Având în vedere că trecem printr-o perioadă grea din multe puncte de vedere, nu este niciodată prea târziu să începi să iei cele mai bune decizii pentru tine și pentru cei apropiați, de aceea poți ține cont de viața ta financiară pentru că acest aspect al vieții te influențează destul de mult.
Indiferent de punctul în care te afli, poți oricând începe să faci unele economii și chiar să-ți stabilești unele obiective financiare pentru acest an.
Trebuie să înveți să-ți controlezi finanțele, dar ceea ce trebuie să ai în vedere este să îți faci un plan și să-l urmezi, iar în acest fel nu îți va fi greu să te apropii de obiectivele financiare pe care ți le dorești.
Mai jos am pregătit o serie de lucruri care te-ar putea ajuta să-ți îndeplinești obiectivele setate.
Ce poți face pentru a-ți îndeplini obiectivele?
Fă-ți un buget lunar
Acesta este primul sfat pe care trebuie să-l urmezi atunci când doreșți să-ți pui finanțele în ordine. Un buget, pe lângă faptul că te va ajută să economisești, va fi de real ajutor pentru a vedea în ce direcție ți se duc banii și astfel vei ști care zona a bugetului tău este cea care consumă cei mai mulți bani.
Un buget te ajută să te descurci mai bine cu finanțele, dar cel mai bun motiv pentru a avea un buget este că vei putea face economii așa cum îți doreșți.
Verifică-ți cheltuielile cu atenție
Trebuie să știi în orice moment unde ți se duc banii și cum ai putea face unele schimbări pentru a nu mai cheltui atât de mulți bani. Pentru a-ți verifica cheltuielile îți poți nota undeva unde ți se duc banii.
Poți pune aceste informații într-un caiet sau le poți nota într-o aplicație.
Scrierea fizică este uneori mai eficientă pentru că în acest fel vei ajunge să fii mai conștient de ceea ce cheltui.
O aplicație pentru smartphone de tipul Revolut, ar putea fi o soluție de a urmări îndeaproape cheltuielile. În acest fel, vei vedea cu ușurință unde ți se duc banii și vei putea lua deciziile cele mai bune cu privire la acest lucru.
Dar cred ca și www.wolfbudget.ro sau un simplu excel te poate ajuta sa monitorizezi cu atentie și chiar să-ți planifici cheltuielile din timp.
Respectă-ți bugetul
Deși a realiza un buget este partea cea mai ușoară, a respecta acest buget creează cele mai multe bătăi de cap. Pentru a-ți ține bugetul sub control trebuie să fii foarte atent la cheltuieli și să te gândești dacă o anumită cheltuiala merită sau nu făcută.
Acest lucru este greu de urmat și cu toate că ar părea ușor să respecți bugetul, se întâmplă uneori să nu poți face asta, multe persoane clacând mai devreme sau mai târziu, cheltuindu-și economiile.
Pe de altă parte dacă ești disciplinat, îți aloci o parte din buget pentru a te bucura de lucruri precum vacanțe sau ieșitul în oraș, atunci îți va fi mai ușor să ții lucrurile sub control.
Trebuie să te gândeșți care este formula câștigătoare pentru tine și să te ții de aceasta. Îți poți face un buget de tip 50/30/20 sau orice alt tip de buget care se potrivește mai mult situației tale.
Plata datoriilor
Dacă ai datorii, atunci plata acestora trebuie să fie prioritară.
Încearcă să scapi de datorii pentru că în acest fel îți vei elibera o parte semnificativă din buget. Datoriile se plătesc în timp și depinde foarte mult care este bugetul tău. În funcție de buget, poți stabili un procent care să se ducă spre plătirea cât mai rapidă a datoriilor.
Având un plan de plata a datoriilor, îți vei putea achita aceste datorii mult mai rapid și astfel vei putea chiar face unele economii în timp.
Te poti ajuta de acest articol legat de datorii – Bulgarele Datoriilor – Cum sa-ti planifici libertatea fata de datorii
Nu-ți fă datorii suplimentare
Dacă nu reușeșți să faci față datoriilor, atunci este o idee proastă să-ți faci datorii suplimentare.
