Pornesc o mică dezbatere despre fiscalitate/contabilitate pe mai multe domenii pentru antreprenori mici, freelanceri și angajați cu ajutorul colegilor de la StartCo.
În acest articol vei afla informații și calcule directe despre cum este mai bine: să fii angajat în IT sau să lucrezi pe bază de PFA?
Domeniul IT este unul dintre cele mai ofertante atât pentru antreprenorii și freelancerii care au o afacere în această nișă, cât și pentru cei cu statutul de angajat.
Dacă și tu ai studii sau o experiență considerabilă în acest domeniu probabil că întrebarea pe care ți-o pui este: “Sunt programator – este mai bine să lucrez cu PFA sau ca angajat?“.
Hai să dezbatem această speță în rândurile următoare.
Angajat în IT
În ultimii ani cererea de servicii în domeniul IT a crescut foarte mult, iar asta a dus la creșterea salariilor deopotrivă. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în ianuarie 2022 salariul mediu net pentru angajații din IT era de 8.940 lei.
Un salariu aparent mare, dar pentru a ajunge la acest câștig net, firmele trebuie să suporte o cheltuială și mai mare (costuri totale de 15625 lei/lună din care taxele aferente salariului 6.685 lei).
Să vedem în continuare dacă există posibilitatea să rămâi cu un câștig net mai mare.
PFA IT
Deși salariile în IT sunt considerabil mai mari decât în alte domenii, tot mai mulți programatori renunță la statutul de angajat pentru cel de freelancer.
De ce să înființezi un PFA ca programator? Pentru că în condițiile fiscale actuale, taxele plătite ca PFA pot fi mai mici decât cele reținute și plătite de firmă din salariul brut.
Pe de altă parte, ca PFA ai posibilitatea de a alege între cele două forme de impozitare:
PFA în sistem real
Pentru un PFA care aplică sistemul real de impozitare, vei plăti un impozit de 10% aplicat totalului veniturilor obținute din activitatea desfășurată.
PFA la normă de venit
Pentru a fi impozitat la normă de venit trebuie să desfășori activități de consultanță în tehnologia informației (codurile CAEN 6202 și 6203 sunt cele care permit impozitarea la normă de venit dar ai grijă să selectezi doar unul din cele două), iar impozitul de plată se va calcula prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit anuale publicată de ANAF.
Când nu se mai poate aplica norma de venit?
- Dacă desfășori o altă activitate pentru care codul caen nu se include în norma de venit, atunci vei avea obligația impozitării în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
- sau dacă veniturile obținute depășesc plafonul de 25.000 euro (valabil începând cu veniturile obținute în 2023)
Taxe programator: PFA vs angajat
Pentru a ilustra diferențele de taxe vom analiza exemplul cu ajutorul unui venit lunar brut de 10.000 lei.
Iată care sunt taxele și impozitele pe care ar trebui să le suporți ca programator angajat versus PFA și care este venitul net:
Angajat IT
- Taxe și contribuții angajat:
- CAS (25%): 2.500 lei
- CASS (10%): 1.000 lei
- impozit pe venit (10%): 650 lei (doar în cazul în care nu beneficiezi de scutirea de la plata impozitului pe venit acordată, în anumite condiții, programatorilor)
- Taxe și contribuții angajator:
- contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) (2.25%): 225 lei
Astfel, firma reține și plătește taxe totale de 4.375 lei, iar tu primești un salariu net de 5.850 lei.
PFA IT
Pe de altă parte, ca PFA vei avea de plată în funcție de sistemul de impozitare, după cum urmează:
- PFA în sistem real:
- impozit pe venit (10% * venit brut): 10.000 lei x 10% = 1.000 lei
- CAS – Pentru plata CAS se vor aplica două plafoane. Astfel, în funcție de veniturile realizate, începând cu anul 2023 baza de calcul la care se va aplica CAS va fi
- 0 (nu datorezi CAS), pentru venituri sub 12 salarii minime brute pe țară – 36.000 lei
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
- sau nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.
- CASS – Începând cu 2023 se vor aplica trei plafoane pentru plata CASS. Astfel, baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) va fi
- 0 (nu vei fi obligat la plata CASS), dacă venitul va fi sub 6 salarii minime
- nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile pe care le realizezi în 2023 depășesc 24 salarii minime brute pe țară.
În exemplul nostru, pentru un venit lunar de 10.000 lei (120.000 lei anual), un PFA în sistem real va plăti anual
- CAS (25%) aplicat la nivelul de 24 salarii minime brute pe țară (72.000 lei) – 18.000 lei
- CASS (10%) aplicat la nivelul de 24 salarii minime brute pe țară (72.000 lei) – 7.200 lei
- impozit pe venit: (10% * venit brut): 120.000 lei x 10% = 12.000 lei
ceea ce înseamnă taxe totale de 37.200 lei/an, adică 3.100 lei/lună și un venit net lunar 6.900 lei.
