O viata financiara sanatoasa este cel mai important lucru pe care îl caută toată lumea în zilele acestea.
Trecem printr-o perioadă grea de suportat în care tot ce contează este să supraveţuim în fiecare zi. Cu greu ne mai putem gândi la investiţii, la prosperitate sau la avuţie.
Ne gândim la cum să supraveţuim cu ce avem sau la cum să ne creştem confortul dar niciodată nu ne gândim la cum să ne simplificăm viaţa financiară astfel încât să trăim sănătos din punct de vedere financiar.
A ne simplifica viaţa din punct de vedere financiar este primul pas pe care trebui să-l faci pentru a ajunge la prosperitate.
În rândurile ce urmează îţi prezint 30 de sfaturi bune de urmat pentru o viaţă financiară sănătoasă:
30 de Sfaturi pentru o Viata Financiara Sanatoasa
1. Setează-ţi obiective financiare. Unul dintre cele mai importante acţiuni financiare pe care trebuie să le realizezi.
Fără obiective financiare nu ştim pentru ce muncim. Nu ştim încotro ne îndreptăm şi ce vrem să obţinem. Obiectivele financiare sunt cele care ne menţin şi ne forţează să vrem mai mult de la viaţă.
Setează-ţi obiective financiare pe termen lung, 5-7-10 ani, şi mai apoi spargele în obiective mai mici cu acţiuni concrete pentru fiecare.
2. Încearcă să îndeplineşti câte un obiectiv pe rând. După ce ţi-ai setat obiectivele financiare poţi începe să le îndeplineşti.
Realizează fiecare obiective pe rând. Dacă începi cu mai multe o să te încurci în ele. Nu vei şti care este mai important şi care nu.
O dată ce ai stabilit la primul pas obiectivele înseamnă că toate sunt importante.
Realizează-le individual pentru a obţine rezultatul cel mai mare.
3. Foloseşte un buget personal. Bugetul personal este oglinda financiară a vieţii tale. Fără un buget personal nu poţi să ţii socoteală la ce ai făcut până acum, ce ai greşit şi ce ai făcut bine.
Îţi recomand articolul 10 Motive pentru care ar trebuie sa Folosesti un Buget Personal unde vei găsi cele mai importante motive pentru care ar trebui să utilizezi un buget personal.
Dacă încă nu ai un buget personal, AICI poţi să descarci gratuit modelul de buget personal pe care-l folosesc eu.
4. Combină-ţi bugetul cu persoana iubită. Dacă eşti însurat/măritată este momentul să te combini şi din punct de vedere financiar cu persoana iubită.
Realizaţi-vă împreună bugetul personal al familiei şi setaţi-vă obiective financiare.
Banii reprezintă un factor important în viaţa unei familii, iar dacă acest factor este tratat cu seriozitate vei avea numai de câştigat şi vei beneficia de o relaţie stabilă cu jumătatea ta.
5. Scapă de datorii! Primul obiectiv pe care ar trebui să-l ai este să scapi de datorii.
Datoriile reprezintă primul hop de care trebuie să te ocupi.
Îţi recomand următoarele 2 articole pentru a te ajuta să scapi de datorii într-un timp cât mai scurt: Bulgarele Datoriilor – Cum sa-ti planifici libertatea fata de datorii şi 41 de tehnici care te pot scapa de datorii.
6. Analizează-ţi mereu bugetul din luna trecută. Este o activitate necesară şi obligatorie.
În fiecare lună trebuie să-ţi analizezi bugetul şi să vezi ce s-a întâmplat în luna precedentă.
Unde ai cheltuie banii, dacă ai respectat bugetul sau de unde au venit cei mai mulţi bani. Sunt activităţi importante care te vor ajuta la îndeplinirea obiectivelor.
7. Scapă de cardurile de credit. Dacă ai cărţi de credit este momentul să scapi de ele.
De ce să cheltuieşti banii pe care nu îi ai? este cea mai proastă decizie financiară pe care o poate lua cineva.
Sunt riscuri şă nu poţi să-ţi plăteşti datoria, plus că datoria creşte foarte mult datorită comisioanelor şi dobânzilor aferente.
8. Monitorizează-ţi cheltuielile în fiecare zi. Cu ajutorul bugetului personal îţi poţi monitoriza bugetul în fiecare zi.
