Interviu Mirel Borodi: Despre Legea privind Dezvoltarea Finantarilor Participative (Crowdfunding)

Mirel BorodiContinui seria de articole despre crowdfunding-ul românesc cu nou interviu foarte interesant. L-am invitat pe Mirel Borodi, co-fondatorul platformei multifinantare.ro, să ne povestească despre legea nouă prinvind crowdfunding-ul românesc la care a lucrat de la începutul anului 2014 împreună cu Ministerul IMM-urilor.

Eu zic că este un interviu foarte util şi interesant pentru toţi cei care vor să apeleze la astfel de surse în viitorul apropiat.

Interviu Mirel Borodi: Despre Legea privind Dezvoltarea Finantarilor Participative (crowdfuding)

LM: Cum te numeşti? Ce faci în momentul de faţă şi cum arată o zi din viaţa ta?

De peste 15 ani sunt axat pe asigurarea serviciilor suport pentru companii, pornind de la brokeraj de actiuni, servicii post tranzactionare, asistenta si  consultanta societara, investor relations, investment funds si ajungand in urma cu cativa ani in zona finantarii directe si implicit a celei mai noi frontiere ca cea a crowdfunding–ului.

Ma straduiesc in fiecare zi sa adaug ceva nou la ceea ce stiu deja si ma stradui sa fiu  recunoscut ca un bun profesionist. Ca antreprenor, prin crearea primului registru independent de actiuni din Transilvania, prin introducerea conceptului de investor relations in Romania, punand bazele Trustului de Consultanta Transilvanean, fondand prima platforma romaneasca de crowdfunding si  implicandu-ma activ in legiferarea si dezvoltarea crowdfunding-ului, imi propun sa contribui  la dezvoltare mediului economic national.

Cred ca bunastarea noastra depinde in mare masura de existenta  unor companii locale puternice si competitive care sa absoarba cea mai mare parte a fortei active de munca. Aceste IMM-uri locale, trebuie sa  reprezinte baza economiei romanesti.

LM: Eşti unul dintre acei puţinii oameni care se luptă pentru promovarea acestei metode inedite de finanţare şi de curând ai ajutat la realizarea legii privind dezvoltarea finanţărilor participative (crowdfuding), spune-mi cum ai reuşit să intri în colaborare cu Ministerul IMM-urile şi de când se lucrează la această lege.

Am trait experienta pietei romanesti de capital, cu lucruri facute si apoi reglementate. Am asistat neputincios la nenumaratele abuzuri datorate la inceput vidului legislativ iar apoi nerespectarii cadrului legal. E mult mai dificil sa schimbi reguli pe parcursul jocului decat sa le stabilesti corect de la inceput. Dezastrul care a urmat , il stim cu totii : mii de pagubiti,  imagini sifonate si  recuperarea unei increderi foarte greu de realizat.

Din acest motiv mi-am dorit de la inceput ca lucrurile in acest domeniu, al finantarii alternative,  sa fie simple si clare . Astfel din toamna anului 2012 am declarat ca ne vom implica in legiferarea acestui fenomen. Eram primii lansati in curentul de crowdfunding si in continuare suntem singurii in zona de equity crowdfunding.

Astfel in 2013 ne-am adresat ASF-ului cu propunerea de-a realiza o lege cadru care sa reglementeze functionarea crowdfundingului. Ne-am adresat totodata Comisiei de Buget Finante a Parlamentului Romaniei cu aceeasi propunere. In primavara acestui an am constatat ca Ministerul pentru IMM-uri doreste sa initieze mai multe legi cu scopul de-a sprijini IMM-urile si start-up-urile si ne-am alaturat acestui grupu de lucru.

Reprezentam interesele IMM-urilor din Romania ca parte a celei  mai reprezentative Asociatii Patronale a IMM-urilor  din Transilvania,  Asociatiei Patronilor si Meseriasilor Cluj ( Filiala a Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Reprezint in acelasi timp Romania ca  membru in grupul de experti ai Comisiei Europene (“ European Crowdfunding Stakeholder Forum “ al European Commission DG Internal Market and Services – Financial Services Policy and Financial Market ) unde  lucram pentru elaborarea normelor europene in materie de Crowdfunding. Sunt de asemenea membru in bordul director al  European Equity Crowdfunding Association, asociatia care-si propune sa joace un rol activ la nivel European in domeniul Equity Crowdfunding-ului.

LM: Care sunt cele mai importante prevederi ale acestei legi privind crowdfundingul?

Aceasta lege , care speram sa intre cat mai repede in vigoare,  va trebui in primul rand sa asigure solutii dezvoltarii IMM-urilor.

