Rata somajului – Ce reprezinta rata somajului

Rata șomajului este ponderea forței de muncă care este fără loc de muncă, exprimată în procente.

Este un indicator variabil, ceea ce înseamnă că, în general, crește sau scade în urma schimbării condițiilor economice. 

Atunci când economia este într-o formă slabă și locurile de muncă sunt rare, rata șomajului poate crește. Când economia crește într-un ritm sănătos și locurile de muncă sunt relativ abundente, se poate aștepta să scadă. 

Rata somajului este calculata de Institutul Național de Statistică după metoda de calcul folosită în toate statele membre și reprezintă raportul dintre numărul de șomeri și populația activă profesional, exprimată procentual.

Sunt declarați șomeri persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 ani care îndeplinesc simultan următoarele condiții: nu au un loc de muncă și nu desfășoară o activitate în scopul obținerii de venituri, sunt în căutarea unui loc de muncă, sunt disponibile să înceapă munca în maxim 2 săptămâni daca s-ar găsi un loc de muncă.

Cauzele unei rate de somaj ridicate: situația eonomică a utilizării forței de muncă, statutul social al ofertanților de muncă, rata de creștere economică, progresul tehnico-științific, restructurările agenților economici, etc.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.