Articol extrem de documentat scris de Dragoş Păduraru, preşedinte Investors Club Braşov.
Victoria lui Donald Trump din Statele Unite a luat oarecum prin surprindere investitorii de pretutindeni, pietele au primit un impuls de volatilitate in ultima saptamana dar spre fericirea multora, miscarile au fost in limitele normale pentru acest tip de eveniment.
Vorbim de o noua era, o fi bine sau o fi rau, asta ramane de vazut, important este de stiut ca toate sectoarele vor fi influentate.
Avand in vedere ca anul este pe terminate si ca a trecut o saptaman de la aceste alegeri, putem sa ne facem cateva idei despre directia unor sectoare pentru anul 2017.
Analiza este una simpla si se bazeaza pe ceea ce a spus presedintele-ales Trump dupa rezultate si mai ales dupa sedinta unu la unu cu Obama pentru ca se observa ceva diferente majore intre candidatul Trump si castigatorul Trump.
De la sectoare mai riguros reglementate cum ar fi: sanatate, energie si financiar unde orice zvon de lege poate provoca miscari in piata pana la sectoare mai putin reglementate ca de exemplu sectorul tehnologic, ce importa resurse fizice si umane si este foarte „sensibil” la noi masuri protectioniste de import, o sa vorbim despre fiecare si sa formam o idee generala despre directia lor pe termen scurt si mediu.
Sectorul de sanatate
Daca Trump anuleaza „the Afordable care act” aproximativ 20 de milioane de oameni vor ramane fara asigurari de sanatate, ar putea fi eliminate parti foarte cunoscute din Obama care precum asistenta gratis la nastere si asigurarea tinerilor pana la 26 de ani.Aceste masuri au impact mare pe termen scurt si mediu punand investitorii din acest sector pe un pas gresit.
Pe de alta parte actiunile producatorilor de medicamente ar putea sa creasca avand in vedere ca Hillary ar fi impus masuri mai stricte la reglementarea preturilor acestora.
Gilead Science este una dintre cele mai mari companii din sectorul se sanatate cu o capitalizare pe bursa din New York de peste 100 mld. USD, dupa un salt agresiv se tranzactioneaza momentan pe o corectie dar peste nivelul de dinainte de alegeri.

Sectorul energetic
Poate cel mai afectat sector post alegeri,companiile de energie alternativa au avut un picaj destul de abrupt la victoria lui Trump,el a promis o revolutie in acest sector bazata pe anti-regulare si focusarea pe resurse traditionale de fosil, a promis sa revitalizeze industria carbunelui sa elimine politicile care stimuleaza productia de energie regenerabila si sa reduca\elimine creditarea de 30% pentru energie regenerabila de uz domestic.
First Solar este o companie speciliazata in producerea de panouri solare la un cost mai scazut,anul curent a inregistrat o scadere destul de substantiala a pretului actiunii si probabil acest trend va continua.

Sectorul defensiv
Avand in vedere si Congresul american detinut de Republicani, ne putem astepta la o majorare a bugetului apararii.
Cel mai mare contractor al Ministerului Apararii in Statele Unite este firma Lockheed Martin, companie care a crescut de la 240USD/actiune la 263USD/actiune in prima saptamana dupa alegeri.

Sectorul bancar
Si aici este posibil sa avem ceva castigatori post alegeri, Trump a promis sa de-reglementeze mediul bancar pana la nivelul de dinaintea crizei financiare din 2007/2008, una din masurile cele mai ambitioase ar fi sa reintroduca o noua varianta a legei Glass Steagall, lege care ar impune separarea bancilor comerciale de cele de investitii.
Eliminarea acestei legi care dateaza din 1933, a avut un impact direct in criza financiara,laureatul la Nobel Joseph Stiglitz spune ca odata cu anularea acestei legi si unirea bancilor de investitii cu cele comerciale, cultura mai agresiva a bancilor de investitiii a fost preoponderenta.
Bancile de investitii stau putin in incertitudine deoarece planurile lui Trump de a reanjara anumite acorduri internationale privind comertul ar putea impiedica unele fuziuni si achizitii dar asta nu a impiedicat JP Morgan, cea mai mare banca de investitii sa inregistreze o crestere de 10 dolari pe actiune.

Sectorul tehologic
Acest sector a fost in rosu dupa alegeri,stim ca presedintele-ales nu este de acord cu strategia de outsourcing peste hotare al companiilor americane, el nu este de acord cu exploatarea fortei de munca foarte ieftina din Mexic si asta nu pentru ca i-ar pasa prea mult de mexicani, ci pentru ca isi doreste sa creeze noi locuri de munca la el in tara si sa „oblige” marile companii americane sa investeasca si sa produca in interiorul Statelor Unite, mai este si problema capitalului gigantilor din IT, care este in mare parte offshore si nu se intoarce pe continent pentru a evita taxarea de 35%, daca vor exista reglementari concrete pentru a crea un cadru legal care sa schimbe acest mediu, aceste mari companii vor suferii pe termen scurt si mediu destul de mult deoarece o restructurare de acest gen dureaza si este si foare costisitoare.
Si cum un barometru destul de bun este compania Apple, avem mai jos graficul AAPL.

Infrastructura
Daca Trump se tine de cuvant si faca America „grate again” o sa vedem multe proiecte de infrastrucutra in derulare, avand in vedere ca republicanii detin puterea si in Congres, o sa fie mai usor sa ridice limita de indatorare a statelor, care momentan este undeva la 19 trilioane USD, sa nu uitam ca si zidul de la granita cu Mexic face parte din aceasi categorie de investiti.
Avem mai jos cele mai bune 10 firme de constructii din U.S.A. si ratingul lor.

Performanta pentru ultima saptamana pe sectoare indica miscari normale, cum am mai spus la inceputul articolului, pietele au fost relativ calme pentru acest tip de eveniment.

Pentru FX, desi senitmentul initial era short US dollar in cazul in care Trump castiga, dupa „minunatul discurs” de dupa alegeri , dolarul s-a apreciat, cea mai mare miscare din G7 a inregistrat-o in raport cu yenul japonez.

Aici avem reprezentarea grafica a perechei valutare usd/jpy pe un time frame de 1h.
Dupa picajul initial observam o revenire destul de agresiva si o strapungere a rezistentei in mod repetitiv, a fost probabil graficul cel mai frumos dintre toate perechile valutare.

Ca si concluzie sentimentul este in continuare de a cumpara dolarul american, pietele sunt relativ calme, la urmatoarea sedinta Federal Reserve o sa primim noi indicii despre starea economiei americane si probabil la partea cu intrebari si raspunsuri o sa se vorbeasca mai deschis despre efectul post alegeri, ramane de vazut si cum vor decurge lucrurile in cazul politicii externe a Statelor Unite, si aici in probleme de risc geopolitic avem castigatori si pierzatori.
Vorba lui Obama la prima intalnire a celor doi „daca Trump reuseste ca presedinte si America reuseste” ramane de vazut daca America reuseste si restu lumii poate beneficia dupa asta…
Pana atunci, investitii profitabile sa aveti.
Succes la investitii!
Articol scris de Dragoş Păduraru, Preşedinte Investors Club Brasov, pasionat de tot ce înseamnă Bursă, Forex, investiţii şi educaţie financiară.