Articol realizat de Bianca, autoarea blogului pauzadecafea.net.
Intotdeauna m-am intrebat de ce parintii nostrii au ales sa se imprumute pentru a-si cumpara propria casa si au incercat sa se puna pe picioare inca de tineri si au evitat sa stea in chirie, un lucru foarte comun in randul tinerilor din ziua de azi de altfel.
Am avut insa ocazia, pana mai de curand, sa stau un an de zile in chirie in Bucuresti si abia atunci am inteles cu adevarat de ce.
Din punct de vedere financiar a sta in chirie prezinta si avantaje si dezavantaje, pentru ca inseamna a locui intr-un loc care de fapt nu este al tau din diverse motive: pentru ca nu iti permiti sa achizitionezi inca o locuinta, sau pentru ca locuinta ta este in constructie, sau pentru ca studiezi in alt oras decat cel natal, sau pur si simplu pentru ca vrei sa iti schimbi job-ul si capitala de exemplu iti ofera mai multe posibilitati.
Asa ca am ales sa iti prezint cativa factori care odata luati in considerare, te vor ajuta sa economisesti atunci cand nu exista cale de intoarcere si te muti in chirie.

Nu au o ordine anume in functie de cat de importante sunt, insa daca aduni la final fiecare banut pe care l-ai cheltui suplimentar daca nu ai lua aceste lucruri in considerare, cu siguranta vei incepe sa le acorzi importanta fiecaruia in parte.
7 lucruri care te ajuta sa economisesti cand te muti in chirie
[divider top=”no”]1. Locatia si asezarea locuintei
E important ca locul unde iti vei petrece jumatate din zi si pe care il vei numi casa sa fie aproape de locuri de interes propriu, cum ar fi supermarketuri, hypermarketuri sau piete pentru cumparaturi zilnice, si in apropierea locurilor unde iesi in oras seara.
Daca te vei intreba de ce, ei bine raspunsul e simplu: pentru ca transportul public costa, iar banii cheltuiti pe taxi pentru a evita sa cari bagaje sau sa te intorci seara tarziu acasa, pot fi investiti in altceva.
Un alt lucru de mentionat cand vine vorba de amplasarea locuintei este distanta fata de statiile de mijloc de transport in comun pe care le folosesti cel mai des, fie ca e vorba de autobuz, tramvai sau metrou.
Nu doar timpul economisit iti va prinde bine, ci si banii economisiti daca folosesti un singur mijloc de transport si nu esti nevoit sa schimbi doua in drumul spre serviciu sau spre locurile frecventate.
2. Asezarea apartamentului fata de soare
Daca ai luat sau nu in considerare acest lucru pana acum nu mai conteaza, insa e timpul sa te gandesti si la acest aspect dintr-un motiv foarte simplu: soarele incalzeste casa.
De aceea trebuie sa tii cont ca aceasta sa nu fie orientata spre nord. Daca esti o persoana matinala poti opta pentru o asezare spre est, astfel soarele te va bine dispune dis de dimineata, dar iti va incalzi apartamentul incepand cu ore matinale.
Pentru cei care vor sa evita insa caldura de peste zi, ferestrele cu vedere spre vest sunt solutia potrivita. Totusi, cea mai buna optiune din punct de vedere termic este orientarea spre sud a locuintei.
Oricat de mult ai iubi caldura, acorda totusi mare atentie daca vrei sa te muti la ultimul etaj sau la mansarda, pentru ca vei fi nevoit sa folosesti in exces aerul conditionat pe timpul verii, ceea ce genereaza niste costuri extra.
Nici in sezoanele ploioase nu sunt recomandate pentru ca la un moment dat ploia se poate infiltra prin acoperis. Pe timpul iernii alte probleme: greutatea zapezii si turturii de gheata pot aduce pagube acoperisului sau ferestrelor, deci implicit si cheltuieli de reparatii.
3. Izolarea apartamentului
Pentru a pastra caldura in interior ai banii in buzunar pe timpul iernii doua lucruri te sfatuiesc sa verifici : apartamentul sa aiba ferestrele tip termopan, iar blocul sa fie izolat termic. Iti poti reduce facturile la gaz si curent cu pana la 30 %.
E foarte important de stiut ca 10 % din caldura se pierde prin usi si balcoane, 25 % prin ferestre, 15 % prin acoperis, 10 % prin podea, iar restul de 40 % prin pereti, urmand sfatul de mai sus, elimini principalele surse de pierdere a caldurii.
4. Utilitati
Un prim lucru de verificat este ca locuinta sa aiba centrala proprie, de preferat cu termostat in camera cea mai indepartata de soare sau cu cei mai multi pereti exteriori, astfel asigurati o temperatura minima in toate camerele in functie de preferinta.
