Lex Van Dam, în seria ”Lecții cu legende ale tradingului”

Am profitat de participarea lui Lex Van Dam, faimosul trader de la Goldman Sachs și realizatorul emisiunii difuzate de BBC ”Million Dollar Traders”, la programul “Lecții cu legende ale tradingului”, pentru a obține răspunsuri la întrebări legate de cariera lui de trader, tehnici de tranzacționare și sfaturi pentru traderii începători sau profesioniști.

Programul ”Lecții cu legende ale tradingului” organizat de XTB, este disponibil gratuit și în Romania.

Lecții cu legende ale tradingului – Lex Van Dam

  1. Este adevărat că sunteți considerat unul dintre cei mai de succes manageri de fonduri de hedging din Marea Britanie?

Nu știam că aceasta este imaginea mea în piață, dar cu siguranță este un detaliu greu de imaginat.

Pe un ton mai serios, nu mă consider un om de succes – nu îmi permit să mă gândesc la mine cu atât de multă vanitate.

Încerc doar să îmi îndeplinesc profesia folosind cele mai bune abilități de care dispun.

Sunt norocos deoarece tradingul se întâmplă să fie pasiunea mea, fapt care m-a ajutat să depășesc unele momente dificile. În seminariile mele spun mereu că momentul în care începi să te consideri un trader bun este și momentul în care trebuie să te retragi sau să iei o pauză.

Este important să îți controlezi emoțiile, deoarece acestea te pot duce la ruină. Bineînțeles, sunt recunoscător pentru aprecierea pe care o primesc din partea colegilor și a clienților, însă nu îmi place să gândesc despre mine în acest fel.

Sunt de părere că industria financiară poate câștiga mai mult prin oameni care lucrează împreună, prin schimb de experiențe, cunoștințe și resurse, pentru a crea mai multe oportunități pentru traderii și investitorii individuali.

  1. Care este experiența dumneavoastră în trading? Ne puteți spune mai multe despre cariera pe care ați urmat-o pentru a deveni manager de fond?

La început, am studiat econometria în Olanda și am realizat ulterior câteva studii pe teme legate de investiții. Unul dintre profesorii mei a lucrat la Aegon Asigurări în Olanda și mi-a cerut să fac un proiect de vară pentru el în Haga.

Mai departe a urmat experiența de lucru în Londra, la Goldman Sachs, unde am avut ocazia să petrec câteva luni. După câteva interviuri pentru departamentul de trading din Marea Britanie, am început să lucrez la Goldman Sachs în 1992.

Am lucrat în departamentul care se ocupa de market making, chiar dacă nu îmi doream neapărat să fac asta. D

acă un client era vânzător, eu trebuia să fiu cumpărătorul. Acolo am învățat că prețul pe care îl vezi pe monitor nu este neapărat prețul adevărat. Asta se întâmplă și în prezent. Prețul pe care îl vezi la New York nu este neapărat cel adevărat.

După un timp mi-am schimbat poziția în Goldman Sachs. Pornind de la poziția mea din departamentul de market making, am devenit șef al departamentului de prop trading din New York. Acolo am învățat mai multe lecții importante.

Atunci când ești implicat în proprietary trading, trebuie să justifici de ce tranzacționezi și/sau de ce ar trebui să ți se permită să tranzacționezi. Dacă ai o sumă de bani, din care pierzi o parte, nu ai cum să ascunzi acest lucru.

În ceea ce privește presiunea, este una incomparabilă. Cu toate acestea, nu a fost chiar atât de greu să-mi dau seama cum funcționează lucrurile. Era vorba despre o strategie relativ simplă de tranzacționare: ne ocupam de poziții long-short pe acțiuni, câteva contracte futures și derivate.

În anii ‘90, viața de prop trader nu era chiar atât de complicată. Acum trebuie să ne luptăm cu sistemele automate, ceea ce complică lucrurile. După Goldman Sachs, m-am alăturat GLG.

La vremea respectivă, era cel mai mare grup de fonduri de hedging, iar acolo m-am ocupat de European Opportunity Fund și Global Aggressive Fund.

O nouă provocare de a administra banii clienților. Lucrurile se complică atunci când trebuie să comunici cu clienții. Ești judecat atât intern, cât și extern, în fiecare zi, strict pe baza abilităților tale, și nu ai o organizație în jurul tău care să-ți facă viața mai ușoară.

Oamenii care au tranzacționat pentru mult timp, ca mine, știu de obicei că indiferent de cât de multă experiență ai, trading-ul tot reprezintă o provocare. Niciodată nu am sentimentul că înțeleg pe deplin piața.

