Exporturile sunt o funcție a comerțului internațional prin care mărfurile produse într-o țară sunt expediate într-o altă țară pentru vânzare sau comerț viitor.
Exporturile sunt o componentă crucială a economiei unei țări, deoarece vânzarea acestor bunuri se adaugă la producția brută a țării producătoare.
Capacitatea de a exporta bunuri ajută o creștere a economiei iar majoritatea companiilor care operează în economii avansate obțin o parte substanțială din veniturile lor anuale din exporturi către alte țări.
Una dintre funcțiile de bază ale diplomației și politicii externe dintre guverne este încurajarea comerțului economic, încurajarea exporturilor și a importurilor în beneficiul tuturor părților comerciale.
Companiile exportă produse și servicii din mai multe motive.
Exporturile pot crește vânzările și profiturile dacă mărfurile creează noi piețe sau extind cele existente, ba chiar pot prezenta o oportunitate de a capta cota de piață globală semnificativă. Companiile care exportă diminuează riscurile prin diversificarea pe mai multe piețe.
Exportul pe piețele externe poate reduce adesea costurile pe unități prin extinderea operațiunilor pentru a satisface cererea crescută.
În cele din urmă, companiile care exportă pe piețele externe obțin noi cunoștințe și experiență care pot permite descoperirea de noi tehnologii, practici de marketing și perspective asupra concurenței.