Acum o bună perioadă de timp am scris un articol foarte apreciat intitulat: 51 de Moduri in care Iti Poti Irosi Banii Zilnic.
În acel articol am ales să exemplific doar 51 de metode prin care îţi poţi pierde banii prin tot felul de lucruri pe care le faci zilnic. Lista poate continua la 100 sau chiar 200, însă nu acesta este scopul. Scopul este să realizezi că obiceiurile tale te trag în direcţia greşită dacă vrei ai intenţia de a merge pe drumul prosperităţii.
Obiceiurile sunt acele activităţi care ne definesc şi care ne ghidează viaţa, şi aici nu mă refer doar la cea financiară.
Sunt o mulţime de factori care ne pot influenţa obiceiurile, însă ceea ce contează cel mai mult este să ni le analizăm cu atenţie şi să încercă să luptăm contra cele neproductive.
De regulă, un obicei negativ poate bate alte câteva zeci de obiceiuri foarte bune. Contează să ştim care sunt obiceiurile acelea critice care ne pot ruina viaţa şi să lucrăm la ele.
Dacă vrei să afli câteva obiceiuri foarte bune ale oamenilor prosperi, îţi recomand acest articol: Cum arata si ce face un om bogat.
De ce scriu articolul acesta?
Scriu acest articol deoarece văd multă nepăsare în jurul meu, şi aici mă refer doar cum îşi gestionează lumea banii. Eu am ales să am grijă mai multă de banii mei. Am un buget personal şi îmi planific fiecare ban pe care-l câştig.
Foarte mulţi nici acest buget nu-l au. Cred că a avea un buget personal sau mai nou, o aplicaţie de gestiune financiară mobilă, este primul lucru care trebuie făcut pentru finanţele noastre financiare.
După ce îţi monitorizezi o perioadă aceste finanţe, îţi recomand să treci la etapa nr.2. Să începi să elimini cheltuielile neproductive şi să lucrezi la obiceiul tău de a cheltui.
În continuare vreau să vorbim despre aceste obiceiuri proaste pe care le avem în viaţa financiară. Sunt obiceiurile care sunt cele mai neproductive şi care îţi strică de fiecare dată previzionarea financiară în bugetul personal.
Plus că aceste obiceiuri mai mult îţi strică viaţa personală decât să o ajute sau s-o dezvolte.
Acum hai să discutăm despre aceste 7 obiceiuri:
Cele 7 obiceiuri zilnice care te „mananca” de bani
[divider top=”no”]1. Shopping-ul de haine noi în fiecare săptămână
În fiecare zi stau şi mă gândesc de ce doamnele şi domnişoarele stau aşa mult în magazinele de haine şi îşi cumpără atât de multe lucruri. Sunt convins că majoritatea dintre ele au un dulap mult prea plin acasă în care cel puţin 60% din haine le-au purtat o singură dată.
Nu vreau să zic că asta se întâmplă doar la sexul feminin. Nu de mult am descoperit că şi bărbaţii fac asta. Este un trend şi la ei să se vadă la mall şi să-şi cumpere multe tipuri de haine fără a le purta prea mult.
De ce să faci asta?
Se pare că anumiţi cercetători au descoperit problema. Shopping-ul îi relaxează. Mai precis, ei sunt dependenţi de shopping şi asta îi face să se simtă mai bine. Să nu pomenesc de branduri..
După părerea mea este unul dintre cele mai proaste obiceiuri pe care le poate avea cineva. Un obicei în care banii sunt aruncaţi pe fereastră doar pentru o singură seară.
Ce-ţi recomand?
- Fă-ţi o listă cu hainele pe care le ai – vei observa că ai mult prea multe haine pe care nu le-ai purtat mai deloc;
- Ia lista cu tine mereu când vrei să mergi la cumpărături. Nu cumpăra ceea ce nu ai nevoie. Dacă tot vrei să-ţi cumperi ceva, cumpără o haine de care ai nevoie cu adevărat;
- Şterge-ţi din minte ideea „Este un nou sezon, trebuie să-mi cumpăr haine noi”. De ce? Şi hainele de anul trecut sunt bune dacă nu s-au rupt.
- Cumpără haine de la magazine mai ieftine sau de la Second hand. Dacă tot vrei să-ţi cumperi multe haine, măcar să-ţi cumperi de la magazine mai ieftine.
- Învaţă cum să te îmbraci bine cu bani puţini. Uite AICI o carte bună pe acest domeniu.
După câteva luni, vei observa cu siguranţă diferenţa de buget.
2. Mâncatul în oraş
Un alt obicei des întâlnit care poate fi contracarat foarte uşor.
Un exemplu: Să zicem că munceşti, iar în fiecare zi mănânci la o cantină sau la un restaurant. Meniul zilei: 20 de lei. 20 de lei * 22 de zile lucrătoare = 440 de lei.