Atunci când am această senzație, știu sigur că sunt foarte aproape de a pierde bani.

Întotdeauna am crezut că traderii de retail care își tranzacționează proprii bani sunt tot colegii mei, pentru că la fel ca traderii profesioniști ca mine, care activează în acest domeniu de ceva timp, aceștia se confruntă cu aceleași provocări – și anume piețele!

Nu contează dacă ai absolvit o facultate sau nu, de unde vii, unde locuiești sau ce anume tranzacționezi – la final este vorba doar despre tine și piețe. La asta se rezumă totul.

  1. În emisiunea de la BBC, “Million Dollar Traders”, ați reușit să pregătiți 8 novici în acest domeniu, care nu au avut anterior niciun fel de tangență cu trading-ul. Este cu adevarat atât de simplu – chiar poate oricine sa devină trader?

Programul a demonstrat două lucruri importante. În primul rând, a arătat că sunt mulți oameni care au potențial și cred că a mai dovedit faptul că mulți oameni pot obține mai mult de la piață decât lasă aceasta impresia. Nu e musai să te fi născut pe Wall Street ca sa devii trader.

Pe de altă parte, a arătat și faptul că tranzacționarea nu se potrivește oricui.

În trading contează foarte mult pregătirea, însă și curajul și capacitatea de a-ți asuma responsabilitatea pentru propriile acțiuni, chiar și atunci când știi că investești împotriva trendului și nu poți ști niciodată în proporție de 100% ce se va întâmpla cu banii tăi.

Mulți oameni aleg să se lipsească de acest stres, motiv pentru care aceștia nu vor putea niciodată să fie traderi. Deci, în opinia mea, nu este un răspuns chiar atât de simplu de formulat.

Dacă nu îți este teamă să îți asumi responsabilitatea, dacă ești pregătit pentru toate suișurile și coborâșurile, și dacă poți să-ți sacrifici timpul pentru a învăța și pentru a-ți dezvolta abilitățile, atunci deții atributele esențiale pentru a deveni un trader de succes.

  1. Se spune adesea că succesul în piețele financiare este un mit. Totuși, ați demonstrat că se pot obține rezultate excepționale. Care este secretul dumneavoastră?

Oamenii mă întreabă des asta, însă este dificil să atribui totul unui singur factor.

Aș putea spune că ține foarte mult de simțul realității, însă într-un mediu atât de complex este destul de ușor să te pierzi. Aș spune că pe termen lung tradingul înseamnă câștig și pierdere.

Există câteva trăsături psihologice pe care le-am identificat la mine și la alți traderi de succes pe parcursul anilor, și cred ca acestea sunt cele care fac diferența.

În principiu, totul se reduce la a fi motivat pentru trading, la caracter și perseverență, alături, bineînțeles, de un sistem clar de tranzacționare. Le pun mereu în vedere aceste aspecte studenților mei care urmează cursurile online pe care le susțin la Academie.

De fapt, unul dintre cei 5 pași pe care îi predau în cursul numit ”5-Step-Trading®” (Tranzacționare în 5 pași), îl reprezintă modulul de psihologie, probabil favoritul meu, pe care îl aplic permanent, chiar și în prezent.

  1. Ce este Academia Lex Van Dam și de ce ați inițiat acest proiect?

Iubesc tradingul și tranzacționez de atât de mult timp, încât împărtășirea cunoștințelor mele atât în mediul instituțional, cât și în retail, a fost întotdeauna ceva ce mi-am dorit să pot face în timpul liber.

Academia îmi oferă o platformă potrivită pentru acest lucru. În același timp, am observat o cerere pentru educație la standarde instituționale din partea traderilor de retail și a investitorilor, după show-ul TV ”Million Dollar Traders”.

Am simțit că experiența mea este utilă traderilor și am început să mă întreb cum aș putea împărtăși aceste cunoștințe și abilități către piața de retail – iar aici internetul a fost un canal perfect pentru acest lucru, chiar și atât timp cât eu încă rămân în zona instituțională.

În ultimii ani am petrecut multe week-end-uri redactând și filmând cursuri pe care acum le pot oferi traderilor de retail și investitorilor prin platforma mea educațională lexvandam.com.

Recent am demarat și Clubul de Trading, unde în fiecare lună prezentăm priviri de ansamblu sau perspective în timp real, iar asta e o metodă extraordinară de a ajuta traderii de retail și investitorii să fie mereu în formă.

Pentru mine, Academia este mai mult decât un proiect oarecare.

