Articol scris de George Manole de la adasconsult.ro.
Dacă esti investitor pe bursa (in România sau extern) sau investesti in alte surse (ex. peer to peer) si ai inregistrat profituri sau pierderi pe 2018, atunci esti obligat să completezi Declaratia Unica pana pe 25 mai 2020.
Mai jos ti-am pregatit cateva informatii despre cum poti sa completezi Declaratia Unica si sa o trimiti catre ANAF.
Cine depune declaratia unica?
Declaratia unica are ca scop simplificarea procedurii prin care persoanele fizice pot trimite online, datele cerute de ANAF pentru a calcula impozitul pe venit.
Conform prevederilor Codului Fiscal, Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Totodata se completeaza si de persoanele fizice care nu realizeaza venituri dar care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Care este termenul de depunere al declaratiei unice?
Declaratia unica se depune pana la data de 25 mai 2020, inclusiv, de catre persoanele fizice care au obligatia:
- declararii impozitului pe veniturile realizate in Romania si/sau din strainatate in anul 2019;
- declararii impozitului pe venitull estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2020;
- declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2020 si, dupa caz, declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2019.
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile dinrendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Declaraţia se depune Online, dar și fizic la ghișeele ANAF.
Poţi descarca Declaraţia de pe site-ul ANAF sau de AICI.
Cum se poate corecta declaratia unica?
Declaratia unica poate fi corectata de catre contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu mai corespund celor transmise anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative.
Declaratia rectificativa se completeaza pe prima pagina din acelasi formular, bifandu-se cu X casutele de la Cap. I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate în anul 2019” si/sau Cap. II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2020”, dupa caz.
In declaratia rectificativa se vor completa, la capitolele aferente, datele supuse rectificarii, inclusiv datele de la celelalte capitole care nu difera de declaratia initiala.
Cum se depune declaratia unica?
Contribuabilii pot depune declaratia unica, fie de la calculatorul personal cu acces la internet, ori de la unul dintre calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale.
Declaraţia unică nu se poate depunde la ghişeu!
Declaratia unica se poate depune oficial pe site-urile:
- anaf.ro – pe baza credentialelor, prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual” (SPV)
- e-guvernare.ro – pe baza certificatului digital calificat, prin intermediul serviciului “Depunere declaratii”
Pentru a finaliza depunerea declaratiei unice, contribuabilii care iau pentru prima data contact cu aceasta procedura, sunt nevoiti sa parcurga urmatoarele operatiuni:
- Inregistrarea in cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual; Click Aici
- Completarea Declaratiei Unice;
- Depunerea Declaratiei Unice.
Activitatile pe care statul le considera impozabile prin declaratia unica sunt numeroase si cele mai multe se incadreaza intr-un sistem real de impozitare, ceea ce inseamna ca organizarea unor servicii contabile sunt necesare.
Acest lucru se poate face printr-o firma de contabilitate sau de catre contribuabil pe baza documentelor justificative (contracte, chitante, facturi, etc), centralizate in registrele contabile, care vor determina totalul veniturilor realizate intr-un an si total cheltuielilor deductibile.
Intrucat aria de interes al acestui blog este concentrata asupra investitiilor pe piata de capital, dorim sa informam persoanele ce detin portofolii orientate catre piata locala si in extern cu privire la procedura de inregistrare si depunere a declaratiei unice pentru acest tip de venituri.
Cat reprezinta impozitul pentru tranzactionarea la bursa?
Spre deosebire de celelalte activitati ce se impoziteaza prin declaratia unica, castigul la bursa este impozabil doar pe diferenta de castig, calculata pe baza unei fise de portofoliu eliberata de broker.
Fisa de portofoliu este documentul care reflecta castigul sau pierderea inregistrata in anul fiscal precedent, prin urmare a operatiunilor de tranzactionare a unor instrumente financiare, prin intermediul unui anumit broker.
Atenţie, brokerul este obligat să-ţi ofere o fişă de portofoliu.
