Acum puţin timp am prezentat un studiu în legătură cu situaţia financiară a românilor în 2014. Acum vreau să-ţi prezint 3 statistici şi despre tinerii din România.
Studiul de astăzi a fost realizat de Hipo.ro la care au participat peste 2000 de tineri. Eu am preluat doar 3 statistici, întregul studiu prezintă detalii foarte interesante privind piaţa intershipurilor din România. Dacă eşti tânăr şi eşti în căutare unui loc de muncă poţi descărca studiul de AICI.
Acum să trecem la studiul nostru şi să vedem cam cum stau salariile în rândul tinerilor nou salariaţi.
Aproximativ 40% dintre tinerii absolvenţi primesc salariul minim pe economie. 19% dintre aceştia au un salariu de peste 350 de euro ceea ce înseamnă un salariu mediu în România.
Stau şi mă gândesc. Ce au făcut acei tineri în facultate că au ajuns să primească un asemenea salariu?
Oare au pierdut timpul pe facebook? Au mers prin cluburi în fiecare noapte?
Cu siguranţă NU. Acei tineri sunt autodidactici şi întotdeauna au încercat să acumuleze experienţă. Cred că cea mai bună experienţă pe care o poţi culege pe timpul facultăţii este munca part time sau voluntariatul profesionist.
Mai nou voluntariatul este considerat şi experienţă profesională.
Evident, aşteptările sunt mari pentru toată lumea. Normal să ne dorim un salariu de peste 300 de euro, însă ne gândim că 40% dintre tineri au minimul pe economie.
Se pare că doar 19% dintre tineri ajung să primească după propriile aşteptări, şi asta doar dacă au făcut ceva cu viaţa lor până în momentul angajării.
La nivel de intermedieri financiare şi asigurări avem în top un domeniu bazat de vânzări. Cu greu un tânăr fără experienţă va ajunge să câştige acea sumă într-un timp scurt. A face vânzări nu se învaţă în 1-2 luni, ai nevoie de ani de zile pentru a-ţi realiza propriul stil de abordare.
IT-ul este un domeniu bun pentru tineri în acest moment. Se caută şi se vor căuta tineri IT-işti cu viziune şi înţelegere de ansamblu. Este un domeniul pe care îl recomand pentru liceenii care sunt indecişi încotro s-o apuce.
Legat de transportul aerian, sunt curios câţi tineri lucrează în acest domeniu.. Este un domeniu pentru aceste companii bine plătit, dar şansele sunt destul de mici să lucrezi pentru acest companii.
Telecomunicaţiile.. nu ştiu câţi tineri primesc acel salariu, dar cu siguranţă nu mulţi. Cunosc zeci de persoane care lucrează în acest domeniu şi cu greu se ating de 2000 de lei. Cred că doar salariile personalului din top management ajung peste acea sumă.
Concluzii!
Dacă eşti tânăr! Încearcă să te orientezi către domenii care sunt de viitor. Încearcă mereu să faci ceva cu viaţa ta şi nu aştepta ca totul să ţi se ofere de-a gata.
Eşti la facultate? Fă voluntariat şi dezvoltă-ţi abilităţile primare de comunicare, public speaking, management, team work. Fără aceste abilităţi nu vei putea face faţă când vei ajunge în postura de a lucra pentru cineva.
Dacă nu-ţi place? Învaţă cum să lucrezi pentru tine. Fii un autodidact şi realizează-ţi un mic business. Doreşte-ţi mai multe de la tine în fiecare zi pe care ţi-o petreci.
Nu te gândi că vei câştiga mult la început, trebuie doar să ai răbdare.
Dacă eşti părinte al unui tănar! Asigură-te că îl laşi pe copil să-şi alegă calea. Dacă crezi că nu este ceea ce trebuie, ajută-l să gândească singur. Nu alege tu în locul lui încotro să se ducă.
Aceasta este cea mai mare greşeală pe care un părinte o face faţă de copilul lui. Din această cauză mulţi tineri din ziua de astăzi câştigă minimul pe economie şi lucrează în domenii total diferite făţă de ce au studiat la şcoală.
Sper ca pe viitor să văd că procentul de tineri care câştigă minimul pe economie să scadă, iar aceştia să se aproprie de aşteptările pe care le au.
Succes la bani!