Ce trebuie sa stii inainte sa-ti faci un portofoliu de investitii pe o piata peer to peer?

Înainte să citeşti acest articol, îţi recomand să citeşti şi primele 2 articole din seria de articole despre peer to peer investment: Ce sunt Imprumuturile Peer-to-peer? şi Tipuri de Imprumuturi si ce inseamna ele.

Atunci când investim ne punem capitalul la risc, a cărui valoare se schimbă în funcție de diferite evenimente macroeconomice. Iar pentru că investițiile peer to peer fac parte dintr-o industrie relativ nouă, sunt supuse și mai multor schimbări.

Instituțiile regulatoare, preferințele creditorilor și investitorilor, rata dobânzii sunt câțiva dintre factorii care modelează industria peer to peer (P2P) și care modifică riscul și oportunitățile de investiție.

Investițiile P2P sunt mai puțin răspândite printre investitorii care își plasează capitalul în mod normal în acțiuni. Și asta datorită faptului că opțiunile pe care le au, variabilele și punctul de intrare al investiției  sunt asemanătoare.

Totuși, asta nu face ca toți investitorii P2P să câștige tot timpul, iar pentru a reduce riscul de default trebuie să analizezi tot timpul anumite elemente cheie, cum ar fi:

  • Portofoliul de performanță al împrumuturilor
  • Modificări și actualizări ale anumitor platforme (Ex: Termeni și condiții)
  • Piața secundară (Ex: valoarea și schimbările)
  • Indicatori macroeconomici
  • Indicatori economici specifici unei piețe (Ex: imobiliare, numarul de proprietăți din piață vs. potențiali cumpărători)

Pentru a verifica performanța portofoliului individual P2P ar trebui să fii atent la anumiți indicatori ai platformelor, și mai exact la:

  • Credite cu întârziere
  • Valoarea totală a datoriilor neperformante
  • Numărul creditelor nerambursate
  • Numărul creditelor extinse

Orice schimbare a indicatorilor de mai sus o să afecteze profilul de risc al portofoliului tău. Iar dacă toleranța la risc se schimbă, atunci și strategia de investiție trebuie să reflecte schimbarea valorii de risc a potențialelor pierderi.

În timp ce creditele nerambursate și datoriile neperformante sunt o caracteristică a activității de credit, dobânda obținută pe termen lung ar trebui să acopere pierderile.

Investițiile făcute cu ajutorul opțiunii auto-invest vs. investițiile făcute manual

Investițiile în împrumuturile afișate pe platformele peer to peer se împart în două tipuri: investiții automatizate (de către platformă) sau investiții facute manual (de către investitor).

Funcția auto-invest este un instrument care te ajută să economisești timp atunci când investești. Acesta îți permite să creezi un portofoliu de investiții bazat pe criterii alese de tine, cum ar fi valoarea proiectată a dobânzii sau timpul până la scadență, etc.

După ce lansezi un portofoliu cu ajutorul instrumentului auto-invest, sistemul va filtra automat împrumuturile care îndeplinesc cerințele și va investi în aceste împrumuturi în numele tău.

Auto-invest va continua să analizeze automat și să investească în noi împrumuturi care sunt listate pe platformă.

Investițiile făcute prin acest instrument trebuie monitorizate cel puțin o dată pe săptămână pentru că performanța se poate schimba în funcție de fluctuația ratei dobânzi, variația valorii împrumutului sau a ofertei de împrumuturi. Așa că, trebuie să faci ajustări în consecință.

Monitorizarea pieței secundare (strângerea de informații din mulțime)

Analiza pieței secundare pe o anumită platformă peer to peer îți poate oferi o privire de ansamblu a activității celorlalți investitori.

Făcând o analiză a împrumuturilor scoase la vânzare pe această piață, poți strânge informații despre strategiile de investiție utilizate, împrumuturi care nu mai sunt favorizate sau cele care sunt cumpărate rapid.

Atunci când monitorizezi activitatea pieței secundare în mod constant, poți observa care este volumul normal al împrumuturilor scoase la vânzare, iar orice fluctuație în sus sau în jos îți semnalizează în ce direcție merge piața și ce măsuri trebuie să iei.

Schimbarea indicatorilor macroeconomici

Atunci când investești în împrumuturi peer to peer trebuie să iei în calcul și variațiile indicatorilor macroeconomici ai unei țări.

Performanța împrumuturilor este în relație strânsă cu performanța financiară a debitorilor.

Performanța pieței bursiere, rata șomajului, procentul de credite neperformante din total credite oferite, tendinte ale PIB-ului, evenimente geopolitice, schimbări demografice sau apariția pe planul politic a unor partide care nu susțin mediul de afaceri.

Aceste exmple sunt indicatori care trebuie luați în calcul atunci când investiți în diferite credite peer to peer, la fel ca și când ați investi în acțiunile unei companii, pe bursă.

Recomandări platforme investiţii peer to peer – 5 Platforme – Site-uri de Imprumuturi Peer to Peer pentru Investitori – Sunt cele mai importante 5 platforme din Europa unde pot investi şi românii. Află mai multe despre ele în articol!

Cam atât am avut să îți spun de data aceasta și sper să îţi fie de ajutor informațiile oferite, iar dacă ai întrebări legate de investițiile peer to peer lasă un comment în partea de jos a articolului.

Acest articol a fost scris de Alexandru Andrițoiu și este susţinut de www.welltrado.com.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.