Articol scris de Roxana Bucur, fondatorul blogului pe care îl recomand cu drag psihologiabanilor.ro.
Majoritatea oamenilor consideră că acei oameni cu mulți bani, aici, referindu-ne la oamenii cu venituri mari, au și mai mulți bani.
”Banul la ban trage și păduche la păduche”, nu se confirmă.
Este adevărat că sunt persoane care au și bani mulți din profit, dar nu mă refer la aceștia.
Pentru că, în ceea ce îi privește pe acești oameni, proverbul se aplică, întrucât ei au bani din profitul ideii lor, a afacerii și a muncii lor.
Așa cum spunea Robert Kiyosaki, oamenii care sunt investitori, știu să își folosească mintea: CREATIVITATEA, IDEILE lor, cât și MUNCA.
MUNCESC ȘI SE SFĂTUIESC CU O ECHIPĂ ÎNTREAGĂ DE SPECIALIȘTI ÎN DIVERSE DOMENII: avocați, consultanți financiar: consultanți bancari, consultanți de investiții, consultanți pe taxe și impozite, juriști, pentru ca să beneficieze de toate avantajele posibile întru a prospera: afacerea lor și profitul lor.
Eu fac referire la acele persoane bogate, considerate astfel, întrucât au venituri mari (din salarii). Cunoașteți astfel de persoane?
Sunteți de acord, că există și persoane bogate, care au un venit foarte bun de pe urma muncii prestate, fie că sunt ei liber profesioniști: avocați, IT-iști, juriști, fie că sunt directori sau manageri?
Ei bine, muncind din greu și câștigând de ”n” ori mai mult decât mediu pe economie din țara, orașul respectiv, nu au mulți bani, ci multe datorii.
De ce astfel?
Pentru că acum intervine mirajul câștigurilor mari care determină persoana în cauza să CHELTUIASCĂ MAI MULT, considerând că își permite mult mai multe lucruri decât majoritatea. Așa și este. (Sau nu?!)
Ei își permit o casă mai mare, o mașină mai bună (scumpă), însă și le iau pe credit. Acest miraj: al sumei mari de bani din contul personal, îi determină să le aibă pe toate. ACUM! ACUM CÂT MAI AU BANI!
Și așa și este: își fac imediat un credit la o casă, la o mașină și atunci când nu mai dețin acele venituri, acei bani mulți, pierd acele mașini și case; TOATE FIIND IPOTECATE. Nu doresc nimănui, însă este un fapt real. Li s-a întâmplat multor oameni.
Se poate întâmpla oricui; oricui cîștigă acum acești bani mulți.
Banii mulți rămân aceluia care știe să îi stăpânească, căci până la urmă despre aceasta vorbim.
Dacă omul este conștient de posibilitățile sale și de posibilitățile pieței, în loc să își facă un credit pentru locuință, de care va beneficia după 30 de ani, când i se ridică ipoteca, poate să strângă acei bani.
Acea rată destul de mare pe care o plătește (”căci își permite!”), strângând-o, va avea casa mult mai devreme și chiar va avea mai mulți bani, peste 30 de ani când ar fi avut numai casa pe numele său.
Am făcut două calcule, extrem de simple, întru a ilustra cele două modalități de a te folosi de banii mulți și de a îi gestiona în așa fel încât, ”BANII SĂ TRAGĂ LA BANI”.
Am luat un obiectiv destul de des întâlnit și general valabil: un apartament de 2 camere în valoare de 50.000 de euro. (Ieftin, pentru cei cu mulți bani, dar ca să le mai rămână și de un leasing la mașină; costul mașinii fiind cât al casei.)
Modalitatea 1 = nesănătoasă financiar
Apartamentul este luat cu credit ”Prima Casă”. 47.500 euro împrumutați pe 30 de ani cu 2,80% dobândă, ulterior, după 74 de luni 4,80% dobandă. (Rata creditului fiind fluctuantă, determină mărirea dobânzii creditului.)
Rata plătită de debitor este de 878,29 lei – inițial și 1.076 de lei, ulterior.
Suma la final, de rambursat este de: 372.756,54 de lei. Apartamentul de 2 camere și ÎNCĂ O GARSONIERĂ.
Modalitatea 2 = sănătoasă financiar
Suma de 878 de lei – rata inițială, ulterior suma de 1.076 de lei – rata ulterioară, dată de dobânda crescută dacă se economisesc; bani cărora li se aplică o dobândă de 4% în evoluție medie anuală, ca și la credit (aici se primește), apartamentul se achiziționează în 15 ani și jumătate.
Dacă în situația aceasta, casa se achiziționează în 15 ani in loc de 30. La 30 de ani distanță din momentul primei luni de economisire, mai rămân 61. 500 de euro.
Mai mulți bani cu creditul ipotecar?
Modalitatea 1 = nesănătoasă financiar
Dacă se apelează la un credit ipotecar pentru apartamentul de 50.000 de euro, avansul de 20% face ca 40.000 euro să mai fie împrumutați pe 30 de ani cu 6.00% dobândă, ulterior după 74 de luni, 8,00% dobândă. Rata lunară este de 1.079 de lei, ulterior 1285 de lei.
Suma de rambursat este de: 447.530,17 de lei. Mai ai nevoie de 500 de euro, pentru a putea cumpăra încă un apartament cu 2 camere de 50.000 de euro.
Modalitatea 2 = sănătoasă financiar
Sumele ce ar fi reprezentat ratele creditului ipotecar, dacă sunt economisite și li se aplică dobânda de 7 % medie anuală fac ca apartamentul să fie achiziționat în 10 ani și jumătate.
Peste 30 de ani dacă omul ar fi făcut credit, ar fi avut apartamentul de 2 camere în proprietatea sa. Economisind ratele, el obține apartamentul de 50.000 de euro în 10 ani și jumătate și mai rămân cu suma de 641.880 de lei = 142.640 de euro. Un apartament de 2 camere în zone rezidențiale sau o vilă ori o pensie foarte bună, nu-i așa?
Prin urmare, creditul ipotecar, deși are avansul mai mare și, teoretic, ai gândi că ieși ”mai câștigat” cu acest credit, rezultatele sunt altele, după cum ai văzut.
Așa stau lucrurile, în cifre, concret.
Mai jos Roxana ţi-a pregătit un video super interesant despre cum poţi închide creditele imobiliare. Îţi recomand să-l vizionezi.
În concluzie:
- Tu câți bani ai?
- Câți bani ai vrea să ai?
- Ce vrei de la tine și de la banii tăi?
Articol scris de Roxana Bucur. Planificator și consultant financiar pentru persoane fizice și juridice și fondator al blog-ului: ”Psihologia banilor” – blog de conștientizare a finațelor proprii