13 reguli pe care trebuie sa le respecte un investitor

Articol scris de Monica Mititelu, blogger pe abcdarfinanciar.ro.

În momentul în care ne gândim la posibilităţile de a investi banii economisiţi trebuie să ţinem cont de câteva reguli de bază importante pentru începători. Acestea sunt de bun simţi şi utile pentru orice timp de investiţie.

reguli investitii

  1. Înainte de a investi trebuie să avem un plan, o strategie bine definită care să conţină atât obiectivele pe care vrem să le atingem pe termen lung prin investiţiile pe care le facem, cât şi suma pe care dorim să o investim şi intervalul de timp pentru care vrem să păstrăm investiţia. Cu cât ne vom urma planul de investiţii mai strict, cu atât ne vom îmbunătăţii rezultatele obţinute.
  2. Investeşte pe termen lung. Nu te aştepta ca investiţiile tale să îţi aducă profituri peste noapte. Ia deciziile privind instrumentele financiare în care vrei să investeşti ca şi cum ai vrea să păstrezi investiţia pentru toata viaţa. Răbdarea şi disciplina sunt două calităţi de preţ care ne vor aduce numai beneficii dacă le folosim în favoarea noastră când investim. Răbdarea cultivată şi dezvoltată ne va ajuta în managementul investiţiilor prin reducerea greşelilor pe care le facem şi îmbunătăţirea randamentelor pe care le vom obţine. Avem mai multe şanse să ne atingem obiectivele financiare dacă investim pe termen lung, decât dacă vizăm câştiguri pe termen scurt. Dacă pe termen lung (mai mulţi ani), obţinem randamente pozitive cu tendinţă crescătoare, pe termen scurt (un an sau mai puţin) putem să acceptăm randamente mai mici sau chiar negative. Orice strategie trebuie să ia în calcul şi randamente negative pe termen scurt, dar chiar şi atunci trebuie să continuăm să economisim pentru a ne putea atinge obiectivele financiare pe termen lung.
  3. Află ce tip de investitor eşti. Putem fi investitori activi sau investitori pasivi. Un investitor activ este acela care se documentează şi înţelege investiţiile pe care le face şi aduce modificări portofoliului pe care îl deţine atunci când nu mai este mulţumit de rentabilitatea pe care acesta i-o oferă. Un investitor pasiv este acela care nu are timp să se informeze, dar respectă recomandările profesioniştilor şi păstrează portofoliul pe care îl deţine pe termen lung. De asemenea putem fi speculatori sau investitori pe termen lung. Speculatorii vizează câştigurile pe termen scurt obţinute din diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare, în timp ce investitorii pe termen lung investesc pentru potenţialul de creştere al investiţiei in timp.
  4. Înţelege riscurile investiţiilor pe care le faci. După ce am aflat care este apetitul nostru faţă de risc trebuie să alegem investiţii cu un nivel de risc cu care suntem comfortabili şi care să reflecte obiectivele noastre investiţionale. Cu cât ne asumăm un risc mai mare cu atât şansele de a obţine un câştig mai mare cresc, dar dacă toleranţa noastră la risc este una scăzută, atunci este mai bine să vizăm câştiguri mai mici dar mai sigure, pentru a fi împăcaţi cu deciziile pe care le-am luat.
  5. Diversifică portofoliul investind în instrumente financiare din categorii diferite. Diversificarea presupune să alegem să investim în mai mult decât un singur instrument financiar pentru a diminuam riscul de a înregistra pierderi majore. Alcătuirea unui portofoliu de investiţii necorelate trebuie să se facă alegând din mai multe tipuri de instrumente financiare din domenii de activitate diferite. Având un portofoliul echilibrat, fiecare tip de investiţie va reacţiona diferit la condiţiile pieţei şi astfel vom reduce riscul de a suferii scăderi considerabile ale tuturor valorilor din portofoliu în acelaşi timp.
  6. Să înţelegem instrumentele financiare în care investim. Asta înseamnă să ne documentăm despre cum funcţionează fiecare instrument financiar în parte, cum putem să investim în el şi care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărei categorii de investiţii. Trebuie să ştim care sunt paşii şi procedurile pe care trebuie să le urmăm pentru a deveni investitori şi de asemenea care sunt taxele şi comisioanele pe care trebuie să le plătim. Este important să înţelegem care sunt drepturile şi obligaţiile pe care le avem odată cu investiţiile pe care le deţinem, pentru a beneficia de toate avantajele şi pentru a respecta îndatoririle care ne revin.
