35 de Obiceiuri Financiare care te vor face un SuperErou

Există o mulțime de sfaturi pe care le poţi aplica, astfel încât să te bucuri de mai mulți bani, respectiv de o eficientizare a relației pe care o ai cu banii tăi.

După mai bine de 7 ani de acest blog și multe discuții cu prieteni şi alţi analişti/specialişti financiari, am ajuns la o listă de 35 de obiceiuri pe care eu le consider importante pentru fiecare dintre noi.

Sunt obiceiuri simple, uşor de urmat, însa ai nevoie de multă răbdare şi de multă încredere că le poţi îndeplini şi aplica în viaţa ta.

Trebuie să fii perseverent, să ţii cont de propriul tău caracter şi să iti doreşti cu adevărat să faci o schimbare în viaţa ta.

Schimbările la nivel financiar nu sunt uşor de digerat şi nici usor de implementat. Ele ajung să îți afecteze aproape toate aspectele vieţii şi trebuie să fii pregătit pentru ele.

Ce vei citi mai jos este o listă adunată de mai mult timp. Despre fiecare obicei financiar trebuie să citesti şi să te documentezi ulterior, însă acestea sunt cele pe care le consider eu că ajută orice persoană pentru o viaţă mai liniştită din punct de vedere financiar.

După cum îmi place mie să zic – te vor ajuta să fii un SuperErou. Atunci când îţi controlezi bine banii, te simţi ca un SuperErou 🙂

35 de Obiceiuri financiare 

1. Crează-ţi un buget. Deși probabil nu vei dori să faci acest lucru, un buget te va ajuta mult. Acest buget îţi oferă o imagine de ansamblu al modului cum cheltuiești sau câştigi banii. Este cel mai bun instrument financiar de care putem dispune şi de care avem nevoie. Pornind de la un buget, poţi să realizezi unde te afli din punct de vedere financiar şi poţi să-ţi setezi obiective. Îţi recomand aplicația wolfbudget.ro pe care am dezvoltat-o în ultimii ani şi care sper să te ajute şi pe tine. Vei putea să-ţi realizezi un buget previzionat şi să-ţi notezi toate înregistrările, iar la final de lună să faci o analiză între ce ai planificat şi ce s-a întâmplat efectiv. Deciziile viitoare se vor baza pe informațiile obținute în urma bugetului. 

2. Calculează-ţi valoarea netă. Trebuie să ştii unde te afli din punct de vedere financiar şi cât valorezi cu adevărat. Valoarea netă este reprezentată de diferenţa dintre activele tale/deţinerile tale şi total datorii. Acest indicator trebuie să fie prioritar pentru tine şi să-l calculezi/verifici anual. Doar atunci când vei acumula active care să-ţi producă venit pasiv, vei putea ajunge la obiectivul pe care toţi îl visăm: „liber financiar”.

3. Notează-ţi datoriile, astfel încât să știi cu exactitate cât ai de plătit. După, trebuie să începi să lucrezi la ele şi să scapi de datoriile rele (bad dabs cum ar spune americanii). O metodă despre cum poţi scăpa de datorii găseşti in acest articol.

4. Dacă vei trăi puţin mai frugal, vei putea salva o parte însemnată din bani. Dacă ai mentalitatea de consum continuu, vei cădea în capcana cheltuielilor exagerate. Nu te îndemn să fii extrem de frugal şi să nu te bucuri de banii tai, dar nici să exagerezi cu banii şi să mergi în zeci de vacanțe cu bani împrumutaţi, să-ti iei haine de firmă pe card de credit sau să trăieşti în fiecare lună cu frica zilei de mâine. Trebuie să-ţi organizezi finanțele şi să strângi cureaua acolo unde este necesar.

5. Ai nevoie de un Fond de Urgenţă. Înainte să te gandeşti la orice fel de investiții, ai nevoie de un fond de urgenţă care să-ţi asigure minim 6 luni de existenţă. Acest fond de urgenţă îl poti păstra într-un cont de economii unde să nu ai acces foarte ușor la el. Apelezi la el doar atunci când venitul tău dispare şi ai nevoie de o sumă de bani care să-ţi menţină traiul zilnic. Este o sumă de bani care să te ajute să nu fi disperat şi să aştepti oportunitatea cea mai bună pentru tine.

