Care este Suma Minima pe care o Pot Investi pe Bursa?

Nu cred că există săptămână în care să nu primesc această întrebare la care trebuie să răspund. Înainte de toate, tot ce scriu pe blog este din experienţa mea de investitor şi mereu voi recomanda lucruri în care eu cred. Tot ce trebuie să faci este să citeşti informaţia citită şi să o analizezi din punctul tău de vedere.

De aici vine şi discuţia destul de aprinsă pe care am avut-o în legătură cu banii pe care îi puteai câştiga dacă investeai 1000 de lei, în fiecare lună, din 2000 până în 2015:

Înainte de a răspunde la întrebare, trebuie să ştii:

  1. Oricine poate investi pe bursă, indiferent de sumă;
  2. Ca să începi să investeşti, de multe ori, ai nevoie de un sumă de start pentru deschiderea contului de broker/fond, care după poate să crească automat de la lună la alta.
  3. Ai opţiunea de a alege să investeşti de unul singur în companii pe care le doreşti prin intermediul unui broker ssau să apelezi la un Fond de Investiţii sau de la o bancă ca să facă asta pentru tine.
  4. Chiar dacă vei alege să se ocupe altcineva de investiţiile tale, tu vei fi responsabil să alegi unde se vor duce banii tăi şi când doreşti să-i retragi;
  5. Ideea principală este să menţii investiţiile pe termen lung (cum se vede şi în analiza de mai sus).
  6. Când citeşti astfel de statistici de mai sus, nu trebuie să te gândeşti că salariul mediu în România este x lei şi că românul nu poate. Aici nu este vorba de toţi românii, aici este vorba de tine. Tu ai putea investi o sumă de x lei în fiecare lună? Ai putea economisi bani pentru termen lung? Atunci de ce nu o faci?
  7. Dacă vrei să înveţi să investeşti, testează gratuit cu bani virtuali.

Acum că am mai lămurit câteva mici lucruri, haideţi să vedem ce sume putem investi la bursă.

După cum am zis mai sus, suma lunară pe care o poţi investi este cât doreşti tu, chiar şi 100 lei pe lună, dar ideea este să faci acest lucru pentru mult timp.

Startul ar putea să fie mai complicat. De ce:

1. Dacă alegi să investeşti singur în companiile de pe Bursă

Ai nevoie de un broker în această direcţie. Brokerul este cel care îţi va face legătura cu bursa şi totul este mult mai uşor prin intermediul lor.

Fiecare broker are anumite condiţii:

A. Suma Minimă de început care variază de la 0 lei la 3.000 lei. Această suma este cea obligatori impusă ca să deschizi un cont la respectivul broker. După, tu poţi adăuga bani constant, în fiecare lună, chiar şi 100 lei.

B. Comisionul pe care îl practică fiecare broker. Sunt unii care practică comisioane mai mari şi alţii mai mici. Unii care de aceşti bani îţi oferă ştiri, sfaturi şi aşa mai departe, alţii care nu oferă informaţii aşa de bune.

Unii care oferă analiza documentate de la analişti, alţii care nu oferă.

Unii care oferă o super platformă de tranzacţionare, uşoară şi intiuitivă, alţii care nu oferă platformă, ci trebuie să-i suni ca să tranzacţionezi.

Toate aceste beneficii se văd în aceste comisioanele practicate de brokeri.

Eu am contul deschis la brokerul care cere cei mai mulţi bani pentru deschiderea contului (3.000 lei), la Tradeville, însă eu cred că ei sunt foarte buni şi profesionişti.

Mereu îmi oferă suport când întâmpin probleme, îmi oferă analize şi ştirile necesare.

Nu spun că sunt cei mai buni (chiar dacă eu îi consider aşa), spun că ei îmi sunt mie mereu la îndemână, iar platforma lor este foarte intuitivă şi rapidă pentru Bursa de Valori Bucureşti.

Dacă vrei să vezi o listă întreagă de brokeri cu comisioane, date despre suma minimă de investit şi multe detalii, îţi recomand acest articol:

Lista Brokeri Bursa de Valori Bucuresti BVB si comisioane practicate

Repet:

  • Pentru majoritatea brokerilor ai nevoie de o sumă de start de 1000-2000-3000 sau 10.000 lei.
  • După ce ai contul de tranzacţionare activ, poţi adăuga lunar o sumă de bani de 100-200-500-1000+ lei.
  • Tu ai acces mereu la investiţiile tale şi tu decizi în ce companii vrei să investeşti.
  • Testează platformele gratuite înainte să investeşti cu bani reali.
  • Nu uita de dividende – pe lângă banii pe care îi poţi câştiga dacă cumperi o acţiune şi o vinzi după mai scump, pe bursă ai randamente mari din dividende. AICI găseşti mai multe detalii.

