Punctul de lucru este locul principal de activitate al unei companii și locația principală în care își desfășoară activitatea. Pentru a deschide un punct de lucru este necesară autorizația Registrului Comertului.
Autorizatia se oferă atât la început, în momentul înființării firmei dar și ulterior, însă nu mai târziu de 30 de zile de la înființare. D
Declararea punctului de lucru se face la Administrația Fiscală din raza căreia se află sediul social.
În cazul în care nu se respectă reglementările cu privire la declararea punctului de lucru, firmele pot fi sancționate penal sau contravențional.
Punctul de lucru joacă un rol nu numai în scopuri fiscale, ci și în litigii. Locul în care o companie își declară punctul de lucru poate afecta jurisdicția legală și poate determina care instanță va audia chestiunile juridice care implică compania.
Există o diferențiere legală a punctului de lucru în funcție de numărul de angajați.
Punctele de lucru care au mai puțin de cinci angajați se numesc puncte de lucru fără obligații de plată. Punctele de lucru cu mai mult de cinci angajați se consideră a fi sedii secundare, iar compania are obligația de a plăti impozit pe venituri din salarii.