6. Plăteşte-te pe tine întâi. (o frază pe care tot ai auzit-o, dar este extrem de importantă). A te plăti pe tine întâi înseamnă să pui o parte de bani deoparte pentru zile mai puţin bune, nu să-ţi cumperi cel mai scump parfum atunci când primeşti salariu. Economiile trebuie să fie înaintea cheltuielilor „faine” – adică a distracției. Te invit să citesti articolul Regula 50/20/30 care te va ajuta să înțelegi mai bine acest aspect.

7. Citeşte despre finanțe şi investiții, pentru a putea să-ti faci o idee şi mai bună despre cum să-ți gestionezi banii. Trebuie să îți creezi un obicei din educaţia financiară. Apucă toate cartile și blogurile posibile şi citeşte cât poţi de mult. Din fiecare vei afla informaţii utile care să te ajute pe viitor.

8. Educaţia financiară este despre tine și despre familia ta. Trebuie să discuţi despre finanţe personale în familie şi să iei deciziile alături de partenerul tău. Peste 50% dintre cupluri se despart din cauza banilor, ceea ce înseamnă că trebuie să luăm măsuri alături de persoana iubită şi să fim deschişi unui altuia. Atât tu, cât si partenerul tău, trebuie să discutaţi saptamânal măcar 60 de minute despre situaţia voastră financiară. 

9. Trebuie să câștigi mai mulți bani. Cu toate că putem oricând să tăiem din cheltuieli, este important ca în același timp să facem tot posibilul să câştigăm mai mulţi bani. Învaţă mereu lucruri noi ca să-ţi crești abilităţile şi să poţi câștiga mai mulţi bani. Dacă te plafonezi la locul de muncă, schimbă-l. Încearcă lucruri noi sau vorbește cu șefii tăi ca să-ţi ofere şi mai multă răspundere. Dacă nu, poţi să te gândeşti la proiecte suplimentare.

10. Trebuie să economiseşti. Da, fără să economisim nu putem să ajungem să avem investiţii şi nici să avem o viaţă linistită. Trebuie să economiseşti, chiar dacă ai un salariu mic. Trebuie să înveţi să faci asta şi să începi cu sume mici – chiar şi 50/100 lei pe lună este un început. Economisește și, după, investește.

11. Investiția în tine trebuie să fie prioritară. Este important să-ti îmbunătățești educația și poți face acest lucru doar dacă citești foarte mult sau dacă mergi la cursuri. Investiţia în tine este investiţia cu cel mai mare randament. Vezi aici de ce.

12. Înainte să investeşti, învaţă toţi termenii importanţi din bursă – iar acest lucru să fie un obicei pentru tine pe termen lung. Ia un dicționar şi citeşte toti termenii. Familiarizează-te cu toţi aceşti termeni care sunt destul de complicaţi pentru o primă vedere. În timp, vei reuşi să-i înţelegi şi te vor ajuta să analizezi fenomenele economice care se întâmplă în jurul tău.

13. Îţi poţi mări veniturile printr-o activitate extra. Îţi poti face un blog sau poţi oferi diverse servicii (uber, foodpanda, magazin online, servicii freelancing).  Orice venit în plus te va ajuta. Fă-ţi un obicei să lucrezi mai mult. Cei care au ajuns independenţi financiari au fost nevoiţi să facă sacrificii şi să lucreze mai mult decât era necesar. Doar aşa te vei autodepăşi şi vei câştiga îndeajuns pentru a economisi, iar, ulterior, pentru a investi.

14. Investește doar în ACTIVE. Activele îți vor aduce bani. Pasivele îți vor aduce doar stres. Uite un articol interesant pe acest subiect: Activul si Pasivul în viaţa personală.

15. Nu te compara cu alte persoane! Este foarte important să te concentrezi doar pe ce ai tu de făcut. Fiecare dintre noi suntem diferiţi. Putem învăţa de la alte persoane, dar niciodată să te compari cu alte persoane.

16. Nu intra în datorii foarte mari și învăță cum funcționează cardul de credit. Poţi învăţa cum functionează datoriile/creditele. Creditele bune te vor ajuta să faci investiţii inteligente. O investiţie inteligentă cu ajutorul unui credit este să cumperi un apartament pe care să-l închiriezi, iar cu chiria să-ţi plăteşti rata. 