Şi aceşti bani se duc doar pe o singură masă pe zi, doar o persoană.
Nu vreau să încep să calculez dacă mâncăm şi seara în oraş.
Costul cred că ar fi mai mic dacă am discuta de junk food (shaorma sau alte nebunii). Nu vreau să intru în discuţii despre asta pentru că sunt şi prea scumpe, şi foarte nesănătoase. Cred că înţelegi ideea că nu e bine să mănânci la fast food. Nu vorbesc de nutriţie, însă vreau să mă asigur că înţelegi că nu sunt sănătoase.
Uite aici câteva motive scrise de Cristi F. Ştefan despre acest subiect: 10 motive pentru care ar fi indicat să mănânci sănătos.
Să revenim la cost şi la buget. Dacă socotim pe acest principiu cu siguranţă costul ne-ar ajunge la cel puţin 600 de lei pe lună doar pe mâncarea din oraş.
De ce să faci asta?
Pentru că e uşor, practic, mofturi şi alte câteva lucruri neinteresante (lenea).
Ce îţi recomand?
- Iaţi mâncare de acasă când mergi la muncă (e mai sănătos şi mai ieftin);
- Găteşte acasă.
- Mergi şi mănâncă în oraş doar la ocazii speciale. (Eu aşa fac)
- Renunţă la shaorma! (PS. Shaorma făcută în casă e de 10 ori mai bună şi mai ieftină).
3. Mersul cu maşina în fiecare zi pentru nimic
Am şi eu maşină şi ştiu cum e. Un obicei la care eu încă mai am de lucru. Sunt la stadiul de înţelegere şi aplicare.
Partea bună la mine este că folosesc maşina doar pentru muncă. Merg la clienţi şi asta mă ajută să fiu mai eficient şi mai productiv. Altfel trebuie să stau mult prin alte mijloace de transport în comun.
Dar restul persoanelor care doar merg la muncă cu maşina sau care doar merg în oraş cu ea?
Benzina se scumpeşte, asigurarea este din ce în ce mai scumpă, rovinieta şi plus alte taxe = drumul către imposibilitatea de a economisi bani şi de a avea bani permanent într-un cont.
Maşina îţi mănâncă foarte mulţi bani dacă nu o foloseşti atunci când ai nevoie cu ea.
Uite aici cât costă cu adevărat întreţinerea unei maşini: Cat te costa mai exact intretinerea unei masini.
După ce vei citi acest articol te vei gândi de 2 ori înainte să-ţi cumperi o maşină.
Ce îţi recomand?
- Să foloseşti maşina doar atunci când ai nevoie cu adevărat de ea şi când nu sunt alte posibilităţi de transport;
- Să urmezi principiul „Dacă roata nu se învârte pentru a face bani, atunci maşina trebuie să stea într-un loc”.
4. Cafeaua şi ţigările
Dacă încep cu calculele legate de ţigări cred că iar sar multe persoane să-mi zică că nu e adevărat.
Aici vreau doar să facem un experimente: Dacă eşti fumător încearcă să nu mai fumezi într-o lună. Vezi cum te vei simţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al sănătăţii.
Calculul este cât se poate de evident şi de real.
O persoană care fumează riscă de zeci de ori mai mult să se împrumute decât o persoană care nu fumează.
Banii circulă mereu şi ceea ce contează cu adevărat este unde se duc. Ţigările cu siguranţă nu aduc un beneficiu clar în viaţa noastră. Cu hainele măcar rămânem, dar ţigările se duc imediat.
Legat de cafea, aici este o altă discuţie.
Sunt foarte mulţi iubitori de cafea, printre care mă enumăr şi eu. Mulţi ne dorim să ne bem cafeaua în oraş la un bar sau la muncă la un alt bar.
Dacă socotim: 5 lei cafeaua (un cost minim) * 30 = 150 de lei doar pe cafea.
De banii aceştia îţi poţi cumpăra şi un filtru şi cafeaua necesară pentru o lună.
Înţeleg că e frumos să bei cafea în oraş, însă nu este eficient financiar. Costă foarte mult şi asta îţi va dezechilibra sistemul financiar.
Ce îţi recomand?
- Lasă-te de ţigări pentru o perioadă de timp. Cu siguranţă vei observa că vei avea mulţi bani. Acei bani nu-i băga în alte vicii. Încearcă să-i depozitezi într-un cont. După o perioadă de timp, îi poţi investi. Asta te va ajuta să ai un scop pentru care ai încetat să mai fumezi şi te va ajuta să treci mai uşor peste acest lucru. Uite AICI cum te poţi lăsa de fumat.
