Alegerea ponturilor la pariuri sportive poate fi considerată ca fiind un talent nativ al unora, însă numai cei care ascultă sfaturile celor mai experimentați jucători din industrie pot cu adevărat să le pună probleme caselor de pariuri.
Oricine poate oferi ponturi la pariuri, însă puțini sunt aceia care chiar reușesc să contabilizeze o balanță pozitivă la sfârșitul unei luni calendaristice și mult mai puțin sunt aceia care reușesc să trăiască din asta. În cele ce urmează, vă voi relata o povestire reală, din care ar fi foarte bine să extrageți învățăturile de rigoare.
Viață de parior
În urmă cu aproximativ 15 ani, am cunoscut un băiat, pe nume Cristi, care mi-a fost și vecin pentru o bună perioadă de timp. Nu este vorba despre deja celebrul Cristi, cel mușcat de câine, ci despre un parior înrăit.
Vecinul meu era pur și simplu înnebunit după fotbal. De mic, începuse să joace la grupele de juniori ale diverselor cluburi din capitală, cu speranța că într-o bună zi va ajunge să îmbrace tricoul echipei sale de suflet. Lucrurile însă nu au decurs prea bine și anturajul l-a dezechilibrat în ceea ce privește viața extra sportivă.
Deși nu provenea dintr-o familie deloc bogată, Cristi avea de regulă mai mulți bani decât ceilalți copii de vârsta sa. Obișnuia să joace la pronosport de mic, iar odată cu apariția caselor de pariuri în București, Cristi a transformat pariurile într-o adevărată ocupație, ignorând școala și multe alte lucruri.
Pe vremea când existau agențiile de pariuri Astra, Cristi era cunoscut pentru rezultatele sale fabuloase. Operatorii din spatele ghișeului încercau să-l limiteze pentru că știau ce-i poate pielea. De altfel, într-o perioadă, Cristi renunțase să mai meargă în agenții și avea câțiva prieteni pe care îi trimitea să îi plaseze biletele.
Epoca romantică
Pe timpul liceului, pariorul câștiga săptămânal, în mod regulat, milioane bune de lei vechi (în perioada în care salariile medii se învârteau în jurul sumei de 6.000.000 de Lei vechi). Deși se ferea să dezvăluie informații legate de felul în care proceda, mi-a dezvăluit după mulți ani de zile metoda pe care o folosea.
Citez din memorie spusele lui: „Ce bine era pe vremea aia, când jucam la Astra. Mă uitam pe ofertă, nici nu mai răsfoiam altceva, că oricum știam cam toate rezultatele și urmăream mereu știrile sportive și anumite emisiuni etc. Știam exact ce trebuie să pariez fără să gândesc prea mult, scriam direct biletele, 6-8 meciuri și fuga la agenție.”
„Ce simplu era. Pe vremea aia, se cam știa tot, erau ușor de prezis meciurile din Italia, ca să nu mai zic de România. Era clar ce echipe bat acasă, ce echipe bat în deplasare… Astăzi, avem o grămadă de statistici, forumuri de pariuri online pline de informații și discuții și uită-te și tu cât de greu e să-ți mai iasă o cotă de 3, nu cum câștigam eu mereu, cote de 8-12,” îmi spunea Cristi după ani buni, pe un ton cât se poate de nostalgic.
Începe munca?
Ulterior, Cristi ajunsese să nu mai parieze foarte des, deși rula foarte multe bonusuri – prietenii știu de ce. Îi asigurau un venit peste medie și nu avea prea mari bătăi de cap. După o vreme, atunci când casele de pariuri au început să mai închidă robinetul, Cristi a început din nou să parieze, fără prea mult succes însă.
Ultima strategie pe care o aborda presupunea parierea pe contra-favoriți, care aveau cote la victorie mai mari de 8. Și cât de cât îi ieșea. Chiar îmi aduc aminte că pariase de față cu mine pe un meci din Copa del Rey, pe o echipă necunoscută la o cotă de 10. În minutul 60, echipa conducea cu 1-0 și el vroia să închidă pariul. Totuși, el se plângea că lucrurile merg din ce în ce mai rău și spunea că simte că se apropie finalul și că va ajunge să împingă cărucioare prin Carrefour.
La mai puțin de 3 ani distanță după acest episod, temerile lui Cristi s-au adeverit. Este adevărat că nu împinge cărucioarele, dar este angajat ca să le păzească.
Ce avem de învățat?
Cristi a ajuns în această situație nefastă, după un deceniu în care a trăit numai din pariuri, datorită lipsei totale de disciplină. Atunci când lucrurile mergeau bine, el nu s-a preocupat de viitor. Banii câștigați i-a cheltuit pe prostii, fiind păcălit de acel sentiment de invincibilitate cu care se îmbată majoritatea pariorilor după o serie de succese.
Orice parior din această lume va avea perioade slabe, în care va pierde. Eșecul face parte din joc. De aceea, este extrem de important să includem și perioadele negative în calculele premergătoare efectuării strategiei noastre.
Un alt factor care a cauzat degringolada prin care a trecut Cristi este și băutura. Pe toate forumurile de pariuri din lume veți găsi zeci de postări care îi sfătuiesc pe pasionați să nu amestece alcoolul cu pariurile.
Lucrurile bune nu țin la infinit, iar această istorisire exemplifică foarte bine acest lucru. Nu te grăbi să-ți dai demisia și să renunți la job chiar dacă treci printr-o perioadă de glorie la pariuri. Păstrează această ocupație în plan secund și nu-ți periclita viitorul, alegând greșit.
Pariurile sportive trebuie tratate ca un hobby, nu ca pe o sursa sigură de venit. Dacă fenomenul vă scapă de sub control, puteți primi asistență pe site-ul jocresponsabil.ro.