Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Cum aş putea să-mi reduc cheltuielile zilnice care îmi omoară bugetul?
La această întrebare vor răspunde prin acest podcast Sorin şi Andreea. Vor prezenta câteva metode pe care ei le-au aplicat în viaţa lor şi au funcţionat.
Vor prezenta şi greutăţi pe care le-au avut la început.. şi vă zic sincer.. sunt grele dacă treci de la o viaţă în care consumul era în exces la o viaţă restrânsă.
Totul ţine foarte mult de psihicul tău şi de cât de mult eşti dispus să te schimbi. Dacă vrei o viaţă bună mereu şi nu doar de moment, ar fi bine să ai în vedere educaţia financiară şi să-ţi gestionezi cât poţi de mult finanţele personale într-un mod pe termen lung.
Poti asculta podcasturile direct din ITunes. Canalul nostru îl poţi găsi AICI.
Lucruri de tinut minte din acest episod:
- Primul pas este sa-ti dai seama pe ce dai banii. Pastreaza toate chitantele si foloseste un tool gratuit, de tipul CashBase, pentru a contoriza unde se duc banii si in ce categorii (junk food, mancare, chirie, electricitate, distractie, etc.)
- Gandeste-te la ce zone ai putea reduce, la ce lucruri ai putea sa renunti sau sa micsorezi. Gandeste-te si in termen de recurenta. De exemplu, daca cumperi lapte zilnic, trecerea de la un lapte de 4 lei/litru la 2 lei/litru, inseamna 60 de lei salvati in fiecare luna. 720 de lei/an pe care-i poti economisi, facand doar mica schimbare, pe care cel mai probabil nu o vei simti. Apoi daca aplici aceeasi mentalitate si pe alte directii (distractie, iesiri in oras, abonamente recurente, etc.), din start vei gasi bani pe care-i poti economisi.
- Trebuie sa renunti la preconceptiile pe care le ai legate de servicii, bani, alaturi de puterea clientului si a internetului. Portarea catre un alt serviciu de telefonie mobila am facut-o in aproximativ 3 zile (de la Vodafone la Digi Mobil, fara vreo plata de reziliere anticipata a abonamentului). Astfel am inceput sa economisesc 1o Euro/luna, 120 Euro/an, adica aproximativ 540 de lei. Si am mai multi gb de internet si nu am simtit vreo schimbare la nivel de receptie semnal. Deci un switch deloc durerors, cu beneficii financiare majore.
- Daca timpul inseamna bani (si de obicei e adevarat), nu mai trebuie sa pierzi timpul platind facturi in mod fizic, mergand la un ghiseu, asteptand la o coada sau scanand o factura intr-un mall. Plateste facturile online si gandeste-te si la varianta sa activezi platile recurente. Astfel ele se platesc automat, fara ca tu sa mai intervii.
- Analizeaza ce investitii poti face care-ti pot reduce cheltuielile: becuri economice sau LED, izolare locuinta, trecerea pe incalzire pe gaze, etc. Par costuri foarte mari initial, dar daca vei locui in aceeasi locuinta 10-20-30 de ani, diferenta de bani se va vedea in acest timp.