Ştii unde se duc banii tăi? Care sunt cele mai mari facturi? Ai nevoie de toate cumpărăturile pe care le faci? Te poţi abţine de la anumite cheltuieli? Ştii unde poţi face reduceri de costuri?
Sunt întrebările la care trebuie să răspunzi de fiecare dată când îţi analizezi cheltuielile.
9. Scapă de rate şi de credite. Nu-ţi mai cumpăra bunuri în rate. Încearcă să-ţi economiseşti bani pentru a cumpăra un bun decât să apelezi la un credit pentru el.
Abordează o strategie de economisire decât de una de a plăti în rate. Mai bine economiseşti în fiecare lună câte 100 de lei şi după să-ţi cumperi bunul dorit decât să plăteşti rate, să plăteşti dobânzi, să plăteşti comisioane şi să îi îmbogăţeşti pe bankeri.
10. Analizează-ţi constant abonamentele la telefon, internet sau cablu TV.
Te uiţi zilnic la televizor? Ai nevoie de numărul acela de minute sau de mesaje? Foloseşti la maxim banda de internet?
Sunt alte pachete care avantajează mai mult?
Sunt sigur că răspunsul la ultima întrebare este DA. De fiecare dată găsim pachete mai bune, trebuie doar să le căutăm.
11. Realizează-ţi un fond de urgenţă. Este a două măsură pe care trebuie să o implementezi după ce ai scăpat de datoriile curente.
Nu se ştie niciodată când apare o situaţie neprevăzută şi ai nevoie de bani.
Ce pot să-ţi spun este că TOT TIMPUL APAR SITUAŢII NEPREVĂZUTE. Nu există „la mine nu apar situaţii neprevăzute”.
Cum nu? Nu ţi s-a stricat nimic în casă şi care necesita reparaţii? Nu ţi s-a stricat maşina? Nu te-ai îmbolnăvit niciodată?
Pentru toate aceste există fondul de urgenţă.
Atenţie! Apelezi la fondul de urgenţă numai în cazul în care nu ai avut posibilitatea să previzionezi cheltuielile în buget. Sunt acele momente pe care nu ai cum să le cunoşti de dinainte.
Nu apela la fondul de urgenţă dacă apare o reducere la un televizor. GREŞIT dacă faci asta.
12. Realizează-ţi cel puţin 2 surse de venit pasiv.
Venitul pasiv este acel venit pentru care nu trebuie să acorzi timp pentru a-l obţine. Este evident că la început trebuie să acorzi timp să-l realizezi dar pe parcurs ar trebui ca timpul acela să-ţi aducă bani.
Dacă ajungi ca din acel venit pasiv să te întreţi în fiecare lună înseamnă că eşti pe drumul cel bun către o viata financiara sanatoasa.
13. Descorperă ce ai făcut bine şi încearcă să-l faci din nou. Ai un buget personal care funcţionează bine şi pe care-l urmăreşti constant? Vezi ce a funcţionat? vezi ce acţiuni ai luat care ţi-au crescut venitul şi fă-le din nou?
Fă din asta un mod de viaţă iar sursele tale de venit nu vor înceta să crească.
14. Redu-ţi cheltuielile cât mai mult. Nu înceta să-ţi reduci cheltuielile din toate mediile posibile. Îţi recomand articolul: 50 de Idei Simple care te vor Ajuta sa-ti Reduci Costurile cu Energia si sa Salvezi Planeta.
Un articol utile care te va ajuta să-ţi reduci costurile cu curentul, cu gazul, cu apa şi cu benzina din casa şi maşina ta.
15. Închiriază. Ai nevoie de maşină doar într-o perioadă de timp în an? Ai nevoie de o casă nouă? Vrei să te căsătoreşti cu banca timp de 30 de ani?
Atunci răspunsul constă în verbul „Închiriază”. Nu este momentul potrivit pentru a cumpăra case şi pentru a ne lega o viaţă întreagă de un credit care peste 10 ani să nu mai valoreze cât valorează acum.
Încearcă să trăieşti în chirie şi să investeşti. Fă ca banii tăi să produc şi mai mulţi bani. După ce produc îndejuns de mulţi bani ca venitul tău în 2 ani să acopere costul unei case atunci eşti pregătit să ai propria casă.
Până atunci, gândeşte-te cum să faci cât mai mulţi bani.
16. Realizează-ţi o listă cu toate bunurile pe care le deţii. Această listă te va ajuta să-ţi dai seama care este valoarea netă a avuţiei tale.