Este condusă zilnic de o echipă de profesioniști care sacrifică o mare parte din timpul lor liber pentru a răspunde tuturor întrebărilor și sunt la fel de pasionați ca și mine, lucrând cu convingerea că toți ar trebui să avem șanse egale la succes, indiferent de experiență sau pregătire.

Un alt lucru care mă inspiră – și care mă ajută să găsesc mereu timp pentru asta – este faptul că simt că ofer oamenilor o șansă în plus pentru a-și administra și rezolva problemele din domeniul financiar.

  1. Aveți o ”regulă de aur” pe care o aplicați atunci când tranzacționați?

Să eviți pierderile… și în același timp să te aștepți la pierderi! În special dacă ești un investitor cu propriul portofoliu sau fond de pensie. Nu trebuie să ai mereu o poziție în piață, uneori cash-ul este un activ în sine, pentru că îți permite să cumperi la prețuri mai bune.

Este o părere des întâlnită că pe termen lung acțiunile se apreciază mereu, deci își vor reveni întotdeauna după orice declin. Realitatea este că aceste căderi pot apărea mereu, iar multe companii sfârșesc prin faliment.

Prin urmare, chiar dacă e bine să ai o abordare pe termen lung când vine vorba de investiții, nu trebuie ignorată strategia de gestionare a riscului prin limitarea pierderilor, în momentul în care totul începe să meargă rău.

2009 este cel mai bun exemplu – deși mulți dintre indici au revenit la valorile anterioare crizei în urma stimulilor fără precedent din partea Băncilor Centrale, nu același lucru se poate spune însă despre fiecare acțiune în parte.

Ce trebuie reținut este că piețele funcționează ciclic, iar cei care ies câștigători după un astfel de ciclu nu sunt neapărat și cei care vor câștiga în ciclul următor.

În plus, oamenii sunt deseori surprinși de faptul că ciclul de viață al unei companii din S&P 500 – unele din cele mai mari și mai performante companii din lume – este în jur de 50 ani. ”Să cumperi și să speri” nu este o strategie bună, dacă vrei să eviți pierderi irecuperabile.

  1. Cum vă mențineți concentrarea, distras fiind de atâția factori din exterior?

Unul dintre pașii programului meu ”5-Step-Trading®”, este psihologia tranzacționării, și spun întotdeauna că una dintre cheile succesului în tranzacționare este starea de spirit pe care o ai atunci când tranzacționezi.

Cursul ”Million Dollars Traders”, disponibil la Academie, se concentrează tocmai asupra faptului că în tranzacționare te implici când ești relaxat, în control, calm, plin de energie, cu o atitudine pozitivă, concentrat și cu încredere în tine.

Așa ar trebui să fie. Asta este ceea ce am numit ”Million Dollar Mindset” (o stare de spirit de milioane, n.tr). Știu că atunci când nu am starea potrivită, nu ar trebui să tranzacționez.

Bineînțeles că toți ne dorim să avem această stare cât mai des cu putință, dar viața găsește mereu metode de a împiedica asta.

Până la urmă, atunci când simți că unul din criteriile pe care le-am enumerat mai sus nu sunt îndeplinite, ar trebui să accepți că pur și simplu nu e un moment bun să tranzacționezi.

Ar trebui să-ți analizezi întotdeauna starea de spirit înainte de a începe tranzacționarea. Fii cinstit cu tine însuți și poți învăța multe despre tine.

  1. Ne puteți spune ce informații vor primi cei care vor participa la cele 5 lecții pe care le realizați special pentru XTB? Ce fel de strategii veți dezvălui?

Vom aborda multe informații în cele 5 ore. În prima lecție o să vorbesc despre modul în care abordez piețele în fiecare zi, folosind un tabel cu punctaj care mă ajută să identific tendințele bearish sau bullish. A

cesta include o serie de indicatori pe termen scurt și lunari folosiți pentru evaluarea condițiilor economice și a sentimentului investitorilor.

În a doua lecție vom discuta despre un proces mai interactiv pentru analizarea pieței valutare folosind un tabel cu punctaj pe care l-am dezvoltat în cadrul Academiei mele.

O să vă arat cum să îl folosiți pentru a obține idei de tranzacționare pe perechile valutare majore și cele exotice, înainte de a oferi o concluzie pentru fiecare.

Vom face o analiză care să cuprindă dolarul american, lira sterlină, moneda unică europeană, precum și realul brazilian, rubla rusească și lira turcească.

