Să investeşti este simplu, însă nu e uşor….

Am citit de curând acest articol m-am gândit la cât de mult se vorbeşte despre investiţii în această perioadă. Articolul este unul foarte bun din domeniu pe care ţi-l recomand cu drag, însă mai jos vreau să vorbim despre alte probleme cu care noi, ca români, ne confruntăm.

Practic zilnic vorbesc cu câte o persoană despre investiţii ce mai putem face în România sau citesc tot felul de articole cu: Cele mai bune investiţii din acest an, Unica metodă de a investi uşor şi fără probleme, etc.

Însă vorbind atât de mult despre investiţii, se mai ştie că abia 0,15% dintre români deţin acţiuni pe bursă. Bursa fiind o metodă bună de a-ţi investi banii (chiar dacă vei zice acum că în această perioadă sunt probleme şi acolo). Dacă analizezi puţin ultimii ani, bursa a fost una dintre cele mai bune metode de investiţie din punct de vedere al randamentului obţinut.

Dar se pare că nu prea este de interes asupra românilor.. sau e prea greu?

Dar dacă nu vrem să investim direct pe BVB, poate dorim un fond mutual care să se ocupe de banii noştrii. Din păcate despre această metodă de economisire inteligentă nici nu prea se cunoaşte prea multe în România, chiar dacă dobânda la acestea este de 2-3 ori mai mare decât în cazul depozitelor bancare.

Se ştie foarte bine că imobiliarele sunt cele mai bune. Mulţi spun că a investi în imobiliare este cea mai bună metodă de investiţie, dar câţi cred în aceste vorbe şi câţi investesc cu adevărat?

Din păcate, vorbim mult prea mult despre investiţii şi despre ce am putea să facem, dar nu prea punem în practică ceea ce vorbim.

sa investesti este simplu, dar nu e usor

Dar… de ce?

La bursă, sunt şanse undeva la 50-50% ca piaţa să crească sau să scadă într-o zi.

În imobiliare, sunt şanse la fel de mari ca în câţiva ani imobilul să-şi scadă valoarea sau poate că nunu. Sau tu să nu-ţi mai poţi plăti ratele sau să nu-l mai poţi întreţine.

În lumea antreprenorială, şansele de a avea un eşec la un startup este de 90%. Practic doar 1 din 10 startupuri reuşesc să depăşească cei 2 ani de greutăţi.

Cu părere de rău, suntem controlaţi mai mult de potenţialul de eşec decât de potenţialul de succes. Ne gândim mai repede că poţi să ai eşec şi să pierzi bani, decât că poţi să câştigi foarte mulţi bani.

Suntem concentraţi să ne uităm la o investiţia ca la un lucru care ar trebui să aibă succes în fiecare zi.

Ne monitorizăm portofoliile de investiţii zilnic şi imediat ne gândim la insucces. Partea pe care o uităm de fiecare dată, fiind scrisă cât se poate de clar, este „pe termen lung.

Dar… totuşi… de ce?

1. Nu suntem concepuţi să facem investiţii bune pentru că ne implicăm emoţional la fiecare alegere.

Da, este o problemă generală la toată lumea. Este ceva omenesc. Însă putem să contracarăm această ameninţare: Să apelăm la un analist/consultant în investiţii care să se ocupe de banii noştrii (el cu siguranţă va analiza într-un mod obiectiv soluţiile investiţii), ori să ne investim banii pe care tu i-am economisit expre pentru acest scop (Citeşte Regula 50/30/20), ori să investim în lucruri care să fie auto-sustenabile.

Auto-sustenabil ar putea fi în imobiliare – cumperi un apartament de 2 camere (de preferat nou) şi îl oferi în chirie. Cu siguranţă chiria va acoperi rata la bancă. Trebuie doar să ai răbdare, calm şi curaj ca să intri într-o astfel de combinaţie.

Afacerile recomand să fie făcute din banii care să nu-ţi afecteze traiul zilnic. Practic cu banii pe care, dacă i-ai pierde, nu ţi-ar afecta ziua de mâine. Riscul este mare şi de aceea trebuie să fii pregătit.

Analistul ar fi foarte bun în cazul investiţiilor la bursă sau în fondurile mutuale. El cu siguranţă îţi va spun că dacă într-o lună randamentul e pe minus, nu înseamnă că la final de ai ai putea să ajungi în pierdere.

2. Investiţia se face numai şi numai pe termen lung.

Până la urmă, exemplele de mai sus sunt concepute doar pentru cei care gândesc pe termen lung. Nu te aştepta să te umpli de bani mâine.

Doar dacă intri într-o afacere ai şansa aceasta. Nu se ştie niciodată ce succes va avea într-un timp scurt, dar nici dacă vei avea un eşec la fel de rapid.

În cazul celorlalte tipuri, ai nevoie de timp – 5-10-15 ani.

3. Educaţia este la pământ

Oricât de mult am spune, ştim despre toate metodele de investiţii la nivel general.

Toţi ştim de investiţiile la bursă, dar câţi ştiu să-şi facă un cont? Nici măcar nu ne-am pus întrebarea, hai să învăţ să fac un cont virtual şi să fac teste cu banii virtuali…

Toţi ştim că ce înseamnă o afacere (că doar s-au făcut extrem de multe acceleratoare de afaceri), dar câţi încearcă cu adevărat. Cică 55% dintre tineri sunt interesaţi să-şi facă o afacere (cea mai mare rată din Europa), dar foarte puţin reuşesc să se ţină de cuvânt.

Câţi ştiu cam ce înseamnă obţinerea unui credit bancar pentru cumpărărea unui imobil cu scopul închirierii.

Foarte puţini..

4. Dar cel mai important, câţi au curajul de a face o investiţie?

Până la urmă să investeşţi eşti foarte simplu, dar nu e uşor

(orice răspuns la întrebările de mai sus sunt foarte bine primite printr-un comentariu mai jos).

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.