2. Dacă alegi să investească altcineva banii tăi pe Bursă

Prima variantă menţionată este cea în care tu decizi la orice oră când să investeşti şi unde.

A doua variantă este atunci când nu vrei să controlezi tu direct banii şi să se ocupe altcineva pentru tine. Asta înseamnă să depui banii într-un fond de investiţii (fond mutual). Aici găseşti toate detaliile despre această metodă.

Înainte să alegi fondul, ai opţiunea să afli în ce investeşte acel fond: dacă o face în active monetare sau în acţiuni pe bursă.

Dacă te interesează pe bursă, poţi să cauţi fonduri care investesc în indicii regăsiţi pe Bursa de Valori Bucureşti (Indicele BET, BET plus, BET TR, etc). Posă vezi AICI detalii despre indici.

Aşadar, în acest caz depui banii în conturile anumitor fonduri care investesc în direcţia pe care o cauţi tu (mai riscant sau mai domol).

Câteva fonduri care investesc în Indicele BET unde poţi tu să-ţi aloci banii:

  1. CertInvest
  2. BT Index Romania ROTX şi BT Maxim – la Banca Transilvania
  3. BRD Index – la BRD
  4. OTP AvantisRO

Majoritatea au avut randamente anuale între 8 şi 10% în 2016. Detaliile privind randamtenele fondurilor de investiţii sunt regăsite AICI. Legat de subiectul articolului, să te uiţi la randamentele fondurilor mutuale care investesc în acţiuni.

Şi aici sunt câteva condiţii asemănătoare cu cele de mai sus:

A. Suma de start – depinde mult de la un fond la altu. 0-100-200-1.000-10.000 lei

B. Perioada în care banii vor fi blocaţi în fond. Cele mai multe fonduri merg pe o perioadă minimă de 2 ani. Minimă de 2 luni pentru că asta se consideră o investiţie pe termen lung.

Dacă doreşti să retragi banii înainte de 2 ani, vei fi nevoie să plăteşti un comision, dacă retragi după 2 ani, acest comision ori este mic, ori dispare.

Însă trebuie să ştii că procesul este ca în cazul depozitelor bancare, o perioadă în care banii tăi trebuie să rămână în fond.

Util ar fi să mergi pe o perioadă de minim 5 ani.

C. Comisioane. Întotdeauna să citeşti bine contractul şi să fii atent la comisioane. Dar te asigur că acele comisioane vor fi mici cu timpul.

3. Dacă vine criza, ce fac?

Este întrebarea bonus. Criza o să vină şi o să treacă şi o să vină iar şi o să treacă iar. Dacă ai o idee de investiţii pe termen lung, atunci totul o să fie mult mai uşor pentru tine.

Dacă eşti începător şi urmăreşti companii mari, acestea îşi vor reveni. O să ai o scădere, dar după o perioadă de 1-2-3 ani îşi vor reveni.

Uită-te şi în poza de mai sus, în 2007 a scăzut destul de mult indicele BET, dar după şi-a revenit, iar acum se află la cote extrem de mari (aproape ca înainte de criză)

Dacă vom trăi cu ideea că va veni mereu o criză, atunci nu vom ajunge nicăieri.

4. Care este suma minimă pe care o poţi investi?

Suma minimă porneşte de la o sumă standard de deschide cont de broker sau cont la un fond de investiţii + pe lună o sumă pe care ţi-o dreşti tu: 100-200-500-1.000-10.000 lei.

De reţinut:

  1. Cu cât suma este mai mare, cu atât câştigul propriu-zis este mai mare.
  2. Cu cât menţii sumele mai mulţi ani, cu atât câştigi mai multe dividende şi inclusiv mai mulţi bani.
  3. Nu-ţi investii banii care trebuie să-ţi asigure traiul lunar. Foloseşte regula 50/30/20 pentru gestionarea banilor.

Acest articol a fost unul recomandat doar pentru începători. Cei experimentaţi ştiţi exact cum se poate câştiga din bursă 🙂

Dacă sunt întrebări, nu ezitaţi să-mi lăsaţi un comentariu.

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.