Recenzie – Happy Money: Stiinta cheltuirii cu rost – Elisabeth Dunn si Michael Norton

Multe persoane citesc cărţi financiare, şi probabil şi tu ai citit o carte sau două despre cum să economiseşti şi să investeşti banii, dar ai citit vreodată vreo una care să te înveţe cum să îi cheltui?

Probabil că te gândeşti că nu ai nevoie de ajutor pentru asta!

Dar ştiai că există cercetări ştiinţifice care îţi pot arăta cum să fii mai fericit în funcţie de modul de câştig al banilor?

Şi acele cercetări demonstrează că ceea ce oamenii fac în mod intuitiv nu funcţionează prea bine.

Elisabeth Dunn şi Mihael Norton ne arată că banii chiar pot cumpăra fericirea. Dar nu în modul în care am crede. Ei ne spun că de multe ori oamenii care au obţinut prosperitate nu sunt atât de fericiţi aşa cum se aşteptau.

Din cartea “Happy Money: Ştiinţa cheltuirii cu rost” învăţăm cum să oprim chestiunea fără sfârşit de cum să obţii din ce în ce mai mulţi bani în căutarea fericirii. Ne învaţă să ne mutăm focalizarea de la a caștiga mai mult la a cheltui diferit.

Astfel, cei doi autori ai cărţii ne oferă informaţii prinvind moduri de cheltuire şi cum pot ele avea impact asupra fericirii, găsind cinci moduri cheie prin care banii pot “cumpăra” fericirea. Acestea ne învaţă să cheltuim banii într-un mod inteligent:

  • Cumpără experienţe, nu lucruri – lucrurile materiale (de la case la maşini scumpe) se dovedesc a oferi mai puţină fericire decât o achiziţie ce ţine de experienţă (vacanţe, concerte, mese speciale, hobby-uri).
  • Transformă-l în ceva special – dacă limitezi accesul către lucruri care chiar ne plac, ne va ajuta să le apreciem mai mult şi să ne bucurăm mai mult de ele. De exemplu, renunţă la cafe latte-ul de care te bucuri zilnic şi bea doar o cafea normală. După câteva zile când reincerci cafe latte-ul, cu siguranţă te vei bucura mai mult de el. Iar exemplele în acest caz pot continua.
  • Cumpără timp – dacă încercăm să atribuim anumite responsabilităţi altor persoane, timpul pe care l-am aloca acelei activităţi l-am putea dedica unui hobby sau unei activităţi ce ne face plăcere. Exemplu: ziua de sâmbătă este dedicată curăţeniei generale. Dar dacă ai plăti pe altcineva să facă acea curăţenie, atunci te bucuri de mai mult timp liber, singur sau alături de familie/prieteni.
  • Cumpără acum, bucură-te mai târziu – întârzierea utilizării produsului pe care îl cumperi îţi va permite să te bucuri de anticiparea momentului de “cum va fi când”, bineînţeles fără să exagerezi realitatea.
  • Cheltuie în sprijinul altora – Multe cercetări au arătat că oamenii sunt mai fericiţi atunci când cheltuie bani pentru alţii decât pentru ei înşişi. Un exemplu poate fi o mamă care cumpără lucruri copiilor sau o persoană care face cadouri membrilor familiei.

Obiectivul nu este să alegi doar unul dintre aceste principii, ci să aplici cât mai multe dintre ele. Ele au un efect cumulativ.

Poate această carte este o carte aparte, dar uneori în loc ca oamenii să se preocupe cum să facă tot mai mulţi bani, poate ar trebui să înceapă să se gândească şi la moduri de a-i cheltui. Se poate dovedi că poţi fi fericit cu cât ai şi cu cât câştigi în acest moment, fără să simţi nevoia să câştigi mult mai mulţi bani.

Cartea ne oferă mult mai multe informații decât cele specificate în această recenzie, așa ca merită cu siguranță citită.

Cartea o poţi găsi uşor pe:

libris

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.