Economisirea prin Constituirea Fondului de Urgenta pentru Termen Scurt

Primul pas și cel mai important pentru o mai bună gestiune a banilor tăi este să ieși dinmomentul 0.

Adică să nu cheltui mai mult decât câștigi sau tot ce câștigi lunar. Pentru asta trebuie să identifici pe ce cheltui banii tăi și nu poți face asta decât dacă notezi o perioadă, zi de zi toate cheltuielile făcute, iar la sfârșitul lunii faci o analiză serioasă și prioritizezi  cheltuielile pentru a putea să ajungi să le elimini pe cele neimportante.

Ca un sfat, cumpără doar ceea ce este absolut necesar, nu ceea ce îți va aduce satisfacție doar pe termen scurt.

După ce vei face asta câteva luni și identifici clar acele cheltuieli care nu sunt importante pentru tine și fără de care poți să duci o viață liniștită în continuare, vei fi mult mai disciplinat și mai ordonat în modul de administrare și gestionare a banilor tăi.

Astfel vei începe să economisești bani. De ce este bine să faci acest lucru?

Pentru a nu mai fi nevoit să te împrumuți atunci când apare o urgență (sau mai rău să faci un credit unde mai plătești în plus și dobânda băncii), pentru a putea strânge din timp bani lunar și să poți ajunge prin înmulțirea lor la obiective viitoare și poate cel mai firesc lucru: pentru a avea din ce în ce mai mulți bani pentru tine.

În acest mod vei fi ferit de pericole ca: probleme cu banii atunci când intervine pierderea locului de muncă (sau nu vei avea stresul de a nu avea bani atunci când cauți să schimbi actualul loc de muncă), probleme medicale pentru tine sau familia ta, ratarea unor oportunități apărute la prețuri mici, etc.

Prezentul tău este reprezentat de acțiunile pe care le-ai întreprins în trecut, iar viitorul tău de acțiunile pe care le faci de acum înainte.

Cum trecutul nu îl mai poți schimba, îți rămâne ca singură alternativă pentru o viață mai bună și fără grija banilor, ce acțiuni faci de acum încolo și să schimbi ceea ce consideri că nu ai făcut bine până în acest moment.

Economisirea este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci pentru a putea intra în controlul banilor tăi. 

Pentru a te obișnui să faci asta este neapărat să începi prima oară să pui deoparte un procent mai mic din salariul tău, de 5 %, procent pe care să îl crești progresiv (lună de lună) până la un 10-15 % (la venituri mai mari de 6000 RON se poate merge și pe procente mai mari) din salariul tău.

Cum faci asta ? E simplu: în ziua în care ai luat salariul, pui deoparte suma situată între 5 și 15 % din salariul tău (așa cum spuneam pornești în prima lună de la 5 % pentru a nu ți se părea o povară faptul că faci acest lucru și pe măsură ce te obișnuiești și nu ți se mai pare greu începi și crești procentul).

Neapărat această sumă trebuie să o securizezi într-un loc unde să nu ai acces imediat la ea (cont de economii, depozit bancar etc.) și să constitui cu această sumă un fond de urgență de care să nu te atingi decât pentru ceea ce consideri ca fiind absolut necesar (doar pentru cheltuieli neprevăzute: spitalizare, mașină stricată, reparații în casă etc.).

Dacă ai ține banii în continuare cash sau în contul curent (care este de fapt cont de plăți) ai fi tentat tot timpul să îi cheltuiești și astfel nu se va mai face economisirea.

În acest moment ai făcut un lucru deosebit de important pentru tine: te-ai plătit pe tine primul.

Pentru că întotdeauna îi plătești pe alții primii (pe cei de la supermarket, de la firma de gaze, de la firma de energie electrică, firma de telefonie etc.) și pe tine te lași mereu la urmă (și în felul acesta nu mai ajungi să pui nimic deoparte).

Contul de economii se poate deschide online în mai puțin de un minut prin atașarea lui la un cont curent.

Depozitul bancar este un cont care se deschide prin prezența fizică a ta la banca aleasă de tine pentru constituirea depozitului, dar nu vei avea acces la banii tăi (doar cu riscul pierderi dobânzii) decât la finalul perioadei de depozitare.

Se poate face pe 3, 6, 9 sau 12 luni în mod normal și nu se poate adăuga o nouă sumă la acest depozit decât la expirarea depozitului existent sau dacă vei constitui un alt depozit bancar.

Depozitul bancar spre deosebire de contul de economii prezintă o dobandă puțin mai mare. Mare atenție aceste două metode de economisire, doar îți vor conserva valoarea banilor (pentru a nu se pierde valoarea lor), nu ți-o va înmulți.

Gândește-te ce senzație plăcută va fi pentru tine să știi că nu mai ești la limită cu banii și că ai niște rezerve pentru liniștea ta. Dacă în acest moment în contul tău de economii sau într-un depozit bancar ar fi 3 salarii, cum te-ai simți ?

Mai mult de 3 salarii la fondul de urgență nu este recomandat să ai deoarece banii aceia nu produc alți bani.

Tu cum faci?

Ai ceva la fondul de urgență?

Ai chiar mai mult de 3 salarii?

Consideri util dacă nu ai acest fond să începi de acum să lucrezi la el?

Aștept cu mare interes părerea ta.

Sunt Andrei Tudose, fondatorul grupului de facebook Educatie financiara aplicata şi al blogului educaţie financiară care îi poarte numele. Sunt dispus să îi ajut pe acei oameni care doresc să facă o schimbare în bine și să nu mai trăiască mereu niște drame și să spună că alții sunt vinovați deoarece ei nu au avut de unde să afle informația.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.