Primii pasi ca investitor la bursa de Ileana Vrejba – Recenzie

Ați văzut vreodată reclamele în care o anumită persoană, cu un pic de ajutor, a reușit să câștige peste noapte mii sau milioane de euro “jucand” la bursă? Ați fost împinși de prieteni să încercați și voi “că merge”?

Ați fost contactați de anumiți “brokeri” cu o ofertă, în care poți câștiga milioane cu doar 100-200 de dolari investiți pe situl lor?

Poate răspunsul este da sau poate este nu.

Dacă ați încercat unele dintre cele 3 variante de mai sus sau dacă sunteți deja un trader experimentat, cel mai bine este să aveți un pachet de cunoștințe, foarte bine fundamentat, pentru a vă ajută în acest domeniu. Exceptând persoanele care lucrează, zi de zi, în acest domeniu, majoritatea oamenilor din România, care sunt activi pe piețele valutare, de acțiuni și investiții, au un job principal, și fac trading în timpul liber.

Deseori ne confruntăm cu anumiți termeni pe care nu îi înțelegem și, atunci când nu îi înțelegem, ne este frică de ei. Sau poate ni se păr complicați, pentru că sunt în engleză, sau nu știm ce să facem pentru că e prima dată când întâlnim situația asta și deja pierdem bani.

În această situație am fost și eu acum câțiva ani, fiind atras de o reclamă în care primeai un bonus gratuit dacă te alăturai unui site.

Bineînțeles că mi-am creat un cont, m-am logat și am început să ‘tranzactionez’. Primul prag de care m-am lovit a fost faptul că nu înțelegeam de ce sunt limitat la un anumit interval orar (am început cu acțiuni la NASDAQ).

După aceea, de ce brokerul îmi oprește un comision.

Când am început să citesc strategii ale unor mentori, terminii precum Short sau Long îmi făceau probleme.

Prima carte pe care am reușit să o citesc a fost cartea doamnei Ileana Vrejba “Primii păși că investitor la bursă”, găsită la chioșcurile de ziare (pe aceea vreme).

Această carte este o colecție de termeni specifici domeniului, traduși și clarificați în limbă romană, însoțiți de multe explicații de foarte mare ajutor. Pană la oră actuală incă nu am găsit o carte, scrisă de un autor român, cu atât de multe explicații.

Din păcate, doamnă Ileana vorbește despre ce înseamnă să fii investitor la bursă NASDAQ, deci nu tot ce este scris în această carte se poate aplică și la BVB, în special volumul tranzacțiilor care se fac, dar asta nu înseamnă că nu găsim foarte multe puncte ajutătoare.

Primul lucru care m-a impresionat la această carte a fost descrierea începutului și fundamentării conceptului de bursă, de ce Wall Street se numește Wall Street, de ce s-au întâmplat crahurile din 1929, 1987, near-miss-ul crahului din 2000 și criză economică din 2007 (2008 pentru noi).

Printre altele, mai aflăm despre tipurile și psihologia investitorilor, ce face că liniuțele să se miște, profilul investitorului ideal și că informația se plătește.

Însă cartea nu conține doar atât. Este o carte foarte practică oferind și multe exemple. Nu este nevoie doar de cunostiinte, așa că doamnă Ileana ne explică care sunt bazele unui trading de calitate ( de ce avem nevoie, capitalul inițial și cheltuielile, principalele tipuri de tranzacții, tipuri de analize, toate raportate la situația de acum 10-14 ani) și care sunt elementele de analiză tehnică.

Doamnă Vrejba nu ne povestește despre piață forex, însă aloca o bună parte a cărții pentru tranzacționarea acțiunilor și primii păși în tranzacționarea opțiunilor.

Cartea se termină cu două capitole de mare ajutor, analiză activității (greșelile, cele mai întâlnite erori, fraude de răsunet și corectarea greșelilor) și Interpretarea știrilor.

Cei care citesc această carte vor găsii explicații pentru tipurile de grafice, pentru anumite formațiuni de lumânări cât și unii indicatori explicați.

Per asamblu, este o carte foarte interesantă, despre care pot spune că m-a ajutat și pe care am recitit-o cu plăcere, comparând ce știu acum și ce știam atunci.

Cartea o poţi găsi uşor pe:

librarie.net

Succes la citit!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.