- Nu mai bea multă cafea în oraş. Lasă acest moft doar în situaţii mai speciale.
5. Cadouri scumpe prietenilor
Nu ştiu dacă este chiar un obicei zilnic acesta, însă este un obicei demn de luat în calcul.
Cel puţin o dată pe lună trebuie să facem un cadou cuiva. De multe ori ne stoarcem creierii pentru tot felul de idei şi tot ce facem este să dăm banii pe lucruri de care sărbătoritul nu are nevoie.
Sunt adeptul cadourilor ieftine şi simbolice.
Din fericire nimeni nu s-a plâns de cadourile pe care le-am dat. 🙂 Nici nu mi-au zis, însă am observat că s-au bucurat de fiecare dată când l-au deschis.
Încerc să cumpăr cadouri cât mai ieftine şi cât mai simbolice. Asta mă face să cheltuiesc doar câţiva zeci de lei pentru cadou.
Ce îţi recomand?
- să te gândeşti mult înainte ce i-ar plăcea persoanei să-i cumperi. Poate chiar în timp ce te vezi cu ea să fii atent şi să iei notiţe. Pe moment este greu să te gândeşti la cadouri, dar dacă te pregăteşti din timp nu-ţi va fi uşor.
- Gândeşte-te doar la cadouri ieftine, dar simbolice. Uşor de zis, greu de făcut. Ceea ce te pot asigura este că se poate. Uite AICI o listă de cadouri dacă eşti în căutare:
6. Alcoolul
Era de aşteptat ca acest viciu să se regăsească în această listă.
Un viciu care are legătură strânsă cu disctracţia. O ieşire într-un club costă minim 50 de lei. 2 ori pe săptămână, 4 săptămâni, costul ar ajunge la cel puţin 400 de lei. Şi aici vorbesc de ceva minim, în care nu putem să bem prea mult.
Gândeşte-te dacă ai vrea să te îmbeţi cât te va ajunge costul final.
Evident nu este un viciu foarte bun din punct de vedere financiar.
Aici îţi recomand doar să-ţi monitorizezi banii pe care îi dai pe alcool în fiecare lună. După ce vei afla o sumă finală, încearcă să reduci cu 50% lună următoare şi cu alte 50% în următoarea lună.
Dacă nu consumi alcool, atunci eşti foarte tare.
7. Gadget-uri noi in fiecare an
O altă modă destul de scumpă este să ne cumpără cel mai nou telefon apărut pe piaţă.
Apropo, a apărut un nou model de Samsung. Costă cel 500 de euro.. hai să-l cumpărăm?
Stop? Ce? 500 de euro?
Stau şi mă gândesc de ce se dau atât de mulţi bani pe un telefon.. sau pe o tabletă?
Moftu este aşa de mare în acest caz încât acest nou telefon este doar pentru a ne da mari faţă de cei din jurul nostru.
În acest caz se potriveşte cel mai bine citatul lui Dave Ramsey: „Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona oameni pe care nu-i simpatizăm.”
Nici nu vreau să spun prea multe la acest obicei pentru că este clar.
Este mult prea scump un telefon. Este doar un telefon de pe care vrem să dăm un telefon sau să intrăm pe internet. Sunt multe altele foarte bune la doar 100 de euro sau mai puţin care fac acelaşi lucru.
Nu te complica să-ţi cumperi telefoane noi. Cumpără-ţi doar dacă ai nevoie de ele cu adevărat de ele. Dacă eşti în permanenţă pe drumuri şi munca ta depinde de acel telefon. Atunci poţi să ţi-l cumperi.
Dacă nu, alege-ţi un telefon de pe care să poţi face lucrurile de bază.
La final!
Eu nu vreau să-ţi spun ca începând de astăzi să te opreşti din toate acestea. Vreau doar să te fac să-ţi analizezi stilul de cumpărat şi să vezi care dintre aceste obiceiuri le consumi în exces.
În orice situaţie excesul duce la rezultate negative. Indiferent ce faci, excesul nu este bun.
Opreşte-te pentru câteva minute şi analiează-ţi obiceiurile. Compară-le cu obiceiurile oamenilor bogaţi şi vezi ce poţi învăţa din ei.
Cu siguranţă după câteva luni vezi simţi o schimbare în bine, iar schimbarea nu se va simţi doar la buzunar, ci şi la sănătate.
PS. Eu de curând am renunţat la tot ce înseamnă sucuri, cafea la automat sau junk food, iar acum simt că îmi pot permite pe alte planuri să fac şi mai multe.
Spune-mi care dintre aceste obiceiuri le regăseşti şi la tine şi de ce? De ce continui să le practici?
Dacă ţi-a plăcut articolul, ajută-mă să-l promovez şi prietenilor tăi cu ajutorul unui like şi share pe butonaşele de mai jos!