17. Este indicat să nu te plângi de cariera ta. Tot mai multi spun că le pare rău că nu sunt programatori pentru că ei câștigă foarte mulţi bani în acest moment. Dacă simţi asta, poţi să-ţi aloci timp şi să înveţi să faci ceva diferit. Din câte am aflat, poţi învăţa să programezi în 2 ani cu ajutorul cursurilor. Dacă faci schimbare de carieră, asigură-te că ai o sumă de bani care să-ţi susţină acest timp de învăţare. Pentru început, lucrează în paralel la vechiul job şi acasă la noua carieră.

18. Scapă de mentalitatea „Voi avea timp de asta mai târziu”. Cu cât vei începe să economisesti mai devreme, cu atât vei câștiga mai mulți bani. 

19. Sănătatea este cea mai importantă. O asigurare de viaţă de poate ajuta pe termen lung în momentele grele. Din păcate, aceste momente o să vină şi trebuie să fim pregătiţi pentru ele.

20. Înainte de a achiziționa un obiect mai sump, gândeste-te de două ori. Nu fă achiziţii imediat ci lasă să treacă o zi măcar până a face achiziția respectivă. Un somn bun ar putea să te ajute să gândeşti mai bine dacă ai sau nu nevoie de acel lucru. Şi eu mă entuziasmez destul de uşor când apare un nou model de telefon, dar după o noapte îmi trece acest gând. Întrebarea „Acest obiect mă va ajuta să am o viaţă mai bună?” a ajutat mereu.

21. Experiențele sunt mai importante decât lucrurile materiale. Contează mai mult să stai cu familia ta şi să te bucuri alături de ei, în loc să munceşti din greu pentru lucruri materiale sau pentru hoteluri de 5 stele. Nu fi „flămând” si bucură-te de viaţa ta. Doar una avem. Totuşi, dacă îţi permiţi o vacanţă de vis, atunci nu fi frugal şi acceptă. Trebuie să ne bucurăm şi de banii câştigaţi, nu doar să economisim.

22. Dacă îţi crește salariul, nu-ţi schimba stilul de viață, ci încearcă să rămâi la fel, astfel încât să te bucuri de mai mulți bani economisiți.

23. Copiii trebuie să știe și ei informaţii despre finanțe. Îi poţi învăța și pe aceștia tot ce înseamnă finanţe personale. Educaţia financiară poate să înceapă de la vârsta de 4-5 ani, atunci când copilul începe să „câştige” primii bani de la bunici/naşi/prieteni de familie.

24. Învăță să fii frugal, nu să trăieşti ieftin. E o diferență între acești termeni. A fi frugal înseamnă a acorda o prioritate cheltuielilor, astfel încât să aveți bani pentru lucrurile care vă interesează cel mai mult. A trăi ieftin înseamnă a-ţi cumpăra doar cele mai ieftine lucruri care, de cele mai multe ori, nu sunt cele mai bune/sănătoase.

25. O dată pe săptămână, încearcă să nu cheltuieşti bani deloc. Deși ar putea părea imposibil, cu puțină voință, ar putea să te ajute. Este un obicei foarte bun pentru cei care sunt foarte cheltuitori. Dacă eşti cumpătat, nu cred că te va ajuta, dar dacă esti un om cu „gaură” la buzunar, atunci este bine să îţi închizi buzunarul o dată pe săptamână şi să te bucur de lucrurile pe care le ai deja. Aşa vei ajunge să-ţi planifici din timp cheltuielile şi să fii mai organizat.

26. Pentru că viata noastră poate fi comparată cu o afacere, dacă vrei să fii prosper pe termen lung, ai nevoie de obiective financiare. Aceste obiective trebuie să ţi le stabileşti în aşa fel încât să poţi să le atingi. Dacă în acest moment ai un salariu de 2000 lei şi vrei un salariu de 20.000 lei în 1 an, atunci ar putea fi acest lucru imposibil pentru tine (doar dacă nu găsești o metodă genială). Asigură-te că vei avea obiective SMART pe care le poţi îndeplini pentru că altfel te vei demoraliza şi îţi vei dori să renunţi. Un obiectiv SMART ar fi: creşterea cu 50% a veniturilor în fiecare an, în următorii 3 ani. Este un obiectiv îndrăzneţ care ar putea să te motiveze să lucrezi mai mult şi mai eficient.

27. Verifică-ti obiectivele în fiecare an pentru a vedea încotro te îndrepti. Este important să ai 3 obiective SMART majore pe o perioadă de minim 5 ani. Pentru fiecare dintre ele, trebuie să ai obiective micuţe, sparte în fiecare an, care ar trebui să te ajute să ajungi acolo. Dacă luăm exemplul de mai sus cu creşterea veniturilor cu 50% în fiecare an, un obiectiv mai mic al acestuia este: să ai un venit pasiv care să-ți asigure 10% din venitul total sau să ai minim 3 clienți extra job care să-ţi asigure un extra venit.

