multi este o simbolistica a dorintei de a pastra iubirea.
Explicatia lui Freud cred ca este cea mai ciudata dintre toate, de aceea nu m-am putut abtine sa nu o spun. Explicatia mea preferata este de la Marc Gauvin (autor al cartii Avaritia sau frica de a pierde si de excludere), care spune ca frica de a nu avea destui bani este de fapt temerea ca tu nu esti indeajuns, ca nu ai valoare fara banii tai.
Lipsa in copilarie a atentiei din partea parintilor sau abuzul pot crea un adult anxios legat de viitor. Iar instinctul sau de supravietuire il aduce in situatia de a ramane fixat pe bani si viata este redusa la a acumula cat mai mult, chiar daca poate sa-si indeplineasca toate nevoile nu isi poate fixa alt obiectiv in viata.
Avaritia te poate oprii sa iei unele decizii, iti poate pune in pericol sanatatea (de exemplu daca refuzi sa ai grija de sanatatea ta pentru a nu consuma bani), iti creeaza idei si perspective de viata paranoice, te izoleaza de societate si multe altele.
Cum scapi de acest comportament?
Desi ma pot repeta, ca in orice comportament mai intai trebuie sa recunosti ca ai o problema, sa iti dai seama de efectele negative pe care le are si apoi de a gasi alte solutii de a simti ca esti valoros, ca esti in siguranta, ca esti iubit sau ce alceva vrei sa inlocuiesti prin acesti bani.
Cumparaturile compulsive
Acest comportament are legatura cu cel de risipa de bani.
Si ca orice comportament de al nostru a aparut ca metoda de a face fata la o anumita situatie. In cazul asta, a face fata stresului cum este si comportamentul de a fuma.
Si este si un comportament de evadare din propria realitate pe care nu vrem sa o acceptam cum se intampla si in cazul consumului de alcool si de droguri.
Cumparaturile compulsive sunt comportamente impulsive ce creeaza o stare de bine pe moment si au rolul de a acoperii un gol emotional (singuratatea, stima de sine scazuta si lipsa de control din propria viata).
De asemenea sadisfac pe moment nevoia de aprobare, de adrenalina si de control.
Dar nu este o metoda buna de a face fata stresului pentru ca este un comportament autodistructiv.
Mai multe despre acest comportament puteti afla din cercetarile lui Mueller (Modelul strangerii obiectelor in cumparaturile compulsive).
Metodele de a rezolva aceasta problema sunt aceleasi ca si la risipa de bani: recunoaste problema, identifica care este de fapt problema ta adevarata pe care vrei sa o eviti si gaseste metode mai sanatoase pentru tine de a face fata stresului.
Dependenta de jocuri de noroc
Ca si celalalte adictii rolul acesteia este de evadare din propria sa viata. Dependenta de jocuri nu apare de obicei singura este insotita si de alte lucruri: probleme mentale, abuz de substante, depresie, anxietate, extra competitivitate, impulsivitate, workaholism,etc.
De aceea este si mai greu de rezolvat aceasta problema. Am vrut sa dicut despre dependenta de jocuri si pentru ca ma sperie numarul in crestere a salilor de jocuri din Romania.
Mirajul de a te imbogatii peste noapte, fara a face nimic, eu il consider semnul cel mai evident al saraciei si lipsei de educatie financiara.
Pentru ca desi acestia spun ca joaca pana isi recupereaza banii, dar de fapt joaca pana cand pierd toti banii. Si nu se trag in jos doar pe ei ci si familile si prietenii lor.
Astea sunt efectele unei relatii proaste cu banii.
Nu vreau sa termin intr-o nota proasta de aceea vreau sa va reamintesc ca aveti puterea de a schimba ce fel de relatie aveti cu banii vostrii.
Mai intai trebuie sa iti dai seama de unde a pornit obiceiul prost. Afla ce il mentine si de ce l-ai pastrat pe obicei. Recunoaste ce efecte negative a avut acest obicei asupra vietii tale.
Descoperi adevaratele frici care te-au oprit sa castigi bani si sa te bucuri de ei. Identifici ce anume te face cu adevarat fericit, ce iti doresti cu adevarat. Inveti sa manageriezi banii si sa faci fata stresului altfel decat apeland la bani.
Si repeti comportamentul nou invatat motivat de adevaratele tale dorinte. Nu uita! Nu esti singur in schimbare si pe acest drum de educatie financiara.
Este o intreaga comunitate care asculta acest podcast si care invata despre finante de pe blogul Laurentiu Mihai.
Te astept sa-mi pui intrebari, sa-mi spui daca ai nelamuriri sau daca vrei sa aflii mai multe despre un anumit lucru. Pana data viitoare, va urez mult succes in a va imbunatatii relatia cu banii.