Nu toţi suntem facuţi să fim antreprenori

O zic mereu atunci când vorbesc despre acest subiect. Pur şi simplu, unele persoane sunt făcute să dezvoltate si să menţină o afacere pe un trend crescător, iar altele sunt menite doar să conducă sau să facă alte activităţi.

Să fii antreprenor nu înseamnă să le cunoşti pe toate sau să încerci să le cunoşti pe toate.

Trebuie să ai o minte mereu deschisă şi să accepţi noul. Nu poţi fii antreprenor dacă eşti tipicar, dacă nu ieşi deloc din zona ta de confort sau dacă nu îţi place să ai iniţiativă.

Dacă nu ai iniţiativă, nu ai ce căuta în zona asta de antreprenoriat. Chair dacă nu ai iniţiativă asta nu înseamnă că nu eşti profesionist şi nu eşti bun pe ceea ce faci, doar că ai nevoie de cineva care să te împingă de la spate şi să-ţi spună ce să faci. Pentru tine, să fii angajat direct într-o firmă ar fi mai benefic.

Sunt oameni care ştiu să-i înţeleagă pe cine din jurul lor, ştiu să facă conexiunile rapid şi înţeleg că drumul lor este tot înainte, chiar dacă este un drum „periculos” şi „riscant”.

Capacitatea de a rezolva problemele trebuie să fie un punct forte al unui antreprenor:

  1. Probleme cu un client nemulţumit: Imediat trebuie să ştii să vorbeşti cu el şi să-i adaugi argumente sau soluţii.
  2. Clientul nostru, stăpânul nostru – asta până la un punct. Până la urmă tu eşti cel care se chinuie cel mai mult şi nu trebuie să fii călcat în picioare. Trebuie să ştii mereu cănd trebuie să întrerupi o colaborare.
  3. Când vine ANAF-ul, trebuie să fii calm şi să ştii pe cine să suni. Chiar dacă nu ai făcut contabilitate, probleme de genu o să apară şi o să te lupţi cu ele.
  4. Angajaţii, diferiţi între ei şi fiecare cu problemele lor. Trebuie să înţelegi cum să vorbeşti cu fiecare şi cum să-i împaci. Mereu să fii cel care scoate cel mai bun din oameni. Antreprenorul – prietenul tuturor din firmă. (totul până la un punct)

Trebuie să ştii mereu să gândeşti pe termen lung când vine vorba de relaţiile cu alte persoane. Poate unor clienţi le oferi reduceri sau chiar un serviciu gratuit ca după ei să-ţi deschidă alte drumuri.

Să ştii mereu cum să te împrieteneşti cu persoane cheie care să-ţi deschidă anumite uşi când va fi nevoie.

Iar banii, toţi cred că atunci când eşti antreprenor ai bani de-i întorci cu lopata şi că stai acasă fără probleme. Eu ştiu mult mai multe persoane angajate care câştigă mai bine decât mine – mii de euro pe lună şi fără să aibă grija ANAF-ului, al angajaţilor, al viitorului şi al clienţilor. Au o muncă fixă, pe baza unui fişe a postului, pe care o duc până la captăt în fiecare lună, iar dacă fac ceea ce trebuie, avansează.

Şi să nu vorbim de dedicare, dacă nu te dedici trup şi suflet în treaba asta şi nu ai încredere că totul va fi din ce în ce mai bine, nu ai de ce să te apuci de antreprenoriat.

Firmele care eşuează sunt din cauza antreprenorilor care se apucă de o afacere ca să vadă cum e şi dacă merge, bine, dacă nu, asta e.

Timpul este resursa pe care o investeşi cel mai mult. (aşa a fost în cazul meu) Alţi antreprenori au investiţi şi bani mulţi la început, totul depinde de domeniu, însă timpul investit este enorm.

Dacă tu ca angajat munceşti cam 8 ore pe zi, un antreprenor lucrează 24/7, chiar dacă nu stă atâta la birou. El peste tot este conectat cu ceea ce se întâmplă şi este mereu prezent să rezolve problemele. Chiar şi în vacanţă stă cu ochii pe ce e întâmplă pentru că mereu apare ceva neprevăzut.

Trebuie să ai o inimă de fier, să te descurci la orice situaţia pentru că vei fi pus în faţa multor probleme, să ai capacitatea să-ţi faci cunoştinţe din toate domeniile (contabilitate-juridic – inclusiv) şi să ştii că orice firmă are nevoie de o perioadă până când ajunge la o maturitate. În perioada de creştere, trebuie să fii implicat 100% pentru că riscul de a ajunge la faliment este iminent.

Iar după ce ai ajuns la un nivel de stabilitate financiară, riscul este să menţii acel nivel fără a face un pas pentru dezvoltare. Când ai ajuns într-un loc „călduros” să te plafonezi acolo. Atunci e momentul să faci o schimbare şi să-ţi reorganizezi toată afacerea.

Am uitat să menţionez, partenerul/partenerii de afaceri poate/pot fi o problemă mare. Multe firme îşi închid activitatea în urma unor certuri. Asigură-te că partenerul tău este pe aceeaşi lungime de undă cu tine, poate să-ţi fie foarte bun prieten şi să înţelegeţi amândoi pentru ce trageţi/munciţi.

Nu este greu să-ţi deschizi o afacere, greu este să o menţii pe o linie de plutire. Şi mai greu este să ai creştere spectaculoase în fiecare an.

 ”Dacă nu ești un tip care își asumă riscuri ar trebuie să ieși naibii rapid din zona de afaceri.”—Ray Kroc, fondator McDonald

Sunt doar punctele mele de vedere. Fiecare poate să se simtă liber să vină cu completări mai jos la comentarii.

Succes la afaceri!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.