Ideal ar fi să scapi de o datorie înainte să începi să-ți faci alte datorii.
Însă să știi că nu toate datoriile nu proaste. Ar trebui să cunoști foarte bine procesul de datorii bune și datorii proaste și să te folosești în special de cele bune.
Pe scurt, datoriile bune sunt cele pe care le vei investi în active care să-ți producă bani pe viitor. Aici te las pe tine să te informezi în legătură cu acest aspect.
Fondul de urgență
Este important să ai un fond de urgență, dimensiunea acestui fond variind în funcție de nevoile tale. Pentru a-ți face un astfel de fond, trebuie să calculezi în primul rând cât cheltui într-o luna.
După ce știi acest lucru, poți înmulți această sumă cu 6 sau cu 12 și astfel îți faci o idee despre cât vei avea nevoie pentru a reuși să faci față cheltuielilor.
În general se recomandă să ai un fond de urgență de 6 luni * cheltuielile de bază, iar pe parcurs să-l mai mărești. Totuși, cel mai bine este să te ghidezi după cât cheltui într-o luna, iar în funcție de acest lucru să stabilești cât de mare va fi fondul tău de urgență.
Gândește-te la cariera ta
Investiția în ceea ce faci în fiecare zi este un lucru pe care îl poți considera. Dacă îți place ceea ce faci, atunci trebuie să te gândești mereu la metode de a deveni mai bun în domeniul tău.
Pentru a face acest lucru, trebuie să investești în cursuri/cărți și educație în primul rând. Toate aceste lucruri costă, dar pe măsură ce acumulezi aceste informații poți deveni din ce în ce mai bun, iar pe termen lung toate aceste informații te vor ajuta foarte mult.
În același timp, dacă simți că nu te atrage cariera actuală, atunci acum e momentul să te gândești la aceasta mai mult și să vezi ce alternative mai ai.
Ar putea chiar ca schimbarea carierei să fie un lucru bun pentru tine, iar dacă simți că e momentul să faci acest pas, atunci nu trebuie să mai amani.
Reduce pe cât posibil cheltuielile pe care le ai
Indiferent de situația ta financiară, reducerea cheltuielilor este ceva de care trebuie să ții cont.
Reducând cheltuielile acolo unde poți, vei putea rămâne cu mai mulți bani, iar mai mulți bani în buzunar va însemna și faptul că îți vei putea atinge și obiectivele pe termen lung.
Poți alege o categorie din bugetul tău în care să cauți modalități de a economisi bani.
Dacă îți poți reduce puțin mai mult cheltuielile, dar în același timp să cauți modalități de a câștigă mai mulți bani, atunci pe termen lung, acest lucru îți va îmbunătăți viață financiară.
Automatizeaza-ți bugetul
Automatizarea bugetului este un lucru pe care îl poți face foarte ușor.
De exemplu poți face anumite setări în aplicația bancară pentru că plățile să fie făcute automat lună de lună. În acest fel, nu vei mai avea de-a face cu plățile întârziate și cu taxele adiționale.
Acesta este mai mult un sfat pentru tine ca să fie mai ușor și mai practic.
Obiectivele trebuie să fie cât mai simple
Un obiectiv cât mai simplu te ajută mult. Nu trebuie să te complici prea mult cu obiectivul tău.
Stabilirea unui singur obiectiv anual și îndeplinirea acelui obiectiv este un lucru de care trebuie să ții cont.
Un obiectiv pe termen scurt ar fi:
- În acest an vreau sa am investiții de 1000 euro,
- În acest an vreau sa mai cumpăr un apartament pe care să-l ofer în chirie,
- În acest an vreau să elimin 50% din datoriile prezente,
- În acest an vreau să-mi cresc venitul activ cu 20%.
Si așa mai departe. Acestea sunt doar câteva obiective pe termen scurt. Ideal ar fi să pornești de la câteva obiective pe termen lung precum:
- Peste 20 de ani aș dori să