O să realizezi imediat pe ce ai dat banii şi de care bunuri aveai nevoie cu adevărat şi de care nu.
17. Scapă de lucrurile de care nu ai nevoie. După ce ai realizat lista şi ai analizat lucrurile pe care le deţii, încearcă să scapi de cele de care nu ai nevoie cu adevărat.
De regulă, la această etapă 30% din listă ar trebui eliminată. Dacă crezi că ai bunuri de care nu ai cu adevărat nevoie de ele încearcă să le vinzi.
După asta cu siguranţă vei adopta politică „cumpar un lucru doar dacă am nevoie cu adevărat de el nu dacă îmi place să-l am”.
18. Foloseşte plata cash. Dacă faci cumpărături lasă-ţi cardurile acasă. Vino cu banii cash la tine. Fiecare tranzacţie de pe card necesită un comision. Fiecare comision reprezintă o cheltuială pentru că ai fost prea comod să vii cu bani cash.
Gânduri precum „Dacă am bani îmi vine să-l cheltuiesc” sau „nu îmi iau bani cash pentru că poate sunt jefuit” trebuie să dispară. Banca reprezintă un hoţ mai mare şi ce să vezi, este în totalitate legal.
19. Scapă de tot felul de abonamente la reviste, ziare sau alte publicaţii. Toate informaţiile pe care le poţi găsi în ele, le găseşti gratuit şi pe internet. Abonează-te la publicaţii online şi citeşte-ţi zilnic ştirile pe internet.
20. Învaţă să negociezi. Da! Ai auzit bine. Toţi trebuie să ştim să negociem. La piaţă, la magazin, în târg sau LA BANCĂ.
Banca este un loc bun unde poţi negocia. Dacă cunoşti cum funcţionează o bancă poţi ajunge milionar la fel ca Robert Kiyosaki.
Acesta a folosit banca în favoarea lui. A negociat credite pentru anumite investiţii imobiliare astfel încât acestea să-i aducă bani.
Nu a folosit banca pentru a-şi cumpăra propria locuinţă, ci pentru a cumpăra locuinţe pe care le dădea în chirire sau le vindea cu mai mulţi bani.
21. Invaţă să-ţi simplifici viata financiara. Încearcă ca tot ce făceai până acum să faci cu mai puţine resurse. Să mănânci mai puţin, să conduci mai econom, să cumperi aceleaşi lucruri cu mai puţini bani sau să consumi mai puţin curent decât o faceai până acum.
Analizează-ţi obiceiurile şi simplifică-le!
22. Citeşte mai mult despre cum să-ţi gestionezi corect propriile finanţe. Educaţia este cea mai importantă. Din păcate sistemul român de educaţie nu atinge şi mediul financiar şi pentru asta tot mai mulţi oameni au probleme cu banii.
Pentru asta nu-ţi mai rămâne decât să te autoeduci. Îţi recomand să citeşti cărţi, să urmăreşti bloguri de educaţie financiară şi să fii mereu informat cu ce se întâmplă cu economia ţării.
Economia ţării este un factor important care ne afectează atât direct cât indirect vieţile financiare.
În legătură cu cărţile, îţi recomand articolul: 51 de Carti despre Bani pe care le Recomand!
23. Foloseşte maşina doar în momentul în care ai nevoie de ea. Nu mai merge cu maşina la muncă doar în cazul în care maşina aparţine companiei. Transportul în comun este mai ieftin şi mai avantajos.
24. Doar o maşina în Familie. Acum este trendul ca fiecare familie să aibă cel puţin 2 maşini. De ce? Scapă de una. Foloseşte mai mult transportul în comun. Sunt convins că locul de muncă nu este aşa departe pe cât pare.
Calculează-ţi consumul de benzină pentru cele două maşini într-o lună şi asta sigur te va face să elimini o maşină şi să te gândeşti cum să foloseşti transportul în comun mai mult.
25. Cumpără-ţi o maşină mai mică cu un consum mai mic. De ce să ai nevoie de o maşină mare care să consume 12-13 l de benzină la 100 km? Cumpără-ţi o maşină mică cu un consum mai mic.
Economiseşti bani pe care îi poţi folosi în alte scopuri, plus o maşină mică este mult mai uşor de manevrat.