Contoarele de apa, curent si gaz independente sunt necesare, deoarece in caz contrar vei fi nevoit sa imparti consumul cu vecinii si nu intotdeauna vei plati cat consumi, ci consumul mediu pe cap de locuitor, lucru care ar putea fi in dezavantajul tau, mai ales daca in jurul blocului sunt restaurante, baruri sau cafenele.
Chiar si aceste spatii sunt inregistrate la asociatia de proprietari si consumul lor afecteaza factura ta.
Aproape orice apartament are si conexiune la internet. Daca este valabil si in cazul tau, verifica daca are cel mai bun abonament la internet sau daca ai nevoie de unul mai ieftin. Oferta pe piata e destul de vasta si iti poti face propriul abonament oricand, nefiind obligat sa il iei pe cel al proprietearului – bineneteles daca negociati asta la inchiriere.
In ziua de azi trebuie sa te gandesti daca intradevar ai nevoie si de cablu tv sau de telefon fix? In caz contrar poti solicita proprietarului sa suspende abonamentele pe perioada cat vei locui acolo.
5. Instalatii
Verifica instalatia electrica inca de la prima vizionare. Tot ce inseamna lumina, prize trebuie sa fie functionale in toate zonele apartamentului, astfel iti va da batai de cap. Acorda atentie si becurilor folosite de proprietar, in functie de acestea iti vei da seama daca instalatia consuma foarte mult, atragand dupa sine multe becuri arse ce necesita schimbate des.
Instalatia sanitara este si ea pe lista: verifica atat baia, cat si bucataria, pentru a le avea functionale in momentul in care te muti si pentru a evita eventuale reparatii sau inundatii ale vecinilor.
Mentionam mai devreme aerul conditionat ca fiind un consumator important in zilele toride de vara, motiv pentru care verifica in ce camera e pozitionat pentru a-l folosi in camerele unde este cu adevarat nevoie.
6. Inventarul obiectelor
Intotdeaua cand te muti in chirie trebuie sa faci inventarul obiectelor de mobilier ale proprietaruluicare le lasa in folosinta . E de preferat sa il rugati sa isi ia obiectele de valoare (tablouri, carti vechi, mobilier vechi, obiecte de arta etc.) sau obiecte cu valoare sentimentala pentru a evita deteriorarea lor si eventuale pagube.
Un alt lucru de notat in prezenta proprietarului ar fi valoarea consumurilor de pe contoare0 (apa, gaz si curent), pentru a evita evenuale plati dupa regularizare, plati care nu iti revin tie poate ci proprietarului, care nu a facut actualizarea valorilor de pe contoare furnizorilor de luni bune.
7. Clauzele contractului
Dupa ce ai trecut de cei 6 pasi de mai sus este momentul incheierii contractului, insa ai grija la capcanele ascunse. Acorda atentie clauzelor de intarziere a platii chiriei, intretinerii sau facturilor. Iti recomand sa fii atenti la procentajul de penalizare pentru ca o zi de penalizare iti poate face o gaura in portofel neplanificata.
Sa nu iti scape din vedere nici conditiile de reziliere ale contractului. De cele mai multe ori, din neatentie, garantia platita initial o poti pierde doar pentru ca nu ai instiintat cu 30 de zile inainte proprietarul ca doresti sa renunti la contract si sa te muti. Un anunt in prealabil rezolva returnarea garantiei sau poate chiar o negociere de scurtare a perioadei de preaviz.
Pe final
Aceste lucruri pe care ti le-am prezentat mai sus sunt adunate din experienta proprie, cu siguranta mai sunt si alte „capcane” ale vietii pe cont propriu si ale mutatului in chirie.
Un ultim sfat pe care ti-l mai pot da, si care te poate ajuta sa economisesti cel putin jumatate din chiria pe o luna in tot acest proces de cautare, este sa nu apelezi din prima la un agent imobiliar decat daca nu ai timpul necesar pentru a selecta apartamentele sau casele si iti permiti doar sa le vizionezi dupa programul de lucru.
E posibil sa iti ia mai mult timp sa gasesti o locatie cu toate preferintele tale, pe cont propriu, insa poti salva comisionul care s-ar cuveni unui agent imobiliat, comision care poate depasi 50 % din valoarea unei chirii pe o luna.
Daca ai trecut si prin alte experiente, care te-au ajutat sa economisesti stand in chirie , impartaseste-le cu noi printr-un comentariu mai jos.
Mult succes in a economisi bani la urmatoarea mutare!
Bianca! – Fondatoare blog www.pauzadecafea.net. Hai să ne petrecem împreună pauzele de cafea pe internet.