Amortizarea

Amortizarea din punct de vedere contabil reprezintă o unitate valorica ce reprezinta uzura mijloacelor fixe incluse in costul produselor sau serviciilor la fabricarea carora ele au participat in vederea.

In contabilitate amortizarea se regaseste la imboilizari. Pentru Imobilizari, amortizarea reprezinta baza imputarii sistematice a costului lor de intrare asupra unui numar de exercitii.

Cele 3 tipuri de amortizari care se regasesc in Romania sunt:
– amortizarea liniara;
– amortizarea degresiva;
– amortizarea accelerata.

Din punct de vedere financiar si personal, amortizarea ar putea reprezenta o rambursare a unei datorii intr-un termen stabilit.

Amortizare financiara – modalitate de recuperare a unui imprumut acordat pe termen lung prin rambursari periodice.

Amortizare fiscala – amortizare care corespunde gradului de utilizare a mijloacelor fixe si a ratei de actualizare la inflatie.

Amortizarea imprumutului prin anuitati – achitare de catre stat a dobanzii, precum si a unei parti din capitalul imprumutat (amortismentul).

[button url=”https://laurentiumihai.ro/dictionar-financiar/” background=”#4f9807″ size=”4″ icon=”icon: hand-o-left”]Înapoi la Dicţionarul financiar![/button] [divider top=”no”]

Ai o altă părere sau definiţie despre acest termen financiar, trimite-mi un email pe contact@laurentiumihai.ro.

Recomand:

[button url=”https://laurentiumihai.ro/carti-despre-bani/” target=”blank” background=”#4F9807″ size=”4″]–> 51 de cărţi care te vor face mai inteligent din punct de vedere financiar <–-[/button]