[Prezentare]Răspunsuri la întrebarea: Cum se fac banii?

Înainte să îți dorești să afli răspunsuri la această întrebare, renunță la prejudecățile despre bani. Așa începe cartea lui Ramit Sethi ”Cum se fac banii?” sau ”I will teach you to be reach”, varianta în engleză.

✏️Despre autor:

Ramit Sethi locuiește în California, America, este antreprenor și autor bestseller. Prima întâlnire cu investițiile a fost când era student și a pierdut imediat jumătate din suma investită la bursă. Această întâmplare l-a ambiționat să afle mai mult despre bani și investiții.

📖Dincolo de carte:

Ramit Sethi este moderatorul serialului ”How to get rich” de pe Netflix, un serial captivant ce merită urmărit. El ne provoacă să acționăm conștient pentru a obține succesul financiar pe termen lung, așa cum ne dorim.

📍Citate din carte care mi-au plăcut:

”Mare parte din problemele tale financiare sunt cauzate de o singură persoană: tu. În loc să dai vina pe conjunctură și pe corporațiile americane pentru situația ta financiară, este mai bine să te concentrezi pe ceea ce ai putea schimba de unul singur.”

”Aceste prejudecăți se transformă în comportamente foarte ciudate. Oamenii ”știu” că nu-și administrează banii cum trebuie, dar continuă să se comporte la fel ani la rând. Pentru observatorul extern poate părea bizar: ”Ai datorii! De ce cheltuiești 800 de dolari pe o călătorie de weekend?”

”Pe scurt, economiile nu sunt suficiente. Ai nevoie de un mod de a-ți pune banii la muncă, așa încât să câștige mai mult decât orice alt cont de economii cu dobânzi oricât de mari, iar investirea este primul și cel mai bun mod de a face acest lucru.”

”Un alt motiv pentru care oamenii nu investesc este faptul că se tem că vor pierde bani. În mod ironic, oamenii se tem de posibilitatea de a pierde banii pe piața de acțiuni, când în realitate vor rămâne sigur fără bani dacă nu investesc.”

”E bine să fii agresiv cu obiectivele tale – să ai visuri mai mărețe ca niciodată – și să îți amintești că banii nu reprezintă decât o mică parte din viața de om bogat.”

💡Idei principale:

▪️ Cardurile de credit sau împrumuturile bancare îți oferă multe beneficii imediat sau pe termen scurt. Profită și de beneficiile lor pe termen lung. Trebuie să fii mai deștept decît cardurile de credit și banca.

▪️ Ca sa începi să faci bani trebuie, în primul rând, să renunți la prejudecățile despre bani. Așa te pregătești pentru investiții.

▪️ Multe persoane independente financiar au ajuns să economisească chiar și 70% din salariu.

▪️ Oamenii nu știu exact ce datorii au sau nu știu exact termenele de plată. Poate părea înspăimântător să afli exact, dar poate datoria este mai mică decât crezi.

▪️ Persoanele în vârstă regretă că nu au investit.

▪️ Dacă și tu ai prejudecăți despre investiții, este timpul să renunți la ele. Investițiile sunt modul cel mai sigur de a te îmbogăți.

▪️ Este o diferență mare între un om zgârcit și unul care cheltuiește conștient. Învață să cheltui conștient! Dacă îți cumperi o cafea mică în loc de o cafea mare, asta nu înseamnă că ai economisit bani.

▪️ Pentru a ajunge la doar 90 de minute pe lună pentru a-ți adminstra banii, trebuie să afli despre puterea automatizării.

▪️ Alege consilierul financiar în funcție de nevoile tale, cu multă atenție.

▪️ Investițiile nu sunt doar pentru cei bogați. Magia independenței financiare funcționează pentru fiecare dintre noi.

▪️ Diversificarea portofoliului de investiții este importantă. În acest sens,  și vârsta pe care o ai, 20 de ani sau 50 de ani, face diferența în alegerea tipurilor de investiții.

▪️ ”Viața de om bogat” înseamnă diferit pentru fiecare în parte. Concentrează-te pe cum vrei tu să-ți trăiești viața de om bogat.

▪️ Probabil vei fi criticat de multă lume pentru deciziile financiare pe care le vei lua, cei mai zgomotoși vor fi cei din familia ta. De ce să asculți sfaturi financiare de la cineva care nu poate economisi nici pentru o pungă de jeleuri?

▪️ Discuțiile despre bani cu partenerul de viață ar trebui să fie sincere, fără rușine. Stabiliți obiective de economisire pe termen scurt și lung.

🎯De ce o recomand:

Dacă ai făcut primii pași în educația ta financiară, îți recomand această carte pentru a-ți continua drumul. Vei fi mult mai conștient de ordinea lucrurilor de făcut în continuare.

Capitolul despre ”Exemplele de prejudecăți despre investiții și de ce să renunțăm la ele” mi s-a părut foarte bine detaliat și explicat. La fel de multe detalii sunt și despre prejudecățile despre bani sau despre automatizarea finanțelor.

Ideea unui plan de cheltuieli conștiente mi se pare foarte utilă.

Nu uita că multe principii și reguli din carte se aplică sistemului financiar american. Cred însă că se pot adapta, este o carte ce merită citită.

👍Unde o găsești:

Cea mai bună variantă este pe eMAG și poți folosi acest link de mai jos:

Cum se fac banii. Fara vinovatie. Fara scuze. Fara pacaleli. Un program eficient in sase saptamani, Ramit Sethi – eMAG

O să revenim cu multe alte recomandări de cărți și sper ca acest format de recenzie să-ți placă.

Laurențiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.