Pentru a avea o viață prosperă, trebuie să începem să ne formăm niște obiceiuri din timp, astfel încât să învățăm cum să ne organizăm banii. Există așadar câteva sfaturi de care oricine poate ține cont, pentru a se bucura de mai mulți bani.
Am pregătit o listă de 50 de sfaturi, scurte, la obiect pe care ți le recomand cu drag.
Este mai mult o listă care trebuie îndeplinită sau este recomandat de a fi îndeplinită.
Obiceiurile bune în ceea ce privesc finanțele proprii trebuie cultivate din timp, astfel încât să te bucuri de mai multe economii și să te îndrepți către libertatea financiară.
Găsești mai jos câteva sfaturi cu privire la obiceiurile pe care ar trebui să le urmezi. Orice sfat în plus mi-l poți lăsa într-un comentariu mai jos,
- Mereu ține cont de Valoarea Netă: Dețineri – Datorii. Important este ca acest rezultat să fie pozitiv.
- Urmărește mereu veniturile și cheltuielile. Un buget personal este ideal să-l administrezi.
- Fii atent cu cheltuielile pe care le faci cu cadourile oferite. Este o categorie care, de cele mai multe ori, depășește previzionările realizate.
- Acordă o atenție sporită ratelor și gândește-te dacă într-adevăr merită să faci anumite cheltuieli. (ex. un televizor nou sau o mașină mai bună)
- Cumpărăturile din impuls trebuie ținute sub control. Pentru a face acest lucru, o listă de cumpărături este ideală pentru momentele când mergi la cumpărături. Găsești aici un articol interesant despre subiect.
- Atenție la facturi. Plătește-le cât mai curând, pentru a nu avea parte de penalități.
- Atunci când este posibil, plătește-ți facturile online pentru că economisești timp și nu plătești comisioane.
- Înainte de a cumpăra diverse garanții extinse, întrebă-te dacă ai nevoie de acestea. (la electronice sau electrocasnice)
- Fii atent la ofertele pe care le primești în mail, e posibil că acestea să nu fie ceea ce par.
- Economisește mereu o parte din venitul vostru pentru pensionare.
- Ar fi indicat să pui deoparte cel puțin 10% din fiecare salariu. 10% este destul de puțin dar este un start. Asociația Oamenilor Liberi Financiari din America a stabilit că pentru a ajunge să fii liber financiar, trebuie să ajungi la o rată de economisire de cel puțin 50%. Ajungi acolo cu pași micuți.
- Nu ține prea mulți bani în portofel. Vei fi tentat să cumperi mai mult decât este necesar.
- Planifică-ți cheltuielile la început de lună și încearcă să le reduci de la o lună la alta.
- Performanțele anterioare nu vor garanta rezultatele viitoare, deci ai acest lucru în vedere în orice vei face.
- Contractele trebuie citite cu atenție înainte de a semna linia punctată.
- Planifică-ți din timp meniurile/mesele (săptămânal). Ajută la reducerea cheltuielilor în ceea ce privesc alimentele și scad șansele de a arunca mâncare.
- Revizuiește-ți lunar extrasele de cont, astfel încât să știi dacă ai de-a face cu o eroare sau cu diverse taxe eronate.
- Stabilirea unui buget de cheltuieli lunar este o idee foarte bună. Dacă nu îți planifici bine cheltuielile, nu vei reuși să acumulezi mai mulți bani.
- Întreţine corespunzător mașina, reducând riscul de a întâmpina probleme majore mai costisitoare. (sau mergi mai mult cu mijloacele de transport)
- Profită de reduceri și de codurile promoționale de pe internet, cât mai des posibil. Personal, înainte să cumpăr ceva, caut pe google „cod promotional pentru ….”. Nu mereu găsesc, dar nu strică să caut.
- Cardul de credit poate fi folosit pentru a cumpăra lucruri, numai dacă le poți plăti până la finalul lunii. Să nu cazi în zona cheltuielilor în exces, pe datorie. Poți folosi cardurile de credit dacă folosești banii pentru a cumpăra un activ sau pentru diverse ponturi.
- Niciodată să nu aștepți o moștenire de la cineva și să crezi că aceasta îți va rezolva problemele cu banii.
- Ai nevoie de un fond de urgență pentru a avea bani disponibili, în cazul în care apar diverse probleme financiare. (fondul de urgență = 6 luni * cheltuielile de bază lunare)
- Evită jocurile de noroc.
- Stabilește-ți obiectivele de economisire.
- Înţelege instrumentele financiare înainte de a investi în ele.
- Evită pe cât posibil țigările pentru că ele te vor face să pierzi bani și, cel mai important, sănătate.
- Evită să faci cumpărături doar pentru a impresiona alte persoane.
- Ori de câte ori ai oportunitatea, negociază prețul, astfel încât să obții reduceri. Nu se aplică este tot, dar merită încercat.
- Evită frugalitatea ca mijloc de realizare a prosperităţii. Sunt alte modalități de a câștiga mai mulți bani în loc să renunți la plăcerile preferate.
- Rezistă tentației de a te atinge de fondul de urgență pentru situațiile considerate a fi non-urgențe.
- Tratează-ți finanțele că fiind o afacere. Procedând în acest fel, vei putea face unele reduceri ale cheltuielilor și vei putea lua decizii corecte și obiective.
- Așteaptă 15 minute, atunci când simți un impuls de cumpărare. Încearcă să-ți distragi atenția timp de 15 minute atunci când vezi un produs pe care îl dorești. Procedând în acest fel, vei putea rezista tentației de a-l achiziționa.
- Greșelile vor apărea inevitabile, dar cu toate acestea, este bine să-ți revii cât mai rapid. Fii încrezător în propriile puteri.
- Există posibilitatea să-ți salvezi o parte din bani automat. Imediat când vei primi banii în cont, poți să trimiți o parte din ei într-un cont de economii direct.
- Scăpă cât mai curând de datorii neprofitabile. Procedând în acest fel, vei putea să faci unele economii sau alte datorii profitabile (în active).
- Analizează cu atenție produsele pe care dorești să le achiziționezi. Vei putea descoperi chiar că unele produse au prețul mai redus în anumite locuri.
- Evită pe cât posibil să cheltuiești mai mult decât trebuie. Dacă poți face o anumită economie, profită de asta.
- Mergi la cumpărături în perioada reducerilor și profită de ele. (În special la partea de haine / electronice / electrocasnice).
- Cumpără valoare și nu te orienta mereu doar către cele mai ieftine produse sau către cele mai scumpe. Trebuie să ajungi la un echilibru între calitate și preț. Nu lucrezi la stat ca să cumperi doar cel mai mic preț. Contează si calitatea, în special în alimentație.
- Citește cărți de educație financiară
- Nu te mai uita la TV. Poți chiar să renunți la cablu pentru o perioadă. Totul vei afla pe internet.
- Fii mereu în căutare de idei de afaceri și pune-le în aplicare pentru a-ți mări veniturile. Exemplu: uber în timpul liber.
- Câteodată este mai bine să spui NU lucrurilor care nu sunt importante pentru tine.
- 60 de minute pe săptămână vorbește în familie despre finanțe personale. Te va ajuta să te conectezi cu familia și să fiți mai apropiați.
- Setează-ți obiective financiare și ține-te de ele. Orice obiectiv trebuie revizuit odată la 90 de zile.
- E ușor să căuți motive de a nu dona, dar cu toate acestea este important să te gândețti și la alții atunci când ești în cautarea prosperității proprii.
- Mergi la muncă mai devreme cu 15 minute în fiecare zi. Vei vedea că procedând în aceest fel, îți vei îmbunătăți performanțele la locul de muncă.
- Mâncatul în oraș este din ce în ce mai comun în ziua de azi, dar acest obicei aduce și cheltuieli destul de mari. Nu renunța de tot la ele, dar e bine să fii echilibrat cu ieșirile și să te ții de buget.
- Educația este cheia. Este cea mai importantă investiție pe care o poți realiza.
Îți doresc un an prosper cu randamente de 2 sau 3 cifre.