26. Cumpără-ţi bunurile de la second hand. Sunt atât de multe electronice şi electrocasnice care se vând la second hand.
Dacă ai nevoie de o maşină, de un frigider sau de o maşină de spălăt de ce să le cumperi noi?
Din nefericire, orice activ fix (maşină, calculator, frigider) îşi pierde valoarea cu 30% din momentul în care ai achiziţionat-o.
De ce să pierzi 3000 de euro la o maşină de 10.000 de euro în doar o zi?
Mai bine îţi cumperi mai multe mai multe maşini la mâna a doua cu un cost mult mai mic.
27. Încetează să gândeşte mic. Încetează să gândeşti pentru orice achiziţie din perspectiva unei luni. Când îţi faci un abonament încearcă să-l analizezi pe durata unui an.
Dacă luăm exemplul unui abonament pentru mobil. Dacă avem un abonament de 30 de euro şi la acest abonament compania de telefonie ne oferă un SmartPhone de ultima generaţie la un preţ mic suntem de părere că am făcut o achiziţie bună.
Nu este adevărat. Dacă socotim acei 30 de euro lunar timp de 2 ani ajungem la un preţ de aproximativ 700 de euro. Minutele nu le consumăm pe toate iar telefonul nu valoarează cât dăm pe abonament.
Toate ofertele sunt făcute ca vânzătorul să iasă în avantaj, însă cu un mic calcul ajungem să constatăm că dacă luăm telefon la un abonament de 7-8 euro suntem în avantaj.
Gândeşte-te la o astfel de analiză la fiecare abonament pe care vrei să-l cumperi şi după ia o decizie.
28. Realizează-ţi un plan de investiţii. Sunt foarte multe locuri în care îţi poţi investii banii. Foarte mulţi oameni care nu au planuri de investiţii sunt de părere că banii pe care îi câştigă sunt prea puţini pentru eventuale investiţii.
Greşit. Economiseşte. Strânge cureaua în anumite zone financiare din viaţa ta şi direcţionează-ţi banii către un plan de investiţii.
Investiţiile sunt cele mai bune deoarece acestea îţi vor aduce bani pe viitor. Acestea pot însemna pentru tine un venit pasiv.
29. Învaţă singur să investeşti. A investi este destul de greu. Trebuie să ai răbdare, să ai cunoştinţe şi să citeşti foarte mult.
Sună greu şi sună a fi prea mult pentru tine. Dar de ce? Cine crezi că îţi va investi cineva banii mai bine ca tine?
În investiţii se merge pe zicala „Nimeni nu o să aibă grijă mai bine de banii tăi decât ai tu”. Cele mai bune investiţii se realizează în momentul în care îţi investeşti proprii bani.
Dacă ai prea mulţi bani, poţi apela la un consultant financiar care să-ţi realizeze portofoliile de investiţii dar decizia finală să o ai tu.
Te sfătuiesc să începi de acum să citeşti mai multe despre investiţii. Un prim pas pe care-l poţi face este să te abonezi la acest blog, după să începi să cauţi tot felul de idei şi de locuri unde să-ţi inveşteşti banii.
Asta poate însemna pentru tine un joc. A investi este ca o joacă. Trebuie doar să fii concentrat, iar deciziile pe care le iei la început să se bazeze pe informaţii cât mai multe şi cât mai concrete.
30. Întotdeauna să analizezi fiecare sfat. Ţi-am prezentat sfaturile de mai sus dar nu toate funcţionează pentru toată lumea. Pentru unii funcţionează primele sfaturi, pentru alţii ultimele sfaturi.
Încearcă să analizezi fiecare sfat din perspectiva vieţii tale. Vezi cum pot fi aplicate acestea în viaţa ta.
Acordă-ţi în fiecare săptămână sau lună timpul necesar pentru a-ţi analiza viaţa financiară şi ia decizii în acest sens.
Nu te grăbi când vine vorba de bani pentru că în ziua de azi banii reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori pentru viitorul nostru.
Ce alte sfaturi ai mai adăuga în această listă?
Care este sfatul tău preferat şi care crezi că este cel mai bun sfat din această listă?
Despre Autor: Laurentiu Mihai, pasionat de finanţe personale, management financiar şi marketing. Pe plan profesional, sunt Consultant de Afaceri la DR Consultants şi Project Manager&Trainer la Cabinetul de Business. Dacă vrei să socializăm, mă poţi contacta pe Facebook, Twitter sau LinkedIn.