Cand si ce declaratii trebuie sa depuna un PFA intr-un an

infiintare PFA

Sunt întrebat de foarte multe de ori pe săptămână de diferiţi cititori despre avantajele pe care le are un PFA, despre cum să înfiinţezi un PFA şi despre când şi ce declaraţii trebuie să depună un PFA în decursul unui an.

Până acum am acoperit primele 2 subiecte.

Despre PFA, avantaje PFA, PFA vs SRL îţi recomand următoarele articole: PFA – Forma Juridica Ideala pentru un Freelancer. Avantaje PFA pentru Freelancer şi Ce sa aleg pentru un start-up? PFA sau SRL.

Despre cum să-ţi înfiinţezi un PFA îţi recomand următorul ghid: Ghid infiintare: PFA: Pasii infiintarii unui PFA.

Acum a rămas să vorbesc despre declaraţii şi despre când trebuie acestea depuse.

declaratii pfa

A administra un PFA este mult mai uşor decât a administra un SRL. Declaraţiile sunt mult mai puţine, iar contabilitatea se ţine în partidă simplă.

Practic te poţi ocupa chiar tu singur de tot ce înseamnă birocraţie şi contabilitate pentru propriul tău PFA.

Însă de cele mai multe ori nu este chiar aşa. Ai nevoie de anumite sfaturi, anumite căi care să te ajute pe domeniul tău. Nu chiar totul este standard.

Eu ajut săptămânal zeci de persoane care au tot felul de întrebări în legătură cu administrarea unui PFA. Dacă crezi că ai nevoie de un astfel de sfat, te invit să intri AICI.

Acum să vorbim puţin de toate declaraţiile pe care un PFA trebuie să le realizeze în decursul unui an. Voi enunţa declaraţia şi voi detalia câteva cuvinte despre ea şi când trebuie depusă:

Cand si ce declaratii trebuie sa depuna un PFA intr-un an

[divider top=”no”]

1. Formularul 220 – „Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs” – care se depune la maxim 15 zile de când s-a primit autorizarea de funcționare (pentru PFA-urile noi realizate).

Este formularul în care sunt estimate veniturile și cheltuielile în decursul anului respectiv, cât și impozitele și taxele pe care PFA-ul trebuie să plătească.

Tot aici, poți apela la plata trimestrială. (în data de 15 ale primei luni pentru trimestrul trecut: ex: 15 aprilie pentru trimestrul 1: ianuarie, februarie, martie). În această declarație ai posibilitatea să alegi și în ce fel vrei să raportezi către stat: norma de venit sau sistem real.

Când mai trebuie depusă această declarație:

  • până la data de 25 mai a anului de impunere, odată cu declarația privind venitul realizat în cazul contribuabililor care, în anul anterior, au realizat pierderi  şi cei care, au realizat venituri  pe  perioade mai mici  decât  anul fiscal,  precum  şi  cei  care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior.

Dacă crezi că în anul 2014, veniturile și cheltuielile tale vor crește semnificativ îți recomand să depui declarați 220 până pe 31 ianuarie.

Dacă crezi că vei realiza aceleași venituri cu anul precedent, poți alege să nu depui declarația, în socoteală fiind luate estimările de anul trecut.

Poți descărca formularul D220 de AICI.

[divider top=”no”]

2. Formularul D200 – „Declarație privind veniturile realizate din România” – se depune până pe 25 mai. Are ca scop transmiterea datelor referitoare la toate veniturile și cheltuielile care s-au realizat în anul precedent.

De exemplu: Pentru veniturile și cheltuielile realizate în 2013, această declarație se depunde în 25 mai 2014.

Poți descărca formularul D200 de AICI.

[divider top=”no”]

3. Formularul D600 – „Declarația privind venitul asigurat la sistemul public de pensii” – Declarația se depune după 15 zile de la înființarea PFA-ului în cazul în care nu ai un contract de muncă la o altă firmă.

Declarația 600 se depune anual până pe 31 ianuarie (inclusiv) a anului în curs – pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale.

Contribuția la pensii se platește trimestrial, în 4 rate egale, pănă la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Cota CAS este de 31,3% din venitul declarat.

Poți descărca Formularul D600 de AICI.

Dacă dorești să fii scos din plata CAS pentru îndeplinirea condițiile pentru care nu trebuie să mai plătești pensia, trebuie să completezi formularul D601. Îl poți descărca de AICI.

Mai multe detalii despre CAS găsești aici.

[divider top=”no”]

4. Formularul D392B – „Declarație informativă privind livrările de bunuri, prestări de servicii și achizițiile efectuate în anul precedent” – se completează strict de persoanele neînregistrate din punct de vedere TVA.

Formularul D392A cu același nume – se completează strict de persoană plătitoare de TVA.

Se depunde în data de 25 februarie (inclusiv) a anului următor celui de raportare.

Poți descărca formularul D392B de AICI și D392A de AICI.

[divider top=”no”]

5. Formularul D300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată” – se depunde doar de către PFA-urile plătitoare de TVA.

Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual în funcție de tipul decontului TVA.

Se depunde în data de 25 ale lunii lună precedentă. Tot până atunci trebuie și plătit TVA-ul colectat către stat.

Poți descărca formularul D300 de AICI.

[divider top=”no”]

6. Formularul D394 – „Declarația informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național” – special pentru PFA-urile plătitoare de TVA.

Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual în funcție de tipul decontului TVA.

Se depunde în data de 25 ale lunii lună precedentă. Tot până atunci trebuie și plătit TVA-ul colectat către stat.

Această declarație este în strânsă legătură cu declarație D300.

Poți descărca formularul D394 de AICI.

[divider top=”no”]

7. Formularul D094 – „Declarație privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală estre trimestrul calendaristic și care nu au efectuat achiziții intracomunitare de bunuri în anul precedent” – se depune doar de către PFA-urile plătitoare de TVA

Acest formular se depunde până pe data de 25 ianuarie pentru datele fiscale ale anului precedent.

Poți descărca Formularul D094 de AICI.

[divider top=”no”]

8.Formularul D390 – „Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare” – se depunde de către cei plătitor de TVA.

Are aceleași specificații ca Declarația D394 însă se bazează pe toată activitatea întreprinsă intracomunitar.

Se depunde în data de 25 ale lunii lună precedentă. Tot până atunci trebuie și plătit TVA-ul colectat către stat.

Poți descărca formularul D390 de AICI.

[divider top=”no”]

9. Formularul D 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” – special pentru acele PFA care au angajați cu cărți individuale de muncă.

Formularul se depune lunar, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei pentru care se datorează impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Tot atunci aceste taxe trebuie și plătite.

NU trebuie să depui această declarație dacă nu ai angajați.

Formularul D112 se poate descărca de AICI.

[divider top=”no”]

10. Formularul D097 „Notificare privind aplicarea sistemului TVA la încasare” – se depunde doar o dată pentru a beneficia de acest sistem.

Îl poţi descărca gratuit de AICI.

[divider top=”no”]

Acestea sunt principalele declaraţii pe care un PFA trebuie să le depună în decursul unui an. Unele se depun lunăr, altele trimestrial, iar altele anual.

Nu este greu să le gestionezi dacă îţi pui anumite remindere sau apelezi la cineva care să te ajute cu toate.

Dacă ai întrebări, mă poţi contacta oricând.

Dacă crezi că această listă nu este completă, mă poţi ajuta să o completez cu ajutorul unui comentariu mai jos.

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.
//www.googleadservices.com/pagead/conversion.js