Uita de „PRIMUL MILION”. Concentreaza-te mai intai pe PRIMA SUTA DE MII!

Articol realizat de Tiberius Margarit – scrie articole interesante pe stapanidebani.ro şi este autorul cărţii de educaţie financiară „Legile Banilor Tăi”.

Nu știu cine a spus prima dată „Cel mai greu este primul milion. Dar este suficient”.

Știu însă că nivelul de 1 milion de dolari este atât de ridicat pentru romanul mediu încât zicala nu mi-a trezit emoții speciale. Doar m-a contrariat puțin -calcule simple – pentru că, dacă ești deja milionar, de ce te-ai limita să trăiești doar din 1.000.000$ x 1% (peste inflație), să spunem, adică 10000 de dolari an, sau 833 dolari pe lună, care, sincer, nu mi se pare un stil de viață pentru un milionar.

Eu cred că cine știe să facă un milion de dolari nu s-ar opri aici și ar pune la treabă cel puțin o parte din acel milion ca pârghie în mașinăria lui de făcut bani.

Pe scurt, nu am „simțit” prea bine borna asta mult mediatizată cu milionul de dolari.

Dar acum câțiva ani am auzit de o altă bornă, mult mai ușor de atins, chiar și în Ro, spusă de Charlie Munger.

Pentru Ro el este aproape un necunoscut, așa că am să-l prezint pe scurt, ca partenerul de afaceri al lui Warren Buffett și că este, cum altfel, miliardar și el.

Mai puțin prezent în media chiar și în State, tipul îmi place pentru că este, cum să-i spun, un mucalit! Îmi aduc aminte de o emisiune în care moderatoarea îi tot repeta mereu că este în direct, și că nu vor putea edita vocabularul acestui domn de peste 90 de ani…

Iată ce a spus Charlie Munger despre borna asupra căruia aș vrea să vă atrag atenția:

„Prima suta de mii este cea mai mare c…ă”

Ok, ca să testez dacă se înțelege în română ce a pronunțat acest domn clar în engleză, am întrebat-o pe nevastă-mea ce crede ea că ar fi ultimul cuvânt scris de mine cu puncte de suspensie din motive de poliție a netului (și de cenzură …casnică!).

Să știți că nu este nici „cârcă” nici „cușcă”! Charlie Munger s-a referit la exact cuvântul prin care bărbații căsătoriți adevărați definesc (cum să zic?) locul geometric  la care anunță ei că se vor duce atunci când pe neveste le doare prea des capul, sunt indispuse, sau când soacra stă la ei mai mult de o săptămână să o ajute la prăjituri…

Bun, deși nu mă pricep deloc să inserez mutrițe vesele în tema mea de WordPress, mesajul principal l-ați înțeles: pentru Charlie Munger, mâna dreaptă a lui W. Buffett, cel mai greu este să obții prima sută de mii, nu primul milion!

Iată citatul complet:

„Prima sută de mii este cea mai …„grea”, dar trebuie să o faci! Nu-mi pasă ce trebuie să faci, chiar dacă trebuie să mergi undeva să mănânci doar din bonurile de masă, nu știu, găsește o cale să pui mâna pe o sută de mii de dolari. După aceea poți să mai ridici puțin piciorul de pe accelerație…”

Citatul acesta, ca multe altele, pentru mine a rămas acolo, într-un fel de carantină, de buffer, la capitolul „ciudățenii”.

Pe de altă parte, unul dintre cei mai longevivi editorialiști de finanțe personale din State spunea că pentru el cea mai bună educație posibilă pentru copii ar consta în studierea a cât mai multor tabele cu creșterea compusă posibile.

Am grupat aceste două situații într-un „Aha!” acum câteva zile, când, provocat de o cititoare, am făcut un calcul cu privire la modul în care o persoană / familie „obișnuită”, cum consideră ea că ar fi a ei, poate acumula o jumătate de milion de Euro în Romania.

