Articol realizat de Ovidiu Lazăr, antreprenor online şi fondatorul blogului banidinbloguri.com.
Multă lume vorbește despre cele mai noi și mai bune plugin-uri de WordPress de bază pe care să le folosești. Pe bună dreptate, WordPress-ul de unul singur nu e suficient din punct de vedere al funcționalității oricât de începător ai fi sau de nișa în care te aflii. De la nelipsitele plug-inuri anti-spam (precum Akismet) la cele de paginare, există o grămadă de asemenea ”bucăți de cod” care fac WordPress-ul mai prietenos și mai util pentru vizitatorii tăi.
Astăzi vreau să vorbim puțin despre câteva plugin-uri de WordPress despre care… nu se vorbește așa de mult. Cu toate astea, odată ce începi un blog, mai devreme sau mai târziu tot vei avea nevoie de ele, așa că hai să vedem care din ele te-ar ajuta dacă le instalezi încă de astăzi.
7 plugin-uri de WordPress incredibil de utile si 100% gratuite
[divider top=”no”]#1. Optin Form
Ce este un blog fără abonați? Marketingul prin e-mail este cel care generează cele mai multe profituri, mult mai multe decât bannerele publicitare sau celelalte metode de promovare. Pentru captarea abonaților pe blog se folosesc plugin-uri speciale care afișează acele formulare de abonare și care se leagă la servicii web de e-mail marketing gen www.Aweber.com sau www.MailChimp.com.
Ei, plugin-ul cel mai în vogă se numea Popup Domination însă acesta nu vine gratis. O variantă 100% gratis este plugin-ul de WordPress Optin Form pe care îl poți download-a și instala ca orice alt plug-in. La momentul scrierii acestui articol, plugin-ul are numai note de 5 stele și niciuna sub 5, lucru de-a dreptul impresionant.
#2. LinkWithin
Dacă ai articole faine, cititorii vor vrea să citească cât mai multe. LinkWithin este un mic plug-in care afișează sub fiecare articol sugestii de alte articole însoțite și de câte o poză relevantă. Face totul de unul singur, tu trebuie doar să-l instalezi și să-l configurezi.
#3. Insert Post Ads
Puțină lume știe că bannerele care se convertesc cel mai bine sunt cele din interiorul articolelor, nu cele din sidebar. Motivul este acela că ochii vizitatorului sunt concentrați pe conținut și, de cele mai multe ori, ignoră reclamele care le fac cu ochiul din lateral.
Din păcate, WordPress-ul nu permite adăugarea de widget-uri în interiorul paragrafelor, acestea limitându-se la sidebar și la footer. Se poate, tot așa, cu ajutorul unor plugin-uri specializate.
Dacă, însă, tot ce vrei să faci, este să pui bannere imagine în text, îți recomand plugin–ul Insert Post Ads care permite afișarea de reclame într-un mod extrem de simplu, spre deosebire de celelalte plugin-uri pe care le-am încercat și cu care am avut tot felul de probleme.
Tot ce trebuie să faci este să creezi o poziție (eng. placement) și să specifici după al câtâlea paragraf să apară și să inserezi codul HTML care vrei să fie afișat. Apropo de acesta, poți fie să inserezi un cod HMTL direct, fie un cod generat de ad-serverul pe care îl folosești pentru a roti și optimiza bannere.
Marele avantaj al acestui plug-in este că va apărea pe absolut fiecare articol și, astfel, nu mai trebuie să inserezi tu însuți bannere în fiecare pagină.
#4. WP Keyword Link
De multe ori, vrem să introducem în conținutul articolelor link-uri text către diverse produse, fie ale noastre, fie prin afiliere. Plugin-ul de față face un lucru foarte interesant: dacă îi dăm o listă de cuvinte cheie asociate fiecare cu câte un link de afiliere, el caută absolut toate articolele și pune ancorele corespunzătoare peste fiecare cuvânt cheie găsit.
Trebuie avut grijă să nu punem linkuri pe cuvinte prea comune pentru că, în acest caz, ne trezim cu o grămadă de link-uri spre aceeași pagină, DE PE aceeași pagină. Rău pentru SEO.
#5. iThemes Security
Există o categorie aparte de plugin-uri, cele care îți protejează site-ul de hackerii care pot încerca prin diverse metode să preia controlul asupra site-ului. iThemes Security are o grămadă de specificații pentru a îmbunătăți securitatea pe blogul tău WordPress, începând de la autentificare în 2 pași, detectarea de atacuri tip SQL-injection, expirarea de parole și-așa mai departe.
#6. W3 Total Cache
Te-ai întrebat vreodată de ce unele site-uri se încarcă extrem de rapid, în timp ce al tău stă chiar și 10-15 secunde? Cauzele pot fi multiple, de la tipul de hosting pe care îl ai la limitarea numărului de procese de pe server din memorie…. Însă există o modalitate de a reduce drastic timpul de încărcare al unui site WordPress: folosirea unui plugin de caching.
W3 Total Cache face tocmai asta: are un algoritm complicat prin care salvează versiuni ale articolelor în format HTML, evitând astfel accesarea bazei de date de fiecare dată când acea pagină e vizualizată de un vizitator.
#7. Easy Media Gallery
Dacă ești într-o nișă care necesită să afișezi multe poze la calitate ridicată pe site, cu siguranță că ai nevoie de un plug-in care să permită navigarea ușoară printre ele. Easy Media Gallery este unul din ele, gratuit, evident. Joacă-te cu opțiunile pentru a vedea efectiv cât e de complex.
Articolul ţi-a fost oferit de Ovidiu Lazăr. Ovidiu are o experiență în blogging și marketing pe Internet de peste 5 ani de zile.
Blogurile sale acoperă mai multe nișe și subnișe, atât în limba română cât și în engleză și îi aduc peste 4000 de vizitatori unici pe zi (la data scrierii acestui articol).
Mai multe detalii despre el găseşti pe blogul lui -> banidinbloguri.com.