Am gandit-o pe doua directii, partea de actiuni, parti din companie si partea de imprumuturi. Deci orice companie care are nevoie de bani pana la 1 milion de euro poate apela la sprijinul din partea maselor de oameni, in mod direct, oferindu-le acestora dobanda sau parti din companie. Se elimina astfel monopolul bancar din zona imprumuturilor de sub 1 million de euro si se deschide poarta companiilor catre aceste metode, directe, transparente si simple de finantare.

Prin aceasta lege ne-am dorit si  crearea unui cadru de intermediere serios si sigur. Astfel legea vine sa reglementeze modul in care platformele functioneaza. Aceste platforme trebuie sa fie supravegheate , sa aiba capacitatea financiara pentru a functiona in parametric normali  si sa fie independente fata de proiecte. Persoanele care administreaza aceste portaluri trebuie sa aiba o buna reputatie .

Postatorii de proiecte si sustinatorii, trebuie si ei sa indeplineasca cateva conditii.  Incercam prin lege sa eliminam postatorii de proiecte neseriosi si sa limitam riscul de pierdere al sustinatorilor prin stabilirea unei valori maxime investite in proiect si a unei valori maxime investite anual.

LM: Cum crezi că va ajuta această lege în dezvoltarea crowdfundingului în România?

Fara ea in Romania vom vorbi doar despre donatii.  Ceea ce se intampla in mare parte si acum cand platformele locale de crowdfunding sunt administrate de ONG-uri. Chiar daca vorbim de crowdfunding-ul de tip recompense, de fapt el se localizeaza mai aproape de zona donatiilor decat de zona prevanzare.

Se poate usor observa, pentru cei care analizeaza fenomenul,  ca sumele oferite in marea majoritate a cazurilor, de catre sustinatori,  nu au o legatura directa cu recompensele. Motivatia sustinerii unui proiect, la noi, n-are legatura cu vre-un castig financiar sau cu obtinerea unor servicii sau produse de care sustinatorul are nevoie. De asta spun ca nu vom vedea proiecte serioase de business finantate prin aceasta metoda, in lipsa unei legislatii clare.

Si sa nu uitam ca cea mai raspandita forma de crowdfunding in Europa, prin valoarea  proiectelor finantate, este cea de imprumut, forma care in Romania poate fi legal asigurata doar de banca sau de IFN.  Mai mult in multe state finantarile directe, care sprijina dezvoltarea companiilor locale, beneficiaza si de facilitati fiscale. Dezvoltarea crowdfundingului in Romania este dependenta de patru factori  iar unul dintre acestia este legiferarea.

LM: Este crowdfundingul o metodă de investiţie în România? Adică dacă am o sumă mai mare de bani pot găsi o afacere unde să investesc şi să primesc părţi sociale din afacere?

Ati putea primi o dobanda de la acele afaceri care azi n-au suficiente garantii (sau sunt prea mici) pentru a se finanta de la o banca  sau ati putea primi actiuni, obligatiuni sau parti sociale de la o companie care are nevoie de banii dumneavoastra pentru a se lansa sau pentru a se dezvolta.

Sunt suficiente proiecte pe care companiile ar dori sa le dezvolte dar n-au suficiente resurse. Va aduc in atentie doar cateva domenii ca cel al tehnologiei, agriculturii  sau medical.

In toate aceste domenii am avut si avem proiecte interesante. Sumele de bani investite  n-ar trebui sa fie neaparat mari, valoarea unei actiuni poate fi de zeci sute sau mii de lei. Principiul  crowdfunding-ului este putin de la multi.

LM: Cum vezi creşterea patformelor de crowdfunding pe viitor în România? Crezi că vom vedea proiecte finanţate prin crowdfunding de peste 50.000-100.000 de euro?

Mi-as dori :), de maine multe proiecte de acest tip. Fenomenul de crowdfunding , la noi, se asterne, din pacate, peste o cultura colaborativa si experienta investitionala redusa.

Daca ne uitam spre Europa acum cateva zile a fost doborat recordul (stabilit acum cateva saptamani)  de catre o platform din UK , care a colectat peste 3.7 milioane lire pentru un proiect din domeniul viticol.

Recordul anterior a fost al unei platforme din Germania cu un proiect in zona imobiliara in Marea Baltica  (3.5 milioane de euro). Daca ne raportam la aceste cifre am putea spune ca proiecte de zeci sau sute de mii de euro ar putea fi finantate si la noi.

LM: Eşti unul dintre deţinătorii unei platforme de crowdfunding din România (multifinantare.ro), spune-mi mai multe despre această platformă şi despre cum se diferenţează faţă de celelalte?

