Am ţinut mortiş ca primul post pe acest blog să fie legat de importanţa educaţiei financiare în viaţa de zi de zi şi cum se regăseşte aceasta în vieţile noastre.
Este un domeniu neexploatat din punct de vedere al informaţiilor dar care, din cauza situaţiei economice din ce în ce mai proaste prin care am trecut şi prin care trecem, este solicitat tot mai des.
Am decis ca prin acest blog să încerc să acopăr această nevoie şi să încerc să aduc la cunoştinţele voastre informaţii utile, informaţii pe care trebuie să le cunoască oricine.
Şi acum să răspundem la întrebări:
Ce înseamnă educaţie financiară?
Educaţia financiară este acea educaţie care îţi arată cum să câştigi bani mai mulţi, cum să administrezi banii bine şi cum să-i cheltuieşti cu cap.
Este acea educaţie care te ajută să cunoşti momentul în care trebuie să te opreşti să mai cheltuieşti şi să supraveţuieşti dar şi momentul în care trebuie să acţionezi ca să te îmbogăţeşti.
Este o educaţie care te ajută şi în viaţa de zi de zi să-ţi administrezi proprii bani dar şi în conducerea unei afaceri prin administrarea cliclului de bani care intră şi ies dintr-o firmă.
Cum se aplică educaţia financiară?
Educaţia financiară se aplică aproape în orice facem. Indiferent de activitatea pe care o realziăm este nevoie de bani sau este nevoie să administrăm bani.
Este limpede că pentru orice lucru pe care noi îl facem trebuie să plătim, mai mult sau mai puţin, şi tot timpul ajungem în momentul în care nu avem bani dar niciodată nu ne-am gândim cum putem stopa acest lucru, cum putem să facem economii sau, mai important, cum putem să învăţăm să câştigăm mai mulţi bani.
Regula cea mai importantă a educaţiei financiare şi după care aceasta se ghidează este următoarea:
Câştigă cât mai mult – Cheltuieşte cât mai puţin
Aceste elemente sunt cele mai importante în educaţia financiară pe care în următoarea perioadă o să încerc să le detaliez cât mai mult.
Când avem nevoie de educaţie financiară?
De educaţie financiară avem nevoie oricând şi la orice oră. Tot timpul ne întâmpinăm de dificultăţi din punct de vedere al banilor.
În urma dobândirii cunoştinţelor despre educaţie financiară vei cunoşte:
- să scapi de grija lipsei banilor
- cum să-ţi petreci timpul astfel încât să câştigi şi bani
- cum să devii independent financiar
- cum să începi propia afacere
- care sunt documentele financiar-contabile importante pentru o firmă
- care sunt impozitele/taxele pe care oricine trebuie să le plătească
- linii de finanţare atât rambursabile cât şi nerambursabile
- cum să foloseşti un buget şi cash flow şi să dea rezultate
- fiscalitatea şi contabilitatea pe care toţi trebuie să o ştim
- şi multe multe alte informaţii cu şi despre educaţie financiară.
În final, vă pot spune că educaţia financiară a devenit importantă o dată cu scăderea mediului de trai şi va deveni din în ce mai cautată având în vedere viitorul care se aproprie, un viitor care nu este unul foarte pozitiv.
În caz în care vrei să afli anumite lucruri despre mediul financiar sau vrei să scriu despre un subiect anumite te rog să laşi un comentariu acestui articol.
Dacă ţi-a plăcut despre ce am scris şi despre ce voi scrie, te rog să dai un share sau un like să afle şi prietenii tăi.
Urmăreşte-mă şi pe Facebook pe pagina Totul despre bani.
Despre Autor: Laurentiu Mihai, pasionat de finanţe personale, management financiar şi marketing. Pe plan profesional, sunt Consultant de Afaceri la DR Consultants şi Project Manager&Trainer la Cabinetul de Business. Dacă vrei să socializăm, mă poţi contacta pe Facebook, Twitter sau LinkedIn.