Investitii profitabile pentru oamenii ocupati

O problema comuna a zilelor noastre este timpul, mai exact cantitatea enorma de activități, sarcini si responsabilități pe care le avem de înghesuit într-o cantitate limitata de timp.

Marea majoritate a oamenilor când sunt întrebați daca vor sa ajungă independenți financiar vor spune ca DA;

Marea majoritatea a oamenilor când vor fi întrebați daca sunt conștienți ca vor avea o pensie foarte mica raportata la ultimul venit, răspund ca DA;

Marea majoritate a oamenilor când sunt întrebați daca își doresc prosperitate financiara, vor răspunde ca DA;

Si totuși, marea majoritate a oamenilor NU fac nimic, sau mai nimic pentru a obține acesta siguranța, independenta sau libertate financiara.

De ce?

Sunt multe motive însă astăzi voi vorbi numai de doua, printre cele mai importante: Lipsa de cunoștințe si Lipsa de timp.

De multe ori, lipsa de timp este si o justificare a lipsei de cunoștințe: „Când sa mă mai ocup si de investiții personale?”.

In acest caz, am o veste foarte buna pentru tine: Poți face investiții foarte profitabile alocând nu mai mult de 20-30 de minute pe luna.

Si a doua veste si mai buna este: Si investițiile tale vor aduce randamente mai mari decât investițiile a peste 90% dintre investitorii care aloca zeci de ore lunar pentru a citi știrile financiare, a urmări graficele si a face analize financiare complexe.

De 100 de ori mai puțin timp alocat pentru a obține randamente mai mari decât a peste 90% dintre investitori.

Soluția se numește: investiții pasive, adică investii pe care le faci odată si le ții ani de zile, fără a mai interveni asupra lor.

Acest sistem este recomandat de Warren Buffett care si-a sfătuit copii si nepoții sa investească pasiv in indicele SP500 (indicele bursei de acțiuni din SUA) si este dezbătut pe larg de Tony Robbins in cartea sa Banii: Stăpânește jocul pe care o recomand cu drag.

Cum funcționează concret?

Voi oferi un exemplu extrem de simplu pentru a ne da seama cat de simplu si eficient este.

  1. Sa zicem ca ne-am făcut un test de profil de risc si a ieșit profilul de investitor moderat;
  2. Stabilim ca o alocare foarte simpla a investițiilor: 50% in acțiuni, 50% in obligațiuni.
  3. Pentru acțiuni alegem indicele SP500 (cele mai importante 500 de acțiuni listate in SUA) si pentru siguranța, la varianta obligațiuni alegem Titluri de stat din SUA pe termen lung (20 de ani +);
  4. Alegem un broker internațional care ne oferă acces la piețele internaționale – de exemplu XTB – cea mai bună ofertă pentru românii care doresc să investească în acţiuni şi ETF-uri străine.
  5. Alegem instrumente financiare care urmăresc acești indici: de exemplu aceste doua ETFs de la Ishares (administrat de BlackRock – cel mai mare administrator de fonduri de investiții din lume) – SP500 ETF si Treasury Bonds 20+ ETF;
  6. Si alegem sa investim in aceste instrumente lunar/trimestrial sau ce alta periodicitate alegem. De exemplu o data pe luna 250 de USD in SP500 si 250 USD in Treasury Bonds 20+ ETF.

Odată sistemul setat, cu greu iți va lua mai mult de 20-30 de min pe luna sa faci acest lucru.

Ce s-ar fi întâmplat daca am fi investit 10,000 de USD acum 30 de ani folosind acesta alocare?

Uite şi graficul:

Profit brut mediu (CAGR – Compound Annual Grouth Rate) de 9.44% anual, in USD, in ultimii 30 de ani!!!! Aici intrand o medie intre anii foarte buni de plus zeci de procente si anii foarte slabi de minus zeci de procente (mult mai putini ca număr).

Chiar si așa, pierdere maxima într-un an specific (si foarte prost) nu ar fi depasit 7.26%.

Din 10,000 USD investiți acum 30 de ani, ajungeai astăzi la 150,000 USD.

Bun, dar daca as fi făcut periodic investitii de 500 USD pe luna?

500 USD la trei luni, la 9.44% anual:

Investitii totale in cei 30 de ani: 180,000 USD – dupa dobanda compusa ajungem la un pic peste 1 mil USD.

Nu e rau!

De notat

In realitate randamentele ar fi fost un pic mai mici, din cauza comisioanelor de tranzacționare, comisioanelor de administrare (care astăzi sunt si de 0.07% pe an) si schimburilor valutare. Probabil 1-2% in minus.

Dar totuși, ceva mai bine decât iți oferă banca: 1-2% pe an in RON.

Bineînțeles ca randamentele trecute nu sunt o garanție a randamentelor viitoare însă iți pot oferi o indicație importanta.

Concluzie

Este doar un exemplu foarte, foarte simplificat. Pentru a-ti stabili strategia potrivita de investiții ai nevoie de un calcul de profil de risc, analiza situației financiare actuale, termenul de investiții, scopul pentru care investești samd.

Si … daca pe parcurs vei avea nevoie doar de 20-30 de minute pentru a-ti implementa planul, vei avea nevoie la început de ceva mai mult timp de studiu, analiza si exercițiu pentru a stabili un plan in care sa ai TU încredere ca va funcționa.

Încrederea într-un plan apare in momentul in care știi ce faci si cunoști foarte bine pe ce premiez si calcule se bazează planul tău. In plus, este nevoie sa iți însușești o mentalitate de investitor pe termen lung.

Aici te putem noi ajuta!

Articol scris de Valentin Nedelcu, fondator stiintabanilor.ro

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.