A treia lecție continuă cu același proces, însă de data aceasta se aplică pieței de acțiuni și pieței mărfurilor, inclusiv petrolului și aurului.

Fiecare listă vă va ajuta să înțelegeți factorii care influențează aceste piețe, demonstrând procesul meu de luare a deciziilor, astfel încât să-l puteți adapta stilului vostru de tranzacționare.

Voi încheia cu o analiză rapidă a graficelor pentru a verifica validitatea acestor idei dintr-o perspectivă tehnică.

Cea de-a patra lecție va fi axată pe analiza tehnică și pe modul cum strategiile bazate pe reguli vă pot ajuta să definiți momentele de intrare și ieșire dintr-o tranzacție și în același timp să aveți control asupra emoțiilor.

Voi demonstra acest lucru folosind un exemplu din „Turtle Traders” unde s-a respectat această strategie de tranzacționare cu rezultate remarcabile. Vom acoperi și noțiuni de risc și de administrare a poziției și vă voi împărtăși câteva dintre metodele mele preferate din „Turtles”.

În ultima sesiune vom relua toate aceste informații din perspectiva piețelor globale în prezent cu ajutorul analizelor lui James Helliwell, Chief Investment Strategist.

James și cu mine vom analiza fiecare piață abordată pe parcursul lecțiilor, dar și alte piețe pe care le considerăm importante, în cazul în care sunteți deja investiți. Aici vom evidenția niveluri tehnice importante și trendurile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Ne vom uita și pe graficul meu preferat pe care îl analizez cu atenție pentru a determina următoarea tranzacție.

Puteți accesa gratuit toate webinariile susținute de Lex Van Dam prin înscriere la AICI.

  1. Ce sfat ați da unui trader care citește acest interviu?

Investește în tine și protejează-te. Fără înțelegerea lumii financiare, a analizei fundamentale și tehnice, fără gestionarea riscului și psihologia piețelor, nu faci altceva decât să joci ”la noroc” în lumea tradingului.

Cunoștințele și abilitățile de trader joacă un rol important în tranzacționare și investiții, însă este necesar să îți dezvolți și tăria de caracter, fapt realizabil doar cu ajutorul experienței.

Chiar dacă ai cel mai bun sistem de tranzacționare scris pe hârtie, tăria de caracter va fi cea care va determina succesul sau eșecul unei tranzacții.

Ar trebui să riști o sumă cât mai mică de bani, astfel încât să te obișnuiești cu acest sentiment, ca să poți câștiga această tărie de caracter despre care vorbesc.

Opinia mea este că ar trebui să fii mereu curios și deschis să înveți, să acumulezi cât mai multe cunoștințe despre acest domeniu. Dacă faci toate aceste lucruri, atunci șansele să reușești vor crește, așa cum s-a întâmplat și altor traderi, inclusiv mie.

  1. Haideți să ne întoarcem la cursul de tranzacționare. Dacă ar fi să alegeți o parte a unei lecții unde ați dezvăluit elementul pe care îl considerați a fi crucial pentru abilitățile dumneavoastră de tranzacționare, care ar fi această parte?

Aceasta este o întrebare grea!

Ca trader este greu să îți câștigi existența și sunt multe abilități pe care le putem considera cruciale.

Dar dacă ar fi să aleg totuși cea mai importantă parte, aș alege lecțiile 4 și 5. Asta pentru că în a doua parte a cursului am arătat cum să corelați analiza fundamentală și cea tehnică, aplicând teoria în timp real piețelor.

În ceea ce privește sistemul meu, consider că analiza tehnică și cea fundamentală sunt în egală măsură importante, iar utilizarea acestora împreună reprezintă cheia. Mai mult decât atât, nu ar trebui să uitați de administrarea riscului, noțiuni pe care le vom învăța în cea de-a patra lecție.

Prin aplicarea corectă a procesului de analiză și management al riscului aveți toate șansele să câștigați în trading.

Deci da, părerea mea este că elementul crucial se află în lecțiile 4 și 5.

Puteți accesa gratuit toate webinariile susținute de Lex Van Dam prin înscriere la xtb.com.

*Lex van Dam este un expert extern și un trainer în domeniul financiar în cadrul Lex van Dam Trading Academy. Acesta nu este afiliat, recomandat sau sponsorizat de XTB, afiliații sau sucursalele acestei companii.

„Instrumentele financiare derivate tranzacționabile în marja sunt foarte riscante din cauza volatilitatii și a efectului de levier. Pierderile pot depăși marja blocată.”

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.
//www.googleadservices.com/pagead/conversion.js