Am fost primii care ne-am lansat platforma in acest domeniu al crowdfunding-ului, in octombrie 2012. Au urmat dupa noi inca doua platforme,  in decembrie si alte doua in primavara si vara anului urmator.

Inca de la inceput ne-am propus sa fie o platforma dedicata  business-ului avand cele doua directii principale axate pe proiecte de tip equity (numite Proiecte Capital) si proiecte de pre vanzare (numite Proiecte Creative). Fiind primii aparuti pe piata am alocat si-o sectiune proiectelor caritabile, doar cu scopul de-a le oferi , in mod gratuit,  un instrument de colectare de fonduri.

Pana astazi suntem singura platforma de crowdfunding dedicata business-ului si singura care activeaza in  zona de equity  crowdfunding. Noi am pus finantarea alternativa in completarea tranzactionari alternative,  pe care-o detineam din anul 2006.  Administram  piata secundara alternativa de tranzactionare (OTC)  iar platforma de finantare participativa  vine sa completeze serviciile oferite deja clientilor nostri.

O alta zona importanta, in opinia noastra , este cea a educatiei. Am considerat , astfel, ca acest curent de crowdfunding  poate oferi solutii proiectelor din acest domeniul.

Prin suportul nostru,  la un an si jumatate de la intrarea in Romania a conceptului de crowdfunding, s-a lansat prima platforma de acest tip din zona academica www.crowdfunding.alumni.ubbcluj.ro cu scopul de-a oferi un instrument simplu si transparent de finantare a proiectelor Universitatii Babes Bolyai.

LM: Pentru ce fel de proiecte personale putem aplica la platforma multifinantare.ro?

Platforma, este un instrument, simplu de utilizat si transparent, care poate fi folosit de catre oricine care doreste sa colecteze fonduri pentru finantarea  unui  proiect.

Astfel putem gasi pe platforma proiecte care nu vin din zona de business. Dar ceea ce noi ne dorim si ne si pricepem este asigurarea suportului in  colectarea de  fonduri  in primul rand pentru finantarea  proiectelor  de investiţii si a ideilor  de afaceri, ca o alternativa la  sursele tradiţionale de finanţare.

LM: Care sunt cele mai importante proiecte finantate prin multifinantare.ro?

Toate proiectele care s-au finantat sunt importante pentru noi. Si cele care nu s-au finantat sunt importante. Un proiect nefinantat astazi nu inseamna un esec total , ci o experienta pe care initiatorul proiectului o dobandeste si care poate sa-l ajute in calea lui spre  succesul ce urmeaza.

Noi nu  facem un act de glorie din numarul de proiecte pe care le derulam, succesul unui proiect depinde  in primul rand si intr-o proportie covarsitoare de proiectul insusi. Ceea ce ofera el, credibilitatea initiatorului, momentul ales pentru lansare, modul in care il promoveaza, etc. Platformele (cele din zona de equity crowdfunding ) trebuie sa fie independente fata de  proiectele postate.

Rolul lor nu este de-a convinge lumea ca un proiect este bun (asta-i  rolul postatorului proiectului), ci de-a asigura un cadru sigur si transparent prin care masele de oameni sa interactioneze si sa  finanteze proiectul. Din acest motiv ceea ce pe o platforma de recompense/donatie este corect, pe o platforma de equity poate fi interpretat ca manipulare.

LM: Cum se poate aplica cu un proiect pe multifinantare.ro?

Este foarte simplu. Iti creezi un cont, intri pe “adauga proiect” si urmezi indicatiile . Ulterior din “Contul Meu” poti realiza  modificari sau completari la datele incarcate.

Ceea ce este mai important decat incarcarea proiectului in platforma, este dorinta initiatorului de-a realiza acel proiect.

LM: Un mesaj pentru tinerii antreprenori care îşi caută fonduri pentru ideile lor.

Sintetizati-va ideile si realizati proiectul. Eu cred ca trecerea de la idee la proiect este un pas mare.

Daca proiectul este bun  si aveti garantii , metodele traditionale de finantare  pot fi solutii  pentru lansarea rapida a afacerii. Daca nu aveti cu ce sa garantati imprumuturile sau vreti sa validati faptul ca proiectul este cerut de catre masele de oameni, apelati atunci la o platforma de crowdfunding.

Interactiunea cu potentialii clienti sau parteneri nu poate fi decat benefica. Intrebarile sau sugestiile lor vor fi lucruri importante pentru dumneavoastra, va vor ajuta sa intelegeti unde trebuie sa imbunatatiti sau la ce trebuie sa renuntati. Si nu uitati, exista doar, comision de succes.

Deci Succes !!!

LM: Mulţumesc mult de interviu!

Mulţumesc şi eu!

Succes la strângerea de fonduri.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.