Articol scris de Bogdan Popescu, fondatorul blogului AcademiaDeAntreprenori.ro.
In lumea investitiilor, majoritatea spun ca riscul e direct proportional cu recompensa. Profiturile cele mai mari se pot face doar din investitii riscante, iar investitiile cu risc mic au randament scazut.
Un articol complet despre Value Investing găsești aici: Strategia de Investitii Value Investing – Explicatii si Idei
Cum ar fi daca ai afla ca exista o strategie de a investi astfel incat cu cat scade riscul, cu atat creste profitul pe care il poti realiza?
Iti explic despre ce e vorba.
Warren Buffett e cel mai mare investitor al tuturor timpurilor. Sunt sigur ca ai auzit de el pentru ca Laurentiu a scris cateva articole excelente despre el. Pentru Buffett vorbesc atat rezultatele lui, cat si experienta.
Malcolm Gladwell spunea in cartea Exceptionalii ca pentru a fi expert intr-un domeniu trebuie sa ai cel putin 10.000 de ore de practica.
Warren Buffett investeste de peste 60 de ani si munceste intre 10 si 12 ore pe zi.
Are peste 200.000 de ore de practica.
In tinerete l-a avut ca mentor chiar pe cel care a conceput strategia value investing: profesorul Benjamin Graham, autorul cartii Investitorul Inteligent.
Graham a fost primul care a conceput o abordare rationala in domeniul investitiilor. Am citit povesti despre oameni din zilele noastre care investesc dupa sfaturi primite de la ghicitoare/vrajitoare. Inainte ca Graham sa-si publice teoriile, aproape toata lumea investea dupa zvonuri, tot felul de superstitii, sau dupa informatii din interior (ilegal astazi).
Benjamin Graham si David Dodd au adus la viata conceptul value investing, investitiile in functie de valoare. Value investing, e usor de inteles in teorie. Exista doua principii fundamentale.
1. Pretul e diferit de valoare
Precum alte produse, actiunile au o valoare intrinseca rezultata din valoarea companiei pe care o reprezinta. De cele mai multe ori, exista o diferenta intre pretul actiunilor si valoarea lor reala.
Preturile multor produse scad cu multe procente la scurt timp dupa ce le scoti din magazin. Dar de cele mai multe ori calitatea si valoarea lor e aceeasi. Asa e si cu preturile actiunilor. Sunt multe motive pentru care pot sa scada sau sa creasca, chiar daca valoarea lor intrinseca nu se schimba.
2. Marja de siguranta
Al doilea principiu e marja de siguranta(margin of safety ). Marja de siguranta e diferenta dintre valoarea intrinseca a actiunilor si pretul lor. Cu cat diferenta e mai mare, cu atat e mai mare marja de siguranta.
Cu cat marja de siguranta e mai mare, cu atat e mai mare potentialul de a obtine profituri si mai mica probabilitatea de a avea pierderi.
De cele mai multe ori, pretul va creste pana la urma si va reflecta adevarata valoare a actiunilor.
Cum investesti folosind principiile value investing
3. Invata sa evaluezi valoarea intrinseca a unei companii
E adevarat ca pe vremea lui Benjamin Graham au fost perioade lungi de timp in care se puteau gasi cu usurinta companii bune care aveau preturi chiar sub valoare lor de lichidare.
Azi gasesti mai greu asemenea companii, dar nu e imposibil.
Iti dau un exemplu simplu. Compania X, are in banca $10 milioane cash. Nu are alte active si nici datorii.
Daca are emise 1 million de actiuni si pretul unei actiuni e 5$, poti sa cumperi toata compania cu $5 milioane, o inchizi si ramai cu $5 milioane profit. Tare, nu?
In viata reala nu e asa de simplu si nu exista o formula general valabila pentru a calcula valoarea unei companii. Trebuie sa iei in considerare multi factori: profitul, vanzarile, rata de crestere, tendinte economice, industria din care face compania, sau calitatea managementului.
Un punct de pornire pentru a invata sa evaluezi valoarea unei companii e investopedia.
2. Cand cumperi
Dupa ce ai calculat valoarea companiei, verifica ce pret are si investeste doar daca ai o marja de siguranta cu care esti confortabil. Sa ai in vedere ca ai fi putut gresi la calculul valorii si sa compari pretul cu cea mai pesimista valoare care reiese din calculele tale.
La un moment dat, pretul va ajunge sa fie egal cu valoarea companiei, dar asta se poate intampla intr-un timp lung, de aceea una dintre cele mai importante calitati a unui investitor e rabdarea.
Nimeni nu poate prezice cand pretul unei actiuni a atins pragul minim, asa ca nu te astepta ca dupa ce cumperi actiunile, sa inceapa imediat sa creasca.
Valoarea unei companii poate fi afectata de tot felul de evenimente. Poate sa scada, dar si sa creasca.
De aceea, atat timp cat detii niste actiuni, trebuie sa reevaluezi periodic situatia companiei pentru a fi sigur ca valoarea nu i-a scazut.
3. Cand vinzi
Sunt mai multi factori pe care trebuie sa-i ai in vedere cand vinzi.
Prima regula e sa vinzi atunci cand pretul atinge sau se apropie de valoarea intrinseca a actiunilor.
Al doilea caz in care vinzi e atunci cand valoarea companiei scade si iti anuleaza marja de siguranta.
Al treilea caz in care e recomandat sa vinzi e atunci cand ai o oportunitate mai buna. Sa spunem ca gasesti o investitie la care pretul e 50% din valoare, dar nu ai cash. Daca alta investitie pe care o ai are potential de a creste doar 10%, e bine sa vinzi si sa investesti in cea care iti poate aduce cele mai mari profituri.
“Vreau sa spun un lucru important despre risc si recompensa. Cateodata riscul si recompensa sunt pozitiv corelate. Daca cineva mi-ar spune, “Am un revolver cu sase gauri si am pus un glont intr-una dintre ele. Invarte-l si trage o data. Daca supravietuiesti, iti dau $1 million.” As refuza – probabil i-as spune ca $1 million nu e de ajuns. Atunci mi-ar putea oferi $5 milioane sa apas de doua ori pe tragaci. – asta inseamna o corelare pozitiva intre risc si recompensa. Exact opusul e adevarat in value investing. Daca cumperi o bancnota de $1 pentru 60 de centi, e mai riscant decat daca o cumperi pentru 40 de centi, dar potentialul de profit e mai mare in al doilea caz. Intr-un portofoliu construit pe baza value investing cu cat e mai mare potentialul de profit, cu atat e mai mic riscul” – Warren Buffett – cel mai mare investitor al tuturor timpurilor
Ma numesc Bogdan Popescu si ma gasesti pe site-ul academiadeantreprenori.ro. Sunt autodidact in antreprenoriat si investitii la bursa si m-am specializat pe bursa din USA. Hai pe blog sa vezi ce promovez si in ce investesc.