O obligațiune structurată este un instrument de datorie care este format din obligațiuni și instrumente derivate, structura sa financiară fiind complexă.
Astfel, valoarea sa depinde de cele două componente. Dobânzile pot fi plătite la expirare sau la o dată anume. Complexitatea financiară a obligațiunilor structurate oferă riscuri dar și randamente mai mari.
Spre deosebire de obligațiunile obișnuite, unde dobânda este fixată la emiterea lor, dobânda pentru obligațiunile structurate depinde de o variabilă financiară externă.
Această variabilă poate fi un indice bursier, un curs de schimb sau aproape orice altceva. Relația dintre variabila financiară și rata dobânzii este declarată la emiterea obligațiunii.
Obligațiunile structurate sunt titluri de creanță care prezintă condiții individualizate. Principala caracteristică a acestor obligațiuni constă în termenii generali de emisiune care definesc scadența, rambursarea și ratele dobânzii.
Obligațiile sunt alternative atractive la titlurile de creanță convenționale, deoarece termenii lor pot fi definiți în mod flexibil. Structura obligațiunilor poate duce la oportunități atractive de câștig.
O obligațiune structurată este o investiție pe termen lung cu șanse de câștig peste medie.
Condițiile flexibile ale obligațiunilor permit investitorilor să profite de oportunitățile actuale de pe piața obligațiunilor.