- PFA la normă de venit:
Ne vom raporta la norma din București de 40.000 lei. Astfel vei avea de plată:
- impozit pe venit (10% * norma):4.000 lei
- CAS – 0 (nu datorezi CAS), pentru venituri sub 12 salarii minime brute pe țară – 36.000 lei
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
- sau nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.
- CASS – 0 (nu vei fi obligat la plata CASS), dacă venitul va fi sub 6 salarii minime
- nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 12 și 24 salarii minime brute pe țară
- nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile pe care le realizezi în 2023 depășesc 24 salarii minime brute pe țară.
Astfel, norma fiind mai mare decât plafonul de 36.000 lei (40.000 lei), trebuie să achiți și contribuțiile CAS și CASS:
CAS la nivelul de 12 salarii minime brute pe țară = 25% x 36.000 lei = 9.000 lei
CASS nivelul de 12 salarii minime brute pe țară = 10% x 36.000 lei = 3.600 lei
Prin urmare, ca PFA la normă de venit vei plăti taxe totale de
16.600 lei/an (1.383 lei/lună), rămânând cu un venit net de 8.617 lei/lună.
Important: de la 1 ianuarie 2024 pentru veniturile obținute în 2023 care depășesc 25.000 de euro, vei fi nevoit să treci de la normă pe venit la impozitare în sistem real.
Formă impozitare | Angajat | PFA normă de venit | PFA sistem real |
venit brut lunar | 10.000 | 10.000 | 10.000 |
venit net lunar | 5.850 | 8.617 | 6.900 |
taxe lunare | 4.375 | 1.383 | 3.100 |
Prin urmare, dintre toate opțiunile de mai sus, impozitarea ca PFA la normă de venit este cea mai avantajoasă din punct de vedere fiscal.
Diferența principală între impozitarea salariilor și impozitarea unui PFA este dată de modul de calcul al contribuțiilor sociale. Dacă, în cazul unui salariat, baza de calcul a contribuțiilor este venitul brut (în exemplul de mai sus, 10% sănătate și 25% pensie din 10.000 lei), în cazul unui PFA baza de calcul este salariul minim pe economie (în exemplul de mai sus, 10% sănătate și 25% pensie din 3.000 lei). Astfel, un salariat plătește obligatoriu contribuții mai mari decât un PFA.
De asemenea, impozitarea la normă de venit oferă avantajul adițional de a plăti impozit pe venit de 10% din valoarea normei de venit, indiferent de venitul realizat (în limita unui venit realizat anual de până la 100.000 euro).
Cum îmi pot desfășura activitatea ca și pfa din punct de vedere legal?
Pe lângă taxele scăzute, ca PFA ai totodată o libertate mai mare. Astfel, dacă în urma acestei analize decizi că vrei să activezi în domeniul IT ca PFA, trebuie să faci toate demersurile legale în acest sens. Iată cum faci trecerea de la statutul de angajat la cel de PFA în mod legal:
- te înființezi ca PFA la ONRC
- îți organizezi contabilitatea în partidă simplă (îți poți ține contabilitatea singur, dar dacă ai clienți din afara României recomandat ar fi să cauți un contabil potrivit nevoilor tale)
- depui declarația unică
- achiți impozitele și taxele aferente, conform sistemului de impozitare.
Așadar, angajat sau PFA – cum este mai bine pentru un programator IT?
Din analiza prezentată impozitarea ca PFA la normă de venit este forma ideală pentru un programator.
Ai totuși grijă la condițiile pe care trebuie să le respecți astfel încât să nu ai probleme cu reîncadrarea activității ca fiind una de angajare:
- serviciile prestate trebuie să fie ocazionale, fără caracter repetitiv, și să nu presupună o relație de subordonare
- deții controlul privind alegerea locului, a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru
- ai libertatea de a desfășura activitatea și pentru alți clienți
- în desfășurarea activității utilizezi bunurile din patrimoniul personal
- îți asumi riscurile inerente activității.
Dacă ți-ai făcut toate calculele și te-ai hotărât să faci schimbarea de la angajat la PFA, pentru formalitățile de înregistrare a PFA-ului la registrul comerțului îți recomandăm să apelezi la StartCo. Prin intermediul unei aplicații digitale, poți rezolva tot ce ține de înființarea, dar și de gestionarea ulterioară a PFA-ului tău: depunerea declarației unice, servicii de contabilitate online și facturare gratuită.