Tranzacționarea în piețele financiare vă va pune în contact cu o serie de indicatori matematici de care vă puteți folosi pentru a vă construi o strategie profitabilă. Unul dintre aceștia este Retragerea Fibonacci.
Indicatorul Fibonacci este în special utilizat pentru a identifica niveluri cheie de suport și rezistență. Este îndeosebi util pentru identificarea nivelurilor potențiale de corecție, care au loc după unde de impuls. Și poate fi utilizat pe orice piață.
Indicatorul Fibonacci bursă se folosește de linii orizontale în funcție de rațiile Fibonacci între două puncte extreme pentru a releva nivelurile de suport și rezistență.
Rațiile Fibonacci sunt:
- 23,6%
- 38,2%
- 50%
- 61,8%
- 100%
Fibonacci Retracement este un indicator care se bucură de o largă popularitate în rândul traderilor care se bazează pe analiza tehnică. Fibonacci este util pentru a stabili nivelurile strategice la care să se plaseze ordine în piață, nivelurile de profit sau stop loss.
S-a observat statistic că în trendurile mari nivelurile de suport sau rezistență coincid adesea cu rațiile Fibonacci.
Regăsim acest concept de retragere în diverși alți indicatori cum sunt teoria valurilor lui Elliott, nivelurile Tirone, figurile Gartley, etc.
Cum se folosește indicatorul Fibonacci
În strategiile de tranzacționare se utilizează indicatorul Fibonacci pentru a identifica punctele de intrare în piață și de ieșire din piață prin stop loss sau take profit. Nivelurile de retragere sunt de obicei niveluri puternice de suport sau rezistență.
Nivelurile indicatorului Fibonacci se trasează atunci când în piață are loc o mișcare suficient de amplă în una dintre direcții pentru a măsura nivelurile de corecție potențiale. În general traderii se vor aștepta ca retragerea să atingă unul dintre nivelurile majore stabilite de rațiile Fibonacci
Mai precis 38,2%, 50% sau 61,8% din impulsul inițial.
Retragerile Fibonacci sunt mai importante dacă se află în zona sau se suprapun cu niveluri importante de rezistență sau suport confirmate recent.
Nivelul de 50% nu era inițial parte a șirului lui Fibonacci dar a fost introdus, deoarece statistic, cel puțin în piața valutară, corecțiile tind să atingă acest nivel înainte de a relua tendința de bază și de a continua trendul.
Exemple de utilizare a retragerilor Fibonacci în strategii de tranzacționare:
- Vânzare în zona nivelului de retragere 38,2%, cu stop loss amplasat 10 pipși peste nivelul de 50%.
- Cumpărare în zona nivelului de 50%, cu stop loss amplasat 10 pipși sub nivelul de 61,8%.
- Cumpărarea minimului rezultat din mișcarea de impuls având ca obiectiv de profit una dintre retragerile Fibonacci.
Atunci când piața confirmă și corectează în zona retragerilor Fibonacci, se pot de asemenea identifica noi niveluri de profit pentru tendința de bază prin utilizarea extensiilor Fibonacci din mișcarea inițială de impuls. Mai exact nivelurile situate la 161,8% și 261,8% pot fi ținte de profit viitoare. Pentru ca această ipoteză să aibă susținere este necesar în primul rând ca minimul/maximul anterior să fie depășit.
Strategii de tranzacționare bazate pe Fibonacci
Indicatorul Fibonacci poate fi utilizat în mai multe moduri, construind strategii diverse. Acestea sunt:
- Secvența Fibonacci
- Raportul de aur din șirul lui Fibonacci
- Nivelul de retragere 50%
- Extensiile Fibonacci
Secvența Fibonacci
Secvența Fibonacci înseamnă că un număr este suma celor două numere care îl precedă: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610.
Secvența Fibonacci poate fi continuată la infinit și fiecare număr multiplicat cu 1.618 îl generează pe următorul.
Raportul de aur
Este vorba de numărul 1.618 mai cunoscut și sub denumirea de numărul Phi. Este opusul lui 0.618 – nivel esențial în retragerea Fibonacci.
Nivelurile de retragere ale indicatorului Fibonacci se bazează defapt pe relațiile matematice care au loc între numerele din șirul lui Fibonacci, nu pe numere propriu-zis.
De exemplu, nivelul de 61,8% apare la împărțirea numerelor 89 la 144, nivelul 38,2% se obține prin împărțirea lui 89 la 233.
Articol realizat în parteneriat cu admiralmarkets.ro.