Esti bun ca antreprenor daca …

Am găsit o serie de 15 motive pe care dacă le îndeplineşti poţi fi bun ca antreprenor. Poate te regăseşti în unul dintre ele şi începi o afacere, având în vedere sutele de programe iniţiate în acest sens prin ţară.

esti antreprenor daca

Eşti bun ca antreprenor dacă…

1. ai un spirit activ şi îţi place să te implici mereu în orice activitate. Da, cei care îşi doresc mereu să se implice în tot felul de evenimente, să facă parte din tot felul de organizaţii sau să intre în legătură cu tot felul de oameni, sunt mai predispuşi la antreprenoriat.

Încă din facultate am încercat să fiu mai activ pe plan local. Am intrat în tot felul de organizaţii şi am ajutat la organizarea la zeci de evenimente cu sute de participanţi. Datorită acestora mi-am cunoscut asociaţii şi am ajuns unde sunt acuma.

Tot ce trebuie să faci este să te implici cât poţi de mult, însă trebuie să-ţi cunoşti şi limitele. Să nu ajungi în partea celor care merg la sute de evenimente, dar nu aplică nimic.

Trebuie doar să-ţi iei cunoştinţele necesare şi să începi să le aplici în cazul tău.

2. nu îţi place să faci acelaşi lucru în fiecare zi. Dacă te plictiseşte ceea ce faci zilnic şi vrei mereu activitate nouă, cel mai probabil eşti bun pentru antreprenoriat.

Antreprenoriatul este un proces de învăţare constant care nu se opreşte niciodată. De când am început să lucrez în cadrul DR Consultants pot spune că am învăţat un milion de lucruri noi şi simt că încă sunt la început de drum.

Procesul de învăţare niciodată nu se termină, indiferent de vârstă.

3. mereu găseşti soluţii de îmbunătăţire pentru orice lucru din jurul tău. Acesta se numeşte spirit inovaţie şi este la mare căutare în aceste zile. Tehnologia a avansat uluitor, în fiecare zi suntem conectaţi la tot felul de gadget-uri, iar oportunităţile de a inova sunt enorme.

Dacă ai mereu idei despre cum să faci viaţa mai uşoară şi mai liniştită, atunci e momentul să le pui în practică.

4. oricât de mult ar fi de muncă, tu vei merge mereu cu pasiune la muncă. Dacă vrei să ai succes într-o afacere în primul rând trebuie să fii o persoană căruia să-i placă munca. Sincer să fiu, încă nu am descoperit afacerea care te va îmbogăţi peste noapte şi fără să faci nimic.

Munca este cel mai bun termen care poate fi asociat cu un antreprenor pentru că acesta munceşte foarte mult. Este agitat cu tot felul de clienţi/furnizori/angajaţi + viaţa personală, însă atunci când se pune la somn se va gândi cât de mult a făcut până în prezent şi bine va fi mâine. Iar toate acestea se datorează pasiunii de a munci.

Chiar în acest moment în care scriu articolul pot spune că abia aştept să mă apuc de treabă pentru firmă. Senzaţia este foarte interesantă având în vedere că te aşteaptă zeci de mailuri şi zeci de întâmplări la care trebuie să ai răspunsul.

5. ştii să-ţi gestionezi banii personali, înainte să-i gestionezi pe cei a firmei. Da, este extrem de important să ai cunoştinţe despre cum să menţii cash flow-ul unei firme, însă înainte de a face asta trebuie ai tu un sistem de finanţe personale care să facă asta.

Ca antreprenor o să te confrunţi cu mult prea multe cazuri în care trebuie să faci plăţi, să primeşti bani şi să ştii cum să ai mereu o balanţă între venituri şi cheltuieli.

Multe dintre stratup-urile care eşuează este din cauza părţii financiare: nu au ştiut să-şi stabilească un preţ bun pentru produsul/serviciul lor, nu au ştiut să-şi gestioneze cash flow-ul, nu au ştiut să-şi limiteze cheltuielile, iar pentru asta au plătit scump.

Dacă nu crezi că eşti în măsură să faci asta, ar fi bine să-ţi găseşti un asociat foarte bun în această direcţie 🙂

6. ştii să faci diferenţa dintre viaţa personală şi muncă. Am lucrat şi încă lucrez mai mult de 8 ore pe zi. Îmi place ceea ce fac, iar eu consider că este mai mult o joacă decât o muncă. Totuşi, este bine să ştii şi când să te opreşti din această „joacă”.

E bine să ai timpul tău personală petrecut cu cei dragi. Este bine să ieşi şi tu la plimbare sau să faci sport. Este bine să mergi şi tu în vacanţă din când în când.

A fi antreprenor nu înseamnă a te însura cu afacerea şi a stat cu ea nonstop. A fi antreprenor înseamnă multă muncă în anumite momente cheie, dar şi linişte şi relaxare atunci când ai nevoie.