Impozitul pentru acest tip de activitate este de 10% si este aplicabil doar diferentei pozitive din castig si pierdere.
Atentie, pierderile fiscale din anii precedenti se reporteaza de la an la an.
In declaratia unica, acest tip de venit se va completa dupa cum urmeaza:
Se completează prima parte din Declaraţia Unica cu datele personale:
Dupa ce sunt completate datele de identificare, atunci va trebui sa completezi datele in functie de tipurile de venituri realizate:
Pentru veniturile realizate in Romania:
Pasul 1. Se selecteaza Capitolul I, Sectiunea I.1.1 (salt la sectiune);
Pasul 2. Se selecteaza I.1.1.A.1.Categoria de venit, punctul 9.Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurului financiar;
Pasul 3. Se completeaza I.1.1.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT, sectiunea 4.Castig net anul, sectiunea 5.Pierdere fiscala anuala (rd.2.-rd.1)/Pierdere neta anuala si sectiunea 6.Pierderi fiscale/nete reportate din anii precedenti (doar de catre persoanele cu istoric negativ in tranzactionare).
Pentru veniturile realizate in afara Romaniei:
Pasul 1. Se selecteaza Capitolul I, Sectiunea I.2 (salt la sectiune);
Pasul 2. Se selecteaza I.2.A.1.Statul in care s-a realizat venitul;
Pasul 3. Se selecteaza I.2.A.2.Categoria de venit, punctul 7.Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurului financiar;
Pasul 4. Se completeaza I.2.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT, sectiunea 3.Venit net (rd.1-rd.2)/Castig net anual, sectiunea 4.Pierdere fiscala (rd.2-rd.1)/Pierdere neta anuala si sectiunea 5.Pierderi fiscale/nete reportate din anii precedenti (doar de catre persoanele cu istoric negativ in tranzactionare).
La final, dupa ce introducem toate datele in Declaratia unica, aceasta se valideaza apasand butonul verde din partea stanga-sus a formularului “VALIDEAZA FORMULARUL”, se salveaza (File -> Save/Save as), apoi se incarca pe site-ul ANAF in SPV.
Pentru castigurile inregistrate in anul 2019 termenul de depunere al declaratiei unice este de 25 mai 2020..
Cum se calculeaza cursul valutar pentru retragerile in euro sau dolari?
Indiferent ca sursa banilor este externa sau interna, pentru retragerile de capital in alta moneda decat RON, venitul se va calcula conform cursului BNR din ziua platii.
Cum se impoziteaza veniturile din dividende, din alte tari?
In cazul multor companii de tranzactionare impozitul se retine direct la sursa, datorita regulilor de evitare a dublei impuneri organizate intre state, asa ca nu mai sunteti nevoit sa platiti si in Romania.
Investitorii ce primesc suma bruta a dividendelor, vor fi nevoiti sa declare aceste venituri si sa plateasca conform legii 10% impozit.
In declaratia unica, veniturile din dividende, din afara Romaniei, se vor completa dupa cum urmeaza:
- Se selecteaza Capitolul I, Sectiunea I.2 (salt la sectiune)
- Se selecteaza I.2.A.1.Statul in care s-a realizat venitul
- Se selecteaza categoria de venit -> I.2.A.2 apoi se bifeaza nr. 13.Dividende
- Se completeaza venitul brut -> I.2.B.1
Procesul este asemanator cu cel de mai sus, doar că se alege partea de Dividende.
Sper ca acest articol sa te ajute in tot acest demers.
Succes la Investitii!
Articol realizat de adasconsult.ro – Pe langa consultanta in completarea declaratiilor fiscale, Adasconsult.ro te poate ajuta cu o gama mult mai diversificata de servicii, ce ajuta antreprenorii sa-si creeze cele mai favorabile scenarii fiscale. Ada’s Consult furnizeaza servicii complete de consultanta financiara si juridica, contabilitate, resurse umane, medicina muncii, ssm si psi.