Atunci când nu ți-ai pus niciodată întrebarea despre ce fac banii tăi și vrei ca dintr-o dată să fii cel mai educat financiar, o să-ți dai seama că lucru acesta nu se poate întâmpla peste noapte.
Nu poți schimba un comportament bazat pe anumite acțiuni repetitive făcute în fiecare zi timp de ani de zile într-un comportament care gata, de azi nu mai cheltui bani pe nimicuri, îmi controlez bugetul, sunt mai organizat, strâng mereu bonurile, aplic regula 50/20/30 sau regula plicurilor și multe altele.
Într-o lume așa de agitată, o schimbare de acest gen te va obosi și te va stresa iar rezultatul nu va fi unul care să te ajute cu adevărat.
De ce crezi ca sunt mulți care la început de an spun că vor merge la sală iar dupa 1 lună se opresc?
De ce crezi că sunt mulți care spun că vor să mănânce sănătos iar după o scurtă perioadă de timp ajung să mănânce nesănătos (să nu zic prostii)?
De ce crezi că sunt mulți care au zis gata, nu mai cumpăr tot ce văd, iar după, ajung să facă același lucru?
De ce crezi că sunt mulți care se apucă să gestioneze un buget iar după o lună spun că este simplu și după ajung să facă tot aceleași lucruri ca înainte?
De ce?
Pentru că noi, ca oameni nu suntem capabili (cred eu) să luăm decizii radicale în viață dacă nu suntem sub presiune.
Vom ajunge să ne gestionam banii mai bine dacă dintr-o dată 50% din salariu dispare. Vom ajunge să mergem la sală dacă doctorul ne spune că dacă nu facem asta vom suferi anumite lucruri.. Și tot așa.
Suntem capabili să facem schimbări rapide în comportament când suntem puși la zid..
Dar când nu suntem? Ce facem?
Vrem să facem o schimbare, nu suntem puși la zid, dar ajungem să renunțăm pe parcurs?
Aici ar putea interveni regula de 2 minute!
Ce este regula de 2 minute?
Este o regulă foarte bună pentru cei care vor o schimbare de comportament, dar care cred că nu au posibilitatea să o facă brusc.
Suntem capabili să vrem sa mergem la sală și să slăbim, dar având în vedere că nu am mai fost deloc până acum la sală, nu știm cum este, șansele ca noi să renunțăm încă de la început sunt mari.
Sau – vrem să citim mai mult, dar până acum citeam o carte pe an (maxim). Cum vom putea citi poate o carte pe lună dacă noi nu suntem învățați.
Sau – vrem să investim, nu știm cum, dar dorim să învățăm acest lucru. Cum vom putea face investiții dacă noi nu avem o educație în acest sens?
Sau – vrem să ne administrăm banii mai bine, dar noi nu am făcut asta până acum.
Aici intervine regula de 2 minute.
Începe prin a face acel lucru 2 minute pe zi sau 2 minute la intervale pe care le consideri tu mai bine.
Cum vei putea sta la sala de 4 ori pe saptamana cate o ora daca tu nu vei putea sta la sala la început 2 minute pe zi timp de 4 zile? Cum ar fi să mergi la sală (plătești sau nu abonamentul), stai 2 minute și pleci după?
Poate ți se va părea deplasat, dar acest lucru te va ajuta să-ți dezvolți comportamentul și obiceiul.
Sau când vine vorba de citit – nu vei ajunge să citești multe cărți dacă vei începe din prima să citești 1-2 ore pe zi. O să-și fie greu saltul de la 0 la 2 ore și vei renunța pe viitor. În 2 minute poți citi 1-2 pagini și după, continui ziua următoare.
Sau când vine vorba de educație financiară, la fel este. Nu poți începe să investești daca tu nu aloci măcar 2 minute pe zi la început studiului sau 2 minute să te uiți peste un buget în fiecare zi.
Cele 2 minute sunt doar de început și doar ca tu să te acomodezi cu obiceiul de a face ceva ce nu făceai înainte.
Vei observa că în 1-2 luni comportamentul tău va accepta această schimbare. Iar din acel moment creierul va acționa în favoara ta.
Timpul de 2 minute va crește. Vei gusta din această victorie și vei dori după ca perioada aceasta să fie din ce în ce mai lungă.
Regula de 2 minute este una perfectă pentru cei care renunță ușor la lucruri.
Poți aplica regula aceasta în toate mediile posibile: sport, educație, sănătate, familie, etc.
Dar să nu uiți că cele 2 minute trebuie să se transforme (fără stres și greutate) în 30-1h, în funcție de activitate.
Sper să te ajute și să dai startul schimbării tale.
Daca vrei sa iti dezvolti noi obiceiuri mici si productive, iti recomand sa citesti acest rezumat detaliat al cartii Atomic Habits de James Clear.
Succes la bani!