Se spun ca da aplici cateva idei de baza legate de educatia financiara aplicate in viata de zi cu zi, pot face diferente importante la nivelul bugetului personal. Surse de informare sunt la indemana, pot fi studiate si analizate si, in final, alese informatiile care se aplica in propriul caz.
Din pacate, exista un contrasens in aceasta legatura: avem din ce in ce mai multe surse de informare, dar din pacate suntem mai lenesi si nu cautam cat este nevoie. Asta se intampla si viata noastre de zi cu zi, dar si in educatia financiara.
Un lucru important pe care eu il recomand tuturor care imi spun ca vor sa se apuce citeasca mai mult despre educatie financiara, sa investeasca si asa mai departe, este sa-i recomand sa inceapa de maine un buget personal.
Intocmirea si pastrarea unui buget personal este o metoda care ofera multiple beneficii din punct de vedere financiar. In esenta, bugetul trebuie sa raspunda la doua intrebari: Unde merg banii? si Unde vreau sa mearga banii?
Un buget personal poate fi realizat sub diverse forme, de la cea clasica folosind hartia si creionul, la tabele excel sau diverse aplicatii. Metoda folosita este mai putin importanta. Ceea ce conteaza este ca obiectivele sa fie atinse.
10 motive pentru care ar trebui sa-ti faci un buget personal poti gasi aici.
In prima etapa, este nevoie de o serie de informatii ce pot fi colectate de-a lungul unei perioade de timp, de preferat o luna de zile.
Este punctul de plecare si consta in adunarea tuturor cheltuielilor efectuate si incadrarea lor in anumite categorii pre-definite (cheltuieli cu locuinta, mancare, intretinere personala etc.). Acestea ofera o imagine completa si sunt utilizate pentru o planificare a bugetului pe urmatoarea perioada.
Pentru intocmirea bugetului pe urmatoarea luna, vor fi trecute toate sumele de bani care intra sub forma de salariu, castiguri extra, bonusuri. Aceasta suma va fi apoi distribuita pe categoriile prestabilite (casa, mancare, asigurari, carburant, sanatate, economii) tinand cont de:
- Una dintre cele mai distribuite “reguli” o reprezinta cea conform careia din venit se scad initial economiile si apoi ceea ce ramane reprezinta cheltuieli.
- O a doua regula ar fi dezvoltarea unui buget de investitii. Pentru mine, acest buget de investitii, reprezinta mai mult de 40%, insa aceasta a ajung asa dupa 4-5 ani de munca. Cand mi-am propus sa strang bani pentru investii, am inceput cu 5%. Cu timpul, venitul meu a crescut si am inceput ca surplusul de venit sa-l directionez catre investitii.
- Informatiile colectate de luna anterioara: vazand ce procente pot fi alocate pe fiecare categorie si facand anumite preconizari, cheltuielile pot fi stabilite pentru luna urmatoare. Foarte importante sunt previzionarile, poate la inceput sa-ti fie greu, dar dupa o perioada o sa-ti fie extrem de usor. Managementul in familie te va ajuta enorm si la munca si vei fi foarte surprins cat de pregatit vei fi in cazul unei discutii despre bani cu seful/partenerul tau.
Cum te poti incadra In Bugetul Personal
Incadrarea in buget presupune o actualizare periodica (poate fi o data pe saptamana) a cheltuielilor si ajustarea acestora in functie de ceea ce a fost stabilit. De la luna la luna, informatiile vor fi tot mai clare, iar bugetul initial se va apropia tot mai mult de cel de la finalul lunii.
Exista o serie de pasi ce pot fi urmati pentru a mentine bugetul la nivelul dorit, pentru a economisi si pentru a obtine o serie de avantaje:
- Economiseste inainte de a cheltui si fa din acesta un fond de urgenta pe care sa il accesezi doar in cazuri absolut necesare; Grija mare atunci cand folosesti fondul de rugenta si unde il depozitezi. De preferat ar fi in banca, intr-un depozit, chiar daca nu o sa ai dobanda mare. Trebuie sa-l ai undeva unde poti apela la el foarte usor.
- Informeaza-te care este cel mai bun curs valutar atunci cand ai de facut plati in euro pentru chirie / rata si alege cea mai buna rata de schimb. De preferat ar fi ca dupa ce te informezi de cursul valutar, sa te informezi si despre agentiile de schimb valutar si despre comisioanele acestea. Ca un pont, la banci cursul valutar nu este cel mai bun.
- Foloseste cardul de credit daca esti sigur ca, la final de luna, rambursezi intreaga suma. In acest fel, poti beneficia de procente din suma cheltuita sau puncte de reducere. Cardul de credit il folosesti doar daca este NECESAR. Eu nu am card de credit, insa ii intelegat pe multi care au si care au nevoie de el. Ideal ar fi sa nu te obisnuiesti cu el. Maxim 6 luni pana iti stabilizezi ciclul financiar personal.
- Urmareste promotiile atunci cand vrei sa faci o achitie importanta (electronic, electrocasnic, vacanta). Asta iti poate aduce o economie semnificativa. La promotii ma refer si la cele online. In online gasesti produse la promotii mai bune si nici nu pierzi timp prin magazine.
- Daca nu dispui de suma necesara pentru o achizitie, informeaza-te de cea mai buna metoda de creditare. Aici mai mult ma refer la case/apartamente. In cazul unor bunur casnice, cel si cel mai bine este sa economisesti si dupa sa cumperi. Investeste in active si mai putin in pasive.
- Evita sa faci achizitii la impuls. De preferat este sa iti acorzi timp, sa te gandesti daca ai nevoie de acel lucru si cum il vei plati;
- Legat de punctul de mai sus, sa nu mergi la cumparaturi cand iti este foame. Statistici vorbind, bugetul sufera multe modificari atunci cand mergi infometat la cumparaturi (chiar daca cumperi haine);
- Stabileste de la inceputul lunii cum vrei sa distribui cheltuielile si revizuieste periodic bugetul pentru a te incadra in el. Pervizionare – previzionare – previzionare. Cel mai important lucru intr-un buget personal.
Acestea sunt cateva dintre sfaturile mele despre cum sa te incadrezi in bugetul personal.
Sper ca iti este de folos si astept cu drag comentarii mai jos.
Succes la bani!
Laurentiu Mihai