Interviu Florin Rosoga: De ce educatie financiara?

Astăzi vă prezint primul meu interviu pe acest blog. M-am gândit să fac acest lucru pentru a diversifica stilurile de articole şi pentru a diversifica opiniile despre importanţa pe care o are educaţia financiare în vieţile noastre.

florin rosoga

Invitatul meu pentru acest interviu este Florin Rosoga.

Florin Rosoga este blogger si scrie sfaturi practice despre dezvoltare, evoluție personala si parenting. Citeste mai multe articole ale sale pe florinrosoga.ro.

M-am gândit să realizez interviul cu Florin pentru că are o experienţă mare în ceea ce priveşte dezvoltarea personală şi ştie foarte bine de ce educaţia financiară este mai importantă acum ca niciodată.

LM: Ce înseamnă educatie financiara pentru tine?

Conceptul de educatie financiara îl văd ca pe un set de idei şi tehnici prin care ne ţinem în sănătate optimă situaţia financiară: cât cheltuim, cât câştigăm, cum ne gestionăm finanţele în general.

LM: De ce avem nevoie de educatie financiara în viata noastră?

Ca să fim capabili să trăim stilul de viaţa pe care ni-l dorim.

LM: Când ne dăm seama că avem nevoie să ne gestionăm banii mai bine?

Probabil atunci când mereu avem blocaje financiare, când ne punem întrebarea de ce alţii se descurcă cu banii, iar noi nu. Ori ceilalţi sunt Superman-i, ori noi facem ceva greşit. De obicei e varianta a doua.

LM: Când e bine să începem să ne educăm din punct de vedere financiar?

De îndată ce începem să câştigăm primii bănuţi. De obicei asta e undeva în adolescenţă. Dacă avem copii, e bine să începem să-i educăm de mici în acest sens.

LM: Ne oferi câteva sfaturi de care ar trebui sa tina cont un începator în educatie financiara?

Să-şi găsească modele sănătoase.

Oameni care sunt realizaţi financiar (nu trebuie să fie neapărat foarte bogaţi) şi care îşi permit să trăiască un anumit stil de viaţă, fără a fi ostentativi. Care au în continuare bun simţ şi impun respect prin simpla lor prezenţă. Să-i intrebe ce sfaturi le-ar da.

LM: Cum am putea masura efectele educaţiei financiare?

E dificil de spus, asta depinde de ceea ce vrea fiecare. Caţiva parametri obiectivi ar putea fi perioada de timp pe care o poţi trăi în continuare dacă rămâi fără surse de venit de maine, respectiv valoarea activelor tale.

LM: Din ce surse putem învata mai multe despre acest domeniu?

  1. Există carti bune de educatie financiara. Aş incepe cu “Cel mai bogat om din Babilon” a lui George Clason şi “Tata Bogat, tata sarac – Educaţie financiară în familie” a lui Kiyosaki.
  2. Există site-uri bune în acest sens, inclusiv în limba romana.
  3. Exista traineri români care ţin seminarii, inclusiv gratuite, pe subiect. Eu ştiu de Eusebiu Burcas şi Liviu Pasat. Poate sunt si alţii. Recomand să participaţi la seminariile lor.
  4. Dacă e serios şi chiar vrea să facă ceva, să-şi ia un financial coach. Nu e ieftin, dar merită fiecare bănuţ.
  5. Din modelele sănătoase de care vorbeam mai sus.

LM: Un mesaj pentru cititorii laurentiumihai.ro?

Îţi recomand să citeşti în continuare blogul lui Laurenţiu şi să pui în aplicare ceea ce citeşti. Decât să citeşti zeci de articole şi cărţi, mai bine citeşte mai puţin şi efectiv aplică ce înveţi.

Mult succes!

Despre Autor: , pasionat de finanţe personale, management financiar şi marketing. Pe plan profesional, sunt Consultant de Afaceri la DR Consultants şi Project Manager&Trainer la Cabinetul de Business. Dacă vrei să socializăm, mă poţi contacta pe Facebook, Twitter sau LinkedIn.

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.

Articol Recomandat! Cum sa investi sa investesti pe bursa in mod gratuit!

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

INTRĂ ÎN COMUNITATEA LAURENTIUMIHAI.RO