Interviu cu echipa CrestemIdei.ro: cum sa-ti finantezi un proiect personal prin crowdfunding

A sosit momentul pentru un nou articol despre ce înseamnă crowdfunding şi cum poţi beneficia de această sursă de finanţare. Până în prezent am scris acest articol (Cele mai importante 7 platforme de crowdfunding din Romania) şi acum vreau să-ţi prezint un interviu foarte frumos realizat cu o echipă veselă şi creativă care luptă să promoveze această sursă de finanţare şi în România.

Este vorba de echipa CreştemIdei.ro, o echipă formată din 3 persoane dornice să schimbe ceva în viaţa din jurul lor. Din acest motiv au realizat şi o platformă de crowdfunding care a ajutat până acum 17 persoane să-şi crească ideea.

Am invitat echipa crestemidei.ro să ne răspundă la câteva întrebări în legătură cu crowdfunding-ul şi sper ca răspunsurile acestora să te ajute şi mai mult să înţelegi acest domeniu.

Aştept părerile tale despre subiect printr-un comentariu mai jos.

Interviu cu echipa CrestemIdei

LM: Cum te numeşti? Ce faci în momentul de faţă şi cum arată o zi din viaţa ta?

Eu sunt Oana Man, co-fondator crestemidei.ro impreuna cu Catalina Amihaiesi si Katona Judit. In prezent lucrez la una din cele mai mari firme de IT din Romania si cresc idei, de dimineata pana seara. Cam asa arata o zi din viata fiecarei persoane ce o stim noi (parteneri, initiatori de proiecte, finantatori, echipa noastra) pentru ca suntem pasionati de inovatie si de a face lucrurile bine, schimband ceva in jur.

LM: Ce înseamnă crowdfunding-ul pentru tine şi cum arată acesta în România?

E o provocare dar si un simbol al schimbarii noastre ca societate in sensul constientizarii puterii pe care o avem: putem investi financiar si implementa impreuna proiecte inovatoare.

In Romania piata de crowdfunding creste de la un an la altul exista insa multa confuzie cu privire la modul in care se face crowdfunding si ce anume inseamna.

De asemenea “crowdfunding”-ul nu este reglementat in acest moment ca modalitate de finantare. Recent, Guvernul Romaniei prin departamentul pentru IMMuri a pornit un sondaj pentru initierea demersurilor de creare a unui cadru legislativ potrivit pentru aceasta metoda de finantare in Romania. http://imm.gov.ro/93/testul-imm

LM: Care sunt în momentul de faţă avantajele şi dezavantajele apelării la această metodă de finanţare în România?

Avantajele sunt enorme – publicitate, feedback din piata, dezvoltarea unei comunitati de fani sau investitori si normal, implementarea proiectului. Am avut cazuri precum CaziNOU (care a primit ~10.000 EUR) finantare prin crestemidei.ro unde o comunitate puternica a finantat proiectul si l-a dus chiar peste hotare. “Cartea Cartile pe fata” a primit datorita promovarii din campaniei sprijin din partea primariei Alba-Iulia pentru publicare.

Crestemidei.ro functioneaza pe principiul totul sau nimic, deci daca un proiect nu isi atinge targetul de finantare banii pot fi returnati sustinatorilor sau redirectionati catre un alt proiect.

Acesta este un dezavantaj pentru proiectele ce sunt aproape (70%) de tinta de finantare insa nu o ating pana la finalul campaniei. Copierea ideii dar si un feedback negativ la adresa ei pot fi privite ca dezavantaje sau niste riscuri ce pot fi adresate. Mai multe puteti citi despre acestea pe blogul nostru sau participand la webinariile noastre.

LM: Spune-mi mai multe despre platforma pe care ai înfiinţat-o (crestemidei.ro) şi despre echipa din spate.

CrestemIdei

Ne-am lansat prin propria campanie de crowdfunding pe 24 Decembrie 2012. Am reusit sa adunam 1000 si ceva de euro in 28 de zile de la 43 de Fondatori de Onoare. Suntem 3 Fondatoare, acum o avem si pe Oana Rus – coordonatoarea noastra de proiecte si pe Catalin Vasile – Ingerul nostru pazitor (adica Business Angel :)).

Fiecare ajuta cum poate tinand cont ca 4 dintre cele 5 persoane din echipa mai avem joburi full time. Pe langa noi sunt Fondatorii de onoare si Partenerii ce ne-au fost alaturi de la inceput si carora le multumim ca ne-au sprijinit cand ne-a fost foarte greu.

LM: Care sunt cele mai importante proiecte care au primit finantare prin crestemidei.ro?

Nu cred ca putem sa le ordonam in functie de importanta dar daca ar fi sa facem un top al sumelor stranse avem pe primele 3 pozitii:

  • CaziNOU – prima campanie de regenerare urbana a cladirii Cazinoului din Constanta – 44.225 RON – Detalii aici.
  • Bumbata – primul album de fotografie cu viata detinutilor din penitenciar – 15.675 RON. Detalii aici
  • Praslea cel Voinic si merele de Aur – primul roman grafic ilustrat – 13. 505 RON. Detalii aici

Mai multe detalii despre proiectele noastre care au fost finanţate găseşti aici

LM: Am observat ca sunt unele proiecte care nu au fost finanţate. Care este principalul motiv pentru care acestea nu au fost finanţate?

Credem ca sunt doua astfel de motive: proiectul nu a fost atragator pentru piata sau proiectul nu fost promovat suficient.

LM: Câteva sfaturi pentru un începător care vrea să apeleze la această sursă de finanţare?

Sa apeleze cu incredere la noi (salut@crestemidei.ro) si sa nu mai astepte! De asemenea pregateste-te sa devii proiectul tau – oriunde mergi orice faci va fi nevoie sa vorbesti despre proiect si sa ceri finantare pentru realizarea acestuia

LM: Cum se poate aplica cu un proiect pe crestemidei.ro?

Foarte simplu, accesand pagina de initiere de proiecte, facand un cont si urmand pas cu pas indicatiile de pe pagina de incepere a proiectului. Ar fi bine totusi ca initatorul sa arunce inainte un ochi pe pagina noastra de proiecte si sa citeasca resursele ce le punem la dispozitie. Noi oferim consultanta gratuita fiecarui proiect, ne-am bucura sa ne asculte si sa ne urmeze sfaturile.

LM: Un mesaj pentru tinerii antreprenori care îşi caută fonduri pentru ideilor lor

Apelati la crowdfunding, este una din cele mai folositoare experiente de business pe care le veti avea in viata!

LM: Mulţumesc mult de interviu!

Noi multumim ca te intereseaza sa cresti idei si sa schimbi Romania in bine!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.