Maxwell este un autor extrem de popular în SUA, cărţile lui vânzându-se în milioane de exemplare. Cititorii au declarat că cu cât citesc cărţile lui, cu atât simt că devin persoane mai bune. Ceea ce scrie este uşor de înţeles şi direct la subiect.
Asta îl face un adevărat trainer, deoarece este important ca un om, atunci când predă, să reuşească să îi facă pe ceilalţi să înţeleagă uşor ceea ce transmite.
Cartea debutează cu un citat: “Când piezi, totul doare”. Şi are dreptate, doare cu adevărat când simţim gustul eşecului. În plus, autorul evidenţiază un lucru la care poate nu te-ai gândit: “oamenii nu învaţă din câştiguri”.
Şi aşa este, oameni tind să creadă că oportunităţile li se cuvin. Şi vor să câştige – uneori indiferent de cost. Şi dacă greşesc, nu văd partea pozitivă a greşelilor.
John C Maxwell îşi ajută cititorii să afle cum să înveţe din greşelile lor, din eşecuri, pierderi, provocări şi experienţe negative. El chiar îl citează pe politicianul Benjamin Barber: “Întrebarea pe care să ţi-o pui nu este dacă eşti un succes sau un eşec, ci dacă ai învăţat ceva sau nu”.
Maxwell subliniază faptul că oamenii în general au o atitudine de genul “uneori câştigi, unoeri pierzi”, în loc de “uneori câştigi, uneori înveţi”. Există 11 capcane în care oamenii tind să cadă atunci când apare eşecul în viaţa lor:
- Capcana Greşelii: “îmi este teamă că voi greşi” – eşecul te ţine pe loc
- Capcana Oboselii: “Sunt obosit azi” – eşecul te “scoate din joc”
- Capcana Comparaţiei: “Altul e mai calificat în comparaţie cu mine” – eşecul cauzează inferioritate
- Capcana timpului: ”Nu este momentul potrivit” – eşecul te face să eziţi
- Capcana inspiraţiei: “ Nu simt că ar trebui să fac asta acum” – eşecul te demotivează
- Capcana raţionalului: “Poate nu este chiar atât de important” – eşecul te face să îţi pierzi perspectiva
- Capcana perfecţiunii: “Există un mod mai bun de a o face şi trebuie să îl descopăr mai întâi” – eşecul te face să te îndoieşti de tine
- Capcana aşteptării: “Am crezut că o să fie uşor, dar nu este” – eşecul evidenţiază dificultăţile
- Capcana dreptăţii: “Nu ar trebui să fiu singurul care trebuie să facă asta” – eşecul te face să te întrebi “de ce eu?”
- Capcana opiniei publice: “Dacă greşesc, ce vor crede ceilalţi?” – Eşecul te paralizează
- Capcana propriei imagini: “Dacă greşesc la asta, înseamnă că sunt un esesc” – eşecul îţi afectează încrederea în sine
Maxwell oferă soluţii la aceste capcane şi încurajează cititorii să continue să înveţe atât din câştiguri cât şi din pierderi. Cartea are 13 capitole în care îţi prezintă diferite circumstanţe şi cum să adopţi o perspectivă educativă.
Sincer, e o carte ce merită a fi citită pentru că te face să devii recunoscător pentru “bătăliile” pe care a trebuit să le duci şi pentru dilemele cu care te-ai confruntat.
Vei învaţa că viaţa este formată din suişuri şi coborâşuri şi că, inevitabil, vei avea parte de eşecuri şi greşeli. Dar după ce vei citi această carte vei aştepta eşecurile cu mai multă maturitate şi hotărâre de a le depăşi.
Cartea o poţi găsi uşor pe:
Succes la citit!
Laurentiu Mihai