Tot am citit pe al nostru internet despre unele persoane care nu investesc sau care caută mereu investiţiile cu risc zero.
Pe de cealaltă parte, am văzut multe alte oferte tot pe internet (roboţi de trading, strategii de tranzacţionare, metode de investiţii, etc) care îţi spun să investeşti acum pentru că riscul este zero.
Este un titlu destul de pompos – clickbait – și vreau să-ţi spun că:
Nu-ţi garantează nimeni RISC ZERO la investiţii!
– Investiţiile în acţiuni individuale sunt riscante pentru că nimeni nu îţi garantează că acele companii în care ai investit nu vor da faliment sau că ele nu vor avea momente de scădere.
– Investiţiile în indici sunt şi ele riscante pentru că nu se ştie când piaţa va fi în scădere şi va fi o criză precum cea din 2007. Doar că riscul este mai mic pentru că investeşti în mai multe companii care formează acel indice.
– Investiţii în ETF -sunt şi ele riscante pentru că: 1. Investești în acţiuni individuale dar nu eşti tu cel care le deţine iar 2. Dacă dă administratorul faliment şi banii tăi vor dispărea .. riscuri…
– Investiţiile în aur fizic – riscul mare să-l pierzi sau să ţi-l fure dacă îl ţii acasă.
– Investiţiile în peer to peer – fiind o metodă de investiţie relativ nouă în lume, nu se ştie cum se va comporta la crize financiare. Momentan, ele merg destul de bine din propria mea experienţă, dar riscul este să nu mai primeşti banii înapoi de la platformă pentru că a dat faliment sau că împrumuturile pe care le-ai făcut nu au fost garante şi nu s-au mai plătit
– Investiţiile în imobiliare – riscante şi ele dacă analizezi în detaliu: poate va fi un cutremur şi blocul se va dărâma (ai tu asigurare, dar cine ştie cât se va evalua) sau poate piaţa va intra în criză şi ai plătit prea mult pe el sau poate ai cumpărat imobilul într-un oraș a cărui populație scade iar piața imobiliară scade și ea, etc.
– Investiţiile în Forex care au cel mai mare grad de risc – sunt riscante având în vedere că este un tip de investiţie activă la care timpul petrecut de tine este mare
– Investiţii cu tot felul de roboţi automatizaţi – Am tot auzit în ultima perioadă de revoluţionari care au găsit metoda ideală de a investi cu roboţi şi de a avea riscul 0%. Eu nu am descoperit metoda încă, dar chiar dacă ar fi adevărat, sunt riscuri ca sistemele să se deregleze şi să pierzi toţi banii într-o noapte (am auzit că s-a întâmplat) sau ca brokerii să observe ce metode foloseşti tu şi să te elimine din joc.
– Obligaţiunile Corporative – nu sunt garantate ceea ce înseamnă că riscul este mare. Putem, totuşi, să ne facem iluzii că firma va intra în faliment şi că nu vor fi mai plătite obligaţiunile. Până acum, nu am auzit astfel de cazuri, dar putem să considerăm că este un risc dacă investim în ele.
– Titlurile de stat – Se spune că riscul este zero şi că sigur îţi vei recupera banii şi randamentele promise, dar tot vei găsi oameni care vor spune că statul va intra în incapacitate de plată şi că sunt şanse de a pierde banii.
– Depozitele bancare – metoda cea mai sigură de a păstra bani (am vrut să zic „metoda cea mai sigură de investiţie” dar aş minţi dacă aş spune asta) are şi ea riscuri, dar mult mai mici. Eşti garantat la sume de până la 100.000 de euro. Aici riscul este să pierzi din cauza inflaţiei pentru că dobânda este undeva la 1-2% în acest moment.
– Fondurile mutuale – În funcţie de tipul fondului mutual, poţi avea un risc mic sau mare. Totodată, piaţa poate să scadă şi să crească când nu te aştepţi şi să pierzi.
– Banii la saltea – Pare cea mai sigură metodă, dar nu este chiar aşa. S-a tot auzit că poţi fi jefuit şi să rămâi fără bani 🙂
De analizat riscuri pentru fiecare metodă în parte, o poţi face până nu mai poţi. De găsit lucruri de spus la fiecare, sunt sigur că vom găsi până dimineaţă, timp să fie.
Cei care sunt câştigători, sunt cei care trec totuşi de aceste riscuri şi de tot felul de analize foarte complicate şi care ajung să vadă lucrurile destul de simplu.
Nu spun să nu analizezi deloc. Este foarte bine să analizezi, să te informezi, să citeşti, să întrebi diferite persoane, dar nu trebuie să fii extrem de reticent şi să aştepţi momentul cel mai bun.
Momentul cel mai bun nu cred că îl vei prinde pentru că nu se ştie niciodată.
Investiţia cea mai bună pe care o poţi face este să începi să investeşti!
Însă, ca să investeşti inteligent, trebuie puţin să te protejezi de posibile riscuri.
Pentru acest lucru, important este să investeşti pasiv, pe termen lung şi să fii constant.
Indiferent de strategia aleasă, trebuie să ţii cont de următoarele:
2 lucruri importante în investiţii pe termen lung
După părerea mea, acestea sunt cele mai importante 2 lucruri atunci când investeşti pe termen lung.
1. Diversificarea protofoliului
Dacă vrei ca riscurile tale să fie mici, trebuie să diversifici.
Diversificarea se face atât la nivel de piaţă, cât şi la nivel de active:
- Investeşte în pieţele străine pentru că ai o expunere mai mare şi riscul este mai mic. – aviz celor care investesc doar în Bursa din România
- Investeşte în obligaţiuni din mai multe ţări pentru a dispersa riscul.
- Investeşte atât în imobliare în ţara ta, dar şi în REIT internaţionale.
- Investeşte în diferite active: acţiuni, imobiliare, peer to peer, afaceri, etc
Trebuie să fii mereu activ la nivel global, nu doar la nivel local aici în România. Acum totul este online şi ne putem bucura că putem investi din România în tot felul de lucruri la nivel de global.
2. Perserverenţă
Dacă ţi-ai făcut un plan iniţial, mergi cu el cât mai mult posibil. Cu siguranţă va trebui să iei anumite decizii şi să-l mai schimbi, dar important este că, dacă vrei să investeşti lunar o sumă de bani, menţine această activitate pe o durată mare de timp.
Puterea dobânzii capitalizate îşi spune cuvântul.
Pentru mine investiţiile înseamnă:
- implicare activă pe partea antreprenorială – activitatea zilnică pe care o desfăşor
- investiţii pasive, lunare, care să-mi asigure finanţele personale pe termen lung
Cu cât perseverezi mai mult şi investeşti lunar fără să te panichezi atunci când este o criză, cu atât vei avea de câştigat.
Cu siguranţă sunt oameni care spun că aşteaptă criza şi să cumpere când piaţa este în picaj.
Unii reuşesc, alţii nu.
Însă cu un portofoliu diversificat şi echilibrat, poţi sta liniştit şi pe timpul crizei.
Succes la investiţii!
Laurenţiu Mihai