28. Obiceiurile sănătoase te ajută foarte mult. Multe studii spun că persoanele care îşi întreţin sănătatea, fac sport constant, donează, vor ajunge sa aibă succes pe viitor. Sportul şi mâncarea sănătoasă te vor ajuta pe tine să ai un corp şi o minte sănătoasă şi acest lucru îţi va aduce un câştig mai mare pe termen lung. Corpul tău este cel mai important activ!

29. Anturajul contează, de aceea gândeste-te la persoanele cu care-ţi petreci cel mai mult timp. E posibil ca acestea să te determine să cheltui mai mulți bani. Dacă ai prieteni/prietene care te influențează negativ, ar trebui să analizezi puţin relația cu ele. Fii înconjurat de persoane care câștigă mai bine decât tine și asta te va ajuta şi pe tine să creşti din punct de vedere financiar. 

30. Negociază-ţi mereu salariul. Dar înainte să negociezi, asigură-te că faci lucruri importante în firmă, iar dacă tu vei pleca, firma ar avea de pierdut din cauza acestei plecări. Fă-te indispensabil şi după poti cere sume mai mari la salariu. Dacă faci aceleasi lucruri de când te-ai angajat, atunci problema este la tine. 

31. Scapă de datoriile mai mici, pentru a te putea concentra mai târziu pe cele mai mari. Dacă ai mai multe datorii, începe cu datoria cea mai mică si după cu cele mari. 

32. Un credit poate fi util, de aceea este important să nu renunți la acestea. Dacă ai auzit că creditele sunt rele, nu înseamnă că toate creditele sunt rele. Există şi împrumuturi bune, totul depinde de ce faci după cu banii. Asigură-te că te împrumuţi pentru a-ţi creşte activele. Investeşte în active şi împrumuturile vor fi bune pentru tine.

33. Cumpărăturile trebuie tratate cu o atenție serioasă, de aceea este mai bine să mergi la cumpărături cu familia, cu un necesar bine făcut de acasă și, cel mai important, să nu fiţi flămânzi. Mai nou, poţi cumpăra prin marile oraşe cu ajutorul a diferite aplicații precum Bringo și, în acest mod, vei evita cumpărăturile excesive şi tentaţiile.

34. După ce ai un plan de economii, un fond de urgenţă și un buget stabil, este timpul pentru investiţii. Fără investiţii nu vei ajunge niciodată să ai o viaţă liniştită la bătrâneţe. Iar dacă te gândeşti că nu este obligatoriu să investeşti pentru bătrâneţe, atunci gândește-te cum merg lucrurile la nivel politic şi economic la noi în ţară şi după decide dacă merită sau nu efortul. Dacă ai un plan structurat, efortul tău va fi minim. Un sistem automatizat de investiţii îţi va ocupa doar câteva minute în fiecare trimestru. Pune investiţiile pe pilot automat şi vei sta liniştit. 

35. Dacă meseria ta nu este de trader, atunci investiţiile pentru tine trebuie să fie doar pe termen lung. Termen lung înseamnă minim 15-20 de ani. Nu investi şi nu-ţi fă planuri prea mari, dacă orizontul tău este de 1-2 ani. Dacă vrei să investeşti inteligent, trebuie să alegi investiţiile pe termen lung şi să îţi menţii planul cât se poate de mult. Îţi recomand investiţiile pe termen lung pentru că doar aşa vei putea beneficia de puterea Dobanzii capitalizate.

Acestea sunt cele mai importante 35 de obiceiuri pe care eu le recomand tuturor care sunt la început de drum.

În timp ce vei căpăta mai multă experienţă vei vedea că obiceiurile se vor schimba. După ce îţi pui la punct finanțele personale şi sistemul de economisire, vei ajunge să te intereseze foarte mult partea de investiţii iar atunci priorităţile se vor schimba.

Până la investiţii, trebuie să te asiguri că ai o situaţie foarte bună financiară, un buget stabilit pe care îl urmăreşti constant şi că economiseşti lunar.

Sper ca acest articol să te ajute în demersul tău. Aştept cu drag şi alte sugestii printr-un comentariu puţin mai jos.

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.