Calculul l-am făcut pornind de la următoarele premize: pentru mine, o persoană „obișnuită” în Romania poate obține ușor randamente multianuale de 6%. Și asta doar dacă vrei să fii ultraconservator! (Nu îmi doresc să provoc cu această afirmație, dar odată pornit pe drumul aprofundării în Finanțe Personale, astfel de randamente devin relativ ușor de obținut).

„A acumula” am tradus-o prin creșterea Valorii Financiare (Averea) personale Nete (VFN). Ne-am lămurit în prealabil despre diferențele între venit și VFN (sau avere sau bogăție, sau bunăstare cum vrei să-i spui)

Calculele arată astfel: O familie care economisește lunar 500 Euro și îi investește cu un randament anual de 6% ajunge la o VFN de 500.000 Euro după 30 de ani. Nu sunt adeptul bornelor fixe în FP, am mers pe cerințele și datele oferite.

Și nu vreau să insist pe cazul în sine, sunt convins că la situația lor, ei pot ajunge la acumulări mult mai bune și mai rapid, dar -acum-  vreau doar să iau ca studiu de caz pentru subiectul de azi.

Așadar, din cei 30 ani în care se acumulează cei 500.000 de Euro, prima 100.000 de Euro (vedeți? Ne apropiem de subiectul preferat al lui Charlie Munger) se acumulează în 12 ani (11,9 ani mai exact).

A doua 100.000 Euro durează de făcut …7 ani (6,96 ani mai exact). Asta înseamnă că deși sumele sunt egale (prima 100.000Euro = a doua 100.000Euro), … prima sută de mii pur și simplu durează de obținut cu 5 ani în plus… 5ani în plus (sau minus) nu vi se pare important?

Intrigat am calculat și sumele necesare celorlalte sute de mii de Euro

Și astfel a urmat acel „Aha”. Aici putem vedea o demonstrație matematică a faptului că dl Charlie Munger are dreptate: prima 100.000Euro se obține in 11,9 ani.

Ultima 100.000 se obține în …3,13 ani. Nu am experiența lui Charlie Munger să cataloghez diferența… în vreun fel care ar scandaliza netul dar un raport de aproape 4 la 1 chiar că este uriaș!

Ca să mă edific și mai mult am făcut următoarele calcule: din totalul de 30,76 ani (=100%), fiecare 5 x 100.000 Euro are următoarele ponderi:

Pondere în 100% timp
Prima 100.000 Euro 38,7%
A doua 100.000 Euro 22,63%
A treia 100.000 Euro 16,06%
A patra 100.000 Euro 12,45%
A cincea  100.000 Euro 10,17%
Total 100%

Concluzii

  • Drumul tău în propriile finanțe personale este un drum lung: toată viața! Știind asta nu te descuraja că nu „simți” acumulările din primii ani. Un miliardar ca Charlie Munger îți spune că așa trec aceste prime acumulări, de genul prima 100.000, cu greu. Dar partea frumoasă pentru tine nu o poți vedea decât după ce treci astfel de borne. Crede-l pe cuvânt! Știe ce spune!
  • Odată ce ai trecut acest prag lucrurile devin mult mai ușoare. Pe lângă spectacolul acumulărilor financiare mult mai rapide în sine, motivația de a continua te va ajuta foarte mult!
  • Lucrurile se întâmplă astfel pentru că, după prima 100.000 nu mai ești singurul care trage pentru realizarea obiectivelor tale financiare. Banii tăi preiau o parte din sarcini pentru tine, în locul tău! Poți vedea cele de mai sus ca o demonstrație că astfel de expresii nu sunt marketing ieftin. Poți face lucrurile să se întâmple!
  • Deși departe de a fi singura, creșterea compusă a banilor tăi este una din cele mai puternice pârghii de care te poți folosi în evoluția ta financiară.

Articol realizat cu ajutorul lui Tiberius Margarit. Scrie articole interesante pe stapanidebani.ro şi este autorul cărţii de educaţie financiară „Legile Banilor Tăi”.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.