Valoarea contabilă a unui activ este egală cu valoarea contabilă a acesteia în bilanț, iar companiile o calculează în raport cu deprecierea acumulată.
Valoarea contabilă poate fi, de asemenea, considerată ca valoarea activului net al unei companii, calculată ca active totale minus imobilizări necorporale (brevete, fond comercial) și pasive.
Pentru creșterea inițială a unei investiții, valoarea contabilă poate fi netă sau brută de cheltuieli, cum ar fi costurile de tranzacționare, impozitele de vânzare, cheltuielile de servicii etc.
Ca valoare contabilă a unei firme, valoarea contabilă are două utilizări principale.
Servește ca valoare totală a activelor companiei pe care acționarii le-ar primi teoretic dacă o companie ar fi lichidată. Și a doua: în comparație cu valoarea de piață a companiei, valoarea contabilă poate indica dacă o acțiune este sub sau supra preț.
În finanțele personale, valoarea contabilă a unei investiții este prețul plătit pentru o investiție de garanție sau datorie. Atunci când o companie vinde acțiuni, prețul de vânzare minus valoarea contabilă este câștigul sau pierderea de capital din investiție.
În timp ce valoarea contabilă a unui activ poate rămâne aceeași în timp, prin măsurători contabile, valoarea contabilă a unei companii în mod colectiv poate crește de la acumularea veniturilor generate prin utilizarea activului.
Întrucât valoarea contabilă a unei companii reprezintă valoarea de acționare, compararea valorii contabile cu valoarea de piață a acțiunilor poate servi ca tehnică de evaluare eficientă atunci când încearcă să se decidă dacă acțiunile au un preț echitabil.