Legea celor 3 buzunare

Acum câteva zile unul dintre cititorii blogului laurentiumihai.ro m-a contactat şi mi-a povestit despre un sistem de administrare a banilor pe care el îl foloseste si cu care el a avut multe rezultate.

L-am analizat cu multă atenţie şi pot spune că poate avea succes. Eu am recomandat regula 50/30/20, însă această lege poate veni în completarea regulii iniţiale (la final îţi spun cum).

Legea celor 3 buzunare

Articolul a fost scris de Florian, cititor al blogului.

[divider top=”no”]

Legea celor 3 buzunare

Fie că ești elev, student, salariat, sau șomer, este cert că trebuie să îți împarți banii pe care îi ai la dispoziție astfel încât să îți ajungă cât mai mult. Dacă unii se descurcă mai bine la capitolul acesta, la alții situația e dezastruoasă, aceștia ajungând la finalul lunii încărcați în datorii.

Pentru a-ți împărții banii mai eficient, și pentru a fii convins că îți ajung până cînd vei primi o altă tranșă, am fondat sistemul celor trei buzunare. Acest sistem te poate ajuta chiar să economisești și la finalul lunii să ai în plus bani de care nici nu știai.

Regula e simplă: Ai nevoie de un portofel sau o borsetă cu 3 buzunare. În primul buzunar se pune suma totală disponibilă de cheltuială pentru luna în curs.

În cel de-al doilea buzunar se pune zilnic suma de bani rezultată prin împărțirea bugetului disponibil la 30. Suma din cel de-al doilea buzunar este cea pe care o puteți cheltui pe parcursul unei zile. Această sumă nu poate fii depasită, dacă vrei să fii sigur că la finalul lunii nu ai datorii.

Cel de-al treilea buzunar este pentru momentele în care suma din buzunarul 2 nu este cheltuită complet. Tot ce rămâne în buzunarul 2 la finalul zilei se mută în buzunarul 3, iar în 2 se pune din nou suma inițială.

Astfel, dacă sunt zile în care se intamplă să ai cheltuieli mai mari decât disponibilul din buzunarul 2, nu iei din buzunarul 1 ca să riști ca la finalul lunii să rămâi fără bani câteva zile, ci din buzunarul 3, unde s-a adunat suma rămasă necheltuită până atunci.

Buzunarul 1 poate fi considerat și cardul de debit, dacă nu vrei să riști să ți întreaga sumă la tine mereu.

Exemplu: Ai la dispoziție 1200 RON pe lună. Aceștia merg în buzunarul 1. În buzunarul 2 se adaugă zilnic câte 40 RON din buzunarul 1.

La finalul zilei dacă îți rămân 2-3 lei, aceștia merg în buzunarul 3 și în buzunarul 2 se adaugă din nou 40 RON.

La finalul lunii, banii din buzunarul nr.3 ajung într-un fond de urgentă ca fiind bani economisiţi.

Acest procedeu este folositor cu precădere studenților, pentru că aceștia au dese probleme cu gestionarea fondurilor pe perioada unei luni.

Florian

[divider top=”no”]

Personal cred că este o teorie bună deoarece se poate lega foarte bine cu regula 50/30/20. Această lege a celor 3 buzunare ar trebui să se concentreze pe cei 50% din banii pe care îi aveţi la dispoziţie în fiecare lună.

regula-50-30-20

Mulţumesc Florian pentru guestpost şi pentru faptul că ne-ai arătat modul în care tu îţi gestionezi banii.

Sper ca din ce în ce mai multe persoane să se gândească foarte bine ce să facă cu banii atunci când îi primesc. De cele mai multe ori aceştia se duc mai repede de o lună, iar după va trebuie să ajungem la datorii.

În continuare te invit să-mi spui ce părere ai despre legea celor 3 buzunare pe care Florian ţi-a prezentat-o.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.