Miturile despre piaţa de capital sunt principalul motiv pentru care investitorii începători sunt tentaţi să renunţe înainte de a începe călătoria în iniţierea bursieră.
De aceea vreau să demontăm aceste mituri, pentru a-i încuraja pe începătorii interesaţi de acest domeniu să depăşească această barieră psihologică şi să înceapă să parcurgă etapele necesare pentru a deveni investitori pe bursă.
9 Mituri despre piaţa de capital
1. Investiţiile pe bursă sunt un joc de noroc. Piaţa de capital este departe de a fi un joc de noroc. Am prezentat în articolele anterioare cum funcţionează bursa şi care sunt mecanismele de formare a preţului.
Această concepţie greşită despre piaţa de capital rezultă din lipsa de educaţie bursieră a populaţiei. Investiţiile pe piaţa de capital au la bază decizii bine documentate, în cunoştiinţă de cauză şi vizează rezultate pe termen mediu şi lung.
Deasemenea este important să înţelegem principiile de bază ale investiţiilor în acţiuni. În cazul pariurilor cineva trebuie să piardă pentru ca altcineva să poată să câştige, în cazul pieţei de capital acest lucru nu este valabil, ambele părţi ale unei tranzacţii putând câştiga fără ca cineva să aibă de pierdut.
Norocul nu este un factor determinant în realizarea câştigurilor pe bursă, decât atunci când nu eşti pregătit pentru această activitate.
2. Piaţa de capital este un mediu exclusivist, unde doar anumite categorii de persoane au acces. Nu trebuie să ai studii economice, să fi broker sau să ai sume foarte mari la dispoziţie, ca să investeşti pe bursă.
Internetul este acum la dispoziţia oricui şi este o sursă nelimitată de informaţii, de aceea oricine se poate pregati pentru a deveni investitor la bursă.
Suma minimă de deschidere a unui cont pe piaţa de capital a scăzut pentru a atrage cât mai mulţi participanţi, încât practic oricine are o sumă economisită poate investii pe piaţa de capital.
Câştigurile pe bursă se măsoară procentual şi sunt direct proporţionale cu suma investită, aşa că aceasta nu este o barieră în a deveni investitor.
3. Titlurile care scad simţitor vor reveni pe creşteri spectaculoase. Este greşit să credem că toate acţiunile care scad vor reveni la preţul la care au fost.
Dacă este o scădere generală a pieţei infuenţată de factori externi este posibil ca la sfârşitul perioadei de corecţii titlurile să îşi revină şi preţurile să înregistreze creşteri, dar este posibil ca o scădere abruptă să aibă o revenire mult mai lentă şi de lungă durată.
Un exemplu foarte bun sunt scăderile care au avut loc la sfârşitul anului 2008, scăderi care nici în prezent nu au fost recuperate de unele titluri în totalitate.
În unele cazuri acţiunile scad pe considerente fundamentale şi atunci este posibil să nu mai revină niciodată la preţurile la care au fost, înregistrând minime după minime.
Este greşit să avem ca strategie achiziţia de acţiuni care au scăzut foarte mult în speranţa că îşi vor reveni precum pasărea Phonix.
4. Acţiunile care se apreciază constant vor ajunge să scadă în cele din urmă. Poate fi considerat mitul opus celui prezentat anterior. Dacă o acţiune creşte pe criterii de performanţă economică, nu are motive să scadă, doar pentru că şi celelalte titluri scad.
Este greşit să credem că toate acţiunile se comportă lafel şi că urmează aceleaşi tendinţe. Potenţialul de creştere al unui emitent este dat de rezultatele financiare şi mai puţin de trendul pieţei.
5. Un minim de cunoştinţe financiare este suficient pentru a intra pe bursă. Pentru a deveni investitori pe bursă trebuie să ne punem bazele educaţiei bursiere solide şi de calitate.
Trebuie să înţelegem mecanismele de funcţionare ale pieţei pentru a le folosi în avantajul nostru. Când decidem că vrem să devenim investitori pe piaţa de capital trebuie să fim conştienţi că va trebui să fim în permanenţă în contact cu ştirile şi evenimentele economice şi să fim dispuşi să învăţăm în continuu.
Piaţa de capital este un domeniu foarte dinamic şi este important să ţinem pasul cu evoluţia ei.
6. Pe piaţa de capital putem să ne îmbogăţim peste noapte. Numai la loto ne putem îmbogăţi peste noapte şi am stabilit deja că bursa nu este un joc de noroc.
În aceste condiţii nu ne rămâne decât să ne apucăm de învăţat şi studiat ca să putem să luăm decizii fundamentate şi să câştigăm pe termen lung.
7. Investitorii la bursă petrec mult timp pe platforma de tranzacţionare. Dacă eşti investitor pe termen lung, după ce ai parcurs etapele iniţierii în piaţa de capital, ai nevoie să aloci puţin timp în fiecare zi pentru a fi la curent cu ultimile noutăţi.
Un investitor pe termen lung nu ia decizii privind structura portofoliului zilnic şi nici nu face tranzacţii în fiecare zi, de aceea nu este necesar să petreacă zilnic ore întregi în faţa platformei de tranzacţionare.
Această afirmaţie ar putea fi valabilă în cazul speculatorilor care vizează caştiguri intraday şi pentru care fiecare mişcare din piaţă contează sau pentru cei care tranzacţionează pe piaţa Forex şi trebuie să îşi urmărească poziţiile deschise.
8. Începătorii pe piaţa de capital vor pierde înainte să câştige. Dacă suntem bine pregătiţi înainte de a începe activitatea de tranzacţionare şi dacă am testat mecanismele pieţei pe un cont demonstrativ, acest lucru nu trebuie să se întâmple.
Cel mai important este să înţelegem principiile de bază ale bursei pentru ca să înţelegem ce se întâmplă cu banii noştrii atunci când îi investim la bursă.
Trebuie să avem răbdare şi să fim consecvenţi. Intrarea în piaţă fără o strategie bine stabilită ar putea să ne aducă în situaţia de a pierde bani înainte de a câştiga.
9. A investi pe bursă este complicat. Pentru a-ţi deschide un cont pe bursă îţi trebuie doar câteva minute, durează lafel de puţin ca atunci când îţi deschizi un cont la bancă.
Durează însă mai mult să ne pregătim şi să rămânem mereu informaţi pentru a putea lua decizii corecte.
Ca orice lucru, investiţiile pe piaţa de capital se învaţă din practică, de aceea recomand tuturor investitorilor începători să descifreze tainele pieţei de capital pe conturi demonstrative înainte de a investi în piaţa reală.
Acestea sunt cele 9 mituri despre piaţa de capital pe care am vrut să le combat pentru a încuraja investitorii începători pe bursa să descopere secretele tranzacţionării şi să profite la maxim de acest domeniu, care este prea puţin cunoscut la noi în ţară.
Dacă cunoaşteţi voi al 10-lea mit despre piaţa de capital şi vrei să îl demontăm, lasă-mi un comentariu şi îl vom dezbate împreună.
În speranţa că v-am convins că piaţa de capital este un domeniu abordabil pentru oricine vă doresc tranzacţii căt mai profitabile!
Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.