Dacă o să munceşti 24/7 vei simţi că trece viaţa peste tine multe prea repede şi te vei simţi bătrân. Pe lângă afacere în viaţă mai este important şi să stai cu familia, să-ţi petreci timpul în natură sau să călătoreşti.

7. ştii să faci diferenţa dintre un prieten şi un partener. Până la urmă ce se întâmplă în afaceri, acolo rămâne. Indiferent ce se întâmplă trebuie să înţelegi care îţi sunt cu adevărat prieteni şi care îţi sunt prieteni în afaceri.

Până la urmă „brânza e pe bani” şi trebuie să fii pregătit în anumite momente să iei decizii grele care poate sunt contra prietenilor şi pro afacere. În acel moment trebuie să bine stabilită linia dintre prietenie şi parteneriat.

8. în momentul în care îţi vine o idee bună nu te laşi până nu o duci până la capăt. Aici vine spiritul de bătaie/ambiţie pe care un antreprenor ar trebuie să-l deţină.

Nu ai cum să ai fii un antreprenor dacă eşti delăsător şi nu lupţi pentru ceea ce ţi-ai propus. Dacă ţi-ai propus ca produsul tău să fie gata în 180 de zile, atunci ar trebui să te ţii de acel plan.

Acest spirit se analizează şi din copilărie. Cum îţi poţi da seama încă din copilărie?

La jocuri. Dacă crezi că mereu ai luptat să termini fiecare joc început sau ai luptat să fii pe primul loc, atunci ai şanse mari să lupţi şi pentru ideea ta.

9. eşti dispus să-ţi iei o zi liberă atunci când vrei tu şi să faci exact ce vrei tu 🙂 Cam asta poate să facă un antreprenor când se trezeşte de dimineaţă.

10. dacă îţi place să vinzi. Şi aici nu mă refer vânzarea de la buticul din colţul blocului, mă refer la vânzarea propriei persoane şi a propriului serviciu.

Dacă îţi place să comunici şi să-ţi faci prieteni în orice fel de ocazie, atunci s-ar putea să ai şanse să-ţi fie uşor şi în momentul în care vei începe să-ţi vinzi propriul produs/serviciu. Una dintre cele mai importante abilităţi pe care trebuie să le aibă un antreprenor este cea de vânzare.

Citind cartea „Cei care schimbă jocul”, mi-am dat seama că toţi 8 antreprenori români de succes au pornit cu o abilitate foarte importantă: de comunicare şi de vânzare. Au ştiut mereu să se vândă pe ei înşişi şi au ştiut mereu cum să comunice.

11. eşti o persoană multitasking. Din păcate va trebui  să faci de toate pentru toată lumea încă de la început. Chiar dacă nu le cunoşti, tot trebuie să le faci. Aici vine şi spiritul de învăţare rapidă pe care ţi-l vei dezvolta vrând-nevrând şi care te va ajutat pe tot parcursul experienţei tale.

Stai liniştit, dacă vei începe într-o zi pe calea antreprenoriatului cu siguranţă nu te vei mai angaja vreodată.

12. gândeşti mereu în viitor. În primul rând trebuie să inovezi foarte mult. Această inovaţie se va arăta doar dacă eşti un vizionar şi îţi place să gândeşti pe termen lung sau foarte lung.

În al doilea rând, gânditul mereu pe viitor te va ajuta să treci mai uşor peste eşecuri. Stai liniştit că vei avea destule în experienţa ta. Tot ce trebuie să faci este treci mereu peste şi să nu te mai gândeşti la trecut. Ce a fost – a fost, ce va fi – trebuie să implementat.

13. eşti mereu informat cu mediul economic din jurul tău. Un bun antreprenor îşi ocupă o mare parte din timp analizând mediul economic în care îşi desfăşoară activitatea. Îi place să citească ştirile şi cărţile importante şi mereu participă la întâlniri care i-ar putea ajuta firma.

Informaţia este preţioasă în aceste vremuri, iar partea bună este că minunatul google ne-o oferă în mod gratuit când dorim noi. Trebuie doar să ştim să o căutăm.

14. ştii când e momentul să te opreşti şi să începi din nou. Antreprenoriatul este o provocare şi nu este uşoară deloc. Mulţi antreprenori de succes au încercat de zeci de ori până au reuşit. Doar ambiţia lor i-au ţinut în picioare.

Un antreprenor trebuie să ştie să se oprească atunci când nu mai merge. Vor fi multe pe tot parcursul experienţei şi trebuie să învăţăm să trecem peste rapid.

15. nu găseşti alte 14 motive pentru care nu ar trebui să fii antreprenor 🙂. Dacă nu le găseşti înseamnă că nu îţi cauţi scuze pentru care să nu începi această experienţă.

Nu uita că sunt mult prea multe oportunităţi financiare pe care le poţi accesa, precum: finanţări nerambursabile, business angels, incubatoare, crowdfunding, etc. Tot ce trebuie să faci este să-ţi doreşti să începi.

şi multe altele pe care le vei descoperi în experienţa ta de antreprenor.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.