  7. Să fim bine informaţi înainte de a alege instrumentele financiare în care să investim. “Investiţia în cunoaştere oferă cele mai mari câştiguri” spunea Benjamin Franklin, de aceea o documentare bună ne va conduce către decizii de calitate. Nu trebuie să investim pe baza zvonurilor sau a ştirilor pe care nu le inţelegem, ci înainte de a alege o investiţie trebuie să analizăm rezultatele din trecut şi să le comparăm cu celelalte oportunităţi de investiţii, dar şi cu riscurile pe care ni le asumăm.
  8. Reinvesteşte câştigurile obţinute, astfel vei obţine dobândă la dobândă sau profit la profit, ceea ce înseamnă că vei beneficia de puterea compunerii, care pe termen lung va face diferenţa în favoarea noastră. Cu cât vom începe să investim mai devreme şi nu vom apela la profiturile obţinute de investiţiile noastre, cu atât acestea se vor acumula şi vor lucra pentru noi.
  9. Lichiditatea este importantă. Când ne realizăm portofoliu de investiţii trebuie să păstrăm o parte din resurse şi sub formă de cash. Avem nevoie de lichiditate pentru situaţiile neprevăzute, dar şi pentru oportunităţile care pot apărea şi vrem să putem să beneficiem de ele fără a renunţa la alte investiţii care sunt în derulare. Dacă investim în instrumente financiare care pot avea atât evoluţii pozitive cât şi negative, este important să nu fim forţaţi să le vindem la o anumită dată, de aceea avem nevoie şi de instrumente financiare a căror valoare nu fluctuează, cum este cash-ul, pentru nevoile financiare imediate.
  10. Învaţă din greşeli. Pe parcursul procesului de investiţii vom face şi greşeli, este normal, dar este important să învăţăm din ele şi să nu le repetăm pe viitor. Este bine să ţinem cont de sfaturile specialiştilor şi să învăţăm din greşelile altora, înainte de a le face şi noi.
  11. Investeşte regulat, astfel valoarea portofoliului nostru va creşte în timp şi ne vom putea diversifica deţinerile. Economisind regulat putem de fiecare dată când strângem suma necesară unei noi achiziţii să investim pentru a ne creşte şansele de a ajunge acolo unde ne-am propus cât mai devreme.
  12. Reevaluează-ţi portofoliu cel puţin anual. După ce ne-am creat un portofoliu este important să îl monitorizăm pentru a ştii tot timpul care este evoluţia lui şi dacă trebuie să operăm modificări asupra lui. Nevoile financiare şi situaţia noastră financiară se modifică şi evoluează în timp, de aceea este esenţial să ne reevaluăm portofoliu pentru a ne asigura că strategia noastră de investiţii este în concordanţă cu situaţia şi nevoile noastre. Şi toleranţa noastră la risc se modifică în funcţie de trecerea timpului şi trebuie să ne rebalansăm portofoliu şi în funcţie de acest criteriu.
  13. Nu investi banii de care ai nevoie. Investiţiile ne pot aduce şi randamente negative, de aceea este bine să nu ne planificăm achiziţii viitoare din banii investiţi pentru că este posibil ca planurile noastre să nu coincide cu randamentele pieţelor financiare sau ale altor tipuri de investiţii.

Principiile investiţiilor sunt simple, dar nu sunt uşoare. Regulile nu sunt întotdeauna simplu de urmat, de aceea este important să fim hotărâţi în ceea ce ne-am propus şi să încercăm să adaptăm regulile situaţiei şi obiectivelor noastre.

Fiecare dintre noi trebuie să joace “jocul investiţiilor” într-un mod care să ia în considerare propria personalitate. Dacă pierderile ne fac să ne simţim nemulţumiţi, şi unele pierderi sunt inevitabile în cazul investiţiilor, este mai înţelept să fim mai conservatori în ceea ce privesc investiţiile şi să continuăm să economisim pe termen lung. Trebuie să adaptăm orice strategie profilului nostru şi nu trebuie să credem că există un model de investiţii care se potriveşte tuturor investitorilor.

Succesul în investiţii vine din achiziţiile pe termen lung de instrumente financiare care să alcătuiască un portofoliu echilibrat şi diversificat care să răspundă nevoilor noastre viitoare.

Monica Mititelu

Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.