Există un mare interes în rândul oameni în a face 1 milion de euro sau de dolari până la pensionare. Având în vedere procentajul dezastruos de educaţie financiară întâlnit în România (vezi studiul) m-am gândit să dau un o mână de ajutor.
Foarte bine că a mai venit un alt studiu referitor la acest subiect.
Cât trebuie să economisim pentru a avea un milion de dolari la pensionare!
Studiul este în dolari, dar se poate schimba moneda foarte uşor pentru a putea fi calculat în euro sau lei.
2 întrebări şi răspunsuri înainte de studiu:
1. La ce vârstă te pensionezi? – În studiu este calculat că te pensionezi la vârsta de 65 de ani.
2. Ce înseamnă şi cum se calculează o dobândă? Dobânda pentru economisire este o sumă de bani (un procent din suma totală) care îţi revine pentru că ai depozitat o sumă de bani într-un cont bancar (este suficient să cunoşti această mică definiţie în prima fază).
Cum se calculează? Să spunem că vrei să pui 1000 de lei într-un cont cu rata dobânzii de 10% pe an. Tu vrei să-i ţii acolo fix 1 an.
Suma totală pe care o primeşti la sfârşit de an este: (1000 * 0,1) + 1000= 1100. Dobânda=100 de lei
Şi de aici te las pe tine să calculezi dacă vrei să cunoşti cum să calculezi pe 10 sau pe 20 de ani cu rate diferite.
Dacă te interesează un calculator să-ţi calculezi uşor dobândă, găseşti AICI unul gratuit şi foarte uşor de utilizat.
Nu discutăm de inflaţie şi de impozite pentru că asta deja e un alt nivel, însă să te gândeşti că vor exista.
Acum să revenim la studiul nostru. Cei de la BusinessInsider.com au vrut să cunoască cât trebuie să economisească o persoană la diferite perioade de vârstă pentru a avea la pensie 1.000.000 de dolari.
Perioadele de vârstă alese sunt din 5 în 5 ani, pornind de la 20 până la 60 de ani.
Rata dobânzii la care s-a aplicat următorul grafic este de 6%.
[divider top=”no”]În continuare vreau să vă las să analizaţi puţin infograficul de mai jos şi după să vedem tragem câteva idei:
Dacă analizăm puţin de mai sus putem ca un tânăr de 20 de ani să beneficieze de 1 milion de dolari la 65 de ani trebuie să economisească în fiecare lună 361,04 de dolari.
La vârsta de 30 de ani, suma care trebuie economisită ajunge la aproape 700 de dolari.
Dacă începem să vorbim de 40, 50 de ani.. lucrurile încep să iau o întorsătură total neplăcută. La 60 de ani, trebuie să economiseşti cel puţin 14.000 de dolari pe lună. Incredibil de mult.
Toate acestea la o rată de 6%. Hai să vedem cum se schimbă această sumă pentru fiecare categorie de vârstă dacă rata dobânzii este de 2, 4,8 respectiv 10%.
Foarte uşor îţi vei dai seama că la o rată de 2-4% (rata pe care o avem în bânci la euro/dolari) sumele cresc extrem de mult.
[divider top=”no”]Concluzii:
1. Dacă vrei să faci asta, trebuie să te apuci foarte repede,cel târziu la 30 de ani. Partea proastă este că în România este cam imposibil să economiseşti între 400 şi 700 de dolari pe lună dacă eşti doar un simplu salariat şi ai familie şi tot felul de rate.
Să fim serioşi.. câţi români pot să pună atâţia bani într-un fond de economisire?
2. Pensionarea este de ordinea trecutului. Niciodată nu o să fim pensionaţi şi dacă vrem să fim bogaţi, trebuie să facem mult mai multe lucruri pentru a avea 1 milion de dolari la pensionare.
Niciodată nu o să avem un milion de dolari sau euro dacă noi tot ce facem este să fim angajaţi sau dacă ne mulţumim doar cu o sursă de venit.
Trebuie să-ţi doreşti mai multe.
Într-o ţară ca România este imposibil să faci asta dacă nu începi să lucrezi pentru tine şi să iei viaţa în mâinile tale. O soluţie ar fi să-ţi deschizi propria afacere sau dacă nu vrei acest lucru, să lucrezi activ ca angajat dar în acelaşi timp să-ţi dezvolţi mai multe surse de venit pasiv.
Părerea ta
Spune-mi ce părere ai tu despre aceste mici ecuaţii matematice.
Care crezi că ar fi cel mai uşor mod de a face acel milion de dolari până la pensionare?
PS. Ţi s-a părut util studiul? Ajută-mă să-l promovezi şi prietenilor tăi cu ajutorul butonaşelor de like şi share de mai jos.