Valorile mobiliare sunt instrumente financiare cu valoare monetară. Aceste titluri de valoare pot fi clasificate în general în două tipuri distincte: acțiuni și datorii. Există și valori hibride care combină elemente atât din acțiuni, cât și din datorii.
Acțiunile dau dreptul titularului la un control asupra companiei în mod proporțional, prin drepturi de vot.
În cazul falimentului, acestea se împart numai în dobânzi reziduale după ce toate obligațiile au fost achitate creditorilor.
Datoriile reprezintă banii care sunt împrumutați și trebuie rambursați, cu condiții care stipulează mărimea împrumutului, rata dobânzii și scadența sau data reînnoirii.
Titlurile de creanță, care includ obligațiuni guvernamentale și corporative, certificate de depozit și titluri colateralizate, îndreptățesc în general titularului lor la plata regulată a dobânzii și la rambursarea capitalului, împreună cu orice alte drepturi contractuale stipulate.
Ele sunt de obicei emise pentru un termen fix, la sfârșitul căruia pot fi răscumpărate de către emitent. Titlurile de creanță pot fi garantate sau negarantate și, dacă nu sunt garantate, pot fi prioritizate contractual față de alte datorii subordonate negarantate în cazul falimentului.
Valorile hibride, după cum sugerează și numele, combină unele dintre caracteristicile atât ale titlurilor de creanță, cât și ale titlurilor de capital.
Exemple: garanții de capitaluri proprii (opțiuni emise de compania însăși care oferă acționarilor dreptul de a cumpăra acțiuni într-un anumit interval de timp și la un preț specific), obligațiuni convertibile (obligațiuni care pot fi transformate în acțiuni cu acțiuni comune la compania emitentă ) și acțiunile preferențiale (acțiuni ale companiei ale căror plăți de dobândă, dividende sau alte rentabilități de capital pot fi prioritare asupra celor ale altor acționari).