Variante sigure de investitii cu sume mici pentru pensie

Articol realizat de Roxana Bucur, planificator financiar şi autoarea cărţii de educaţie financiară pentru copii – Mărunțilă și Bancnoțilă.

Investițiile sunt considerate riscante, iar faptul că mai necesita și mulți bani îi îndepărtează pe oameni de la a mai face acest pas.

Nimic mai adevarat! Investițiile nu sunt riscante și nici nu necesită sume mari de bani.

Faptul că investițiile nu sunt riscante putem foarte bine să aflăm observând istoricul companiei prin care investim, mărimea acelei companii și ținând cont de partea de reasigurare, participarea la Fondul de garantare și corectitudinea – transparența juridică a contractului.

Având aceste criterii stabilite, suma provenită din procentajul de 10% salvat poate merge în următoarele tipuri de investiții garantate:

Investitii cu sume mici pentru pensie sustinute de Fondul de Garantare

1. Depozitul bancar

De la început țin să precizez că depozitul bancar nu este o metodă de investiție, ci o soluție de păstrare a banilor, ci nu de multiplicare a lor, întrucât profitul obținut din această modalitate nu este un profit demn de o investiție.

Depozitul este, așa cum îi spune și numele, o formă de a depozita banii în siguranță.

Am specificat această modalitate, întrucât majoritatea românilor au depozite bancare și așteptă profit și o consideră o formă de investiție a banilor lor pe termen lung.

Depozitul bancar are o dobândă anuală cuprinsă între 1 – 3%. Flexibilitatea sa permite retragerea banilor la data scadenței, în funcție de termenul stabilit, pentru a putea fi realizate obiective mici, mai puțin importante valoric, precum: renovarea casei, achiziționarea unei mașini, realizarea unei vacanțe.

Obiectivele importante valoric, precum achiziționarea unei case sau închiderea anticipată a creditului pentru locuință ori susținerea copiilor, dacă nu se depun sume mari de bani constant nu se pot realiza prin intermediul acestui tip de produs; profiturile din această categorie de produs impozitându-se.

2. Asigurarea de viață tradițională

Asigurarea de viață tradițională permite alocarea unei sume mici de bani care determină strângerea unei sume mari de bani, pentru obiective mari, importante valoric precum: susținerea familei, a copiilor, siguranță financiară, achiziționarea unei locuințe, a susținerii viitorului printr-un venit suplimentar la pensie, întrucât randamentul înregistrat este între 2 și 5% anual.

Banii necesari în viitor reprezintă garanția realizării obiectivului setat prin existența sumei asigurate, iar randamentul vine ca un bonus, fiind numit ”participare la profit”.

Suma asigurată reprezintă suma pe care contractantul o primește la finalul contractului, garantat, plus ceea ce piața mai oferă, în funcție de creșterile financiare.

Realizarea obiectivelor financiare printr-o asigurare de viață tradițională este determinată de faptul că: impozitul pe profit care nu se plătește; banii de la final de contract sunt neți, nu se pot retrage bani, pe parcursul contractului, pentru cheltuieli extra și existenta dobânzii capitalizate; concept care mai este denumit: ”a opta minune a lumii”, permițând multiplicarea banilor, ceea ce înseamnă ca timpul și randamentul sunt implicați pentru a produce bani: în anul 7 spre 8 dobânda primită egalează suma depusă anual, iar din anul 8 dobânda începe să depășească suma depusă anual.

Mai multe informații despre acest concept puteți să le regăsiți în articolul destinat acestei ”minuni financiare” aici: Puterea Dobânzii compuse

Asigurarea de viață tradițională permite strângerea banilor și multiplicarea lor. Banii sunt accesați la final de contract.

Asigurarea de viață tradițională sau mixtă, cum mai este denumită nu este acceași cu asigurarea de deces unde banii se primesc numai în cazul decesului.

Acest tip de asigurare precizată ca fiind o modalitate de investiție permite strângerea banilor necesari pentru a se realiza diverse proiecte financiare, în schimb, dacă oricând pe parcursul contractului apare decesul contractantului, beneficiarii primesc suma asigurată, ceea ce reprezintă o protecție financiară pentru familiile în care există un singur membru ce susține financiar familia. În schimb, dacă decesul nu se produce, clienții primesc suma asigurată, la final de contract plus o participare la profit cuprinsă între 2 și 5 %.

3. Pensia privată pilon 3

Această categorie de produs de investiție cu sume mici este specifică pentru a realiza obiectivul: susținerea unui venit suplimentar la vârsta pensionării.

Randamentele înregistrate din această categorie de produs sunt cuprinse între 4 – 9 % pe an.

Dobânda capitalizată și scutirea de la plata impozitului pe profit, face această categorie de produs să fie accesibilă unei categorii largi de consumatori de produse financiare cu venituri medii și chiar mici.

4. Asigurarea de viață de tip unit – linked

Asigurarea de viață de tip unit – linked este o altă modalitate de investiție ce poate fi realizată cu sume mici de bani, întrucât profitul ce poate fi înregistrat este cuprins între 4 – 10% pe an.

Fiind un produs flexibil, ceea ce înseamnă că banii acumulați, dupa o anumită perioadă de timp, dupa ce dobânda capitalizată începe să își facă efectul, pot fi retrași pentru a realiza obiective de termen mediu, precum: închiderea anticipată a creditului, schimbarea imobilului, susținerea financiară a copiilor, dezvoltarea unei afaceri proprii, cât și obiective de termen lung, precum: venit suplimentar la pensie.

Scutirea de la plata impozitului pe profit face ca banii acumulați să reprezinte o sumă importantă de bani, așa cum se întâmplă și în cazul pensiei private, toate cele trei, de mai sus, supunându-se legii române care prevede scutirea de la plata impozitului a profiturilor înregistrate de produsele financiare care intră în categoria asigurărilor, întrucat toate dintre cele trei au protecție financiară pentru membrii familiei dacă contractantul decedează.

Toate aceste variante de investiții cu sume mici investesc în piața financiară în instrumente financiare: obligațiuni, titluri de stat, acțiuni și alte produse financiare derivate: depozite interbancare, credite. Toate aceste instrumente generează un profit care permite să ofere celor care investesc prin categoriile enunțate mai sus, un profit care variază, în acest moment, pe piața financiară de la 1 la 11%/ an.

Acum, în funcție de caracteristicile fiecărei categorii de produs: flexibilitatea și ponderea instrumentelor financiare în care se investește, clientul poate obține randamente bune, investind sume ce încep de la 100 de lei pe lună.

Fiecare categorie de produs are specificul său și în alegerea produsului potrivit este necesar să luăm în considerare mai multe aspecte din situația financiară individuală, astfel recomand, discuția cu un planificator și consultant financiar independent.

Prin discuția cu un specialist se poate identifica soluția optimă, cât și compania cea mai performantă pentru fiecare categorie de produs în parte.

Succes în realizarea obiectivelor financiare și în identificare posibilităților din piața financiară.

Deschiderea este obligatorie în câștigarea celui mai bun randament pentru realizarea obiectivelor financiare.

Tu în ce investeşti în acest moment pentru pensionare?

Aştept răspunsurile voastre printr-un comentariu mai jos.

Articol realizat de Roxana Bucur, planificator financiar și consultant financiar independent. Îi puteţi citi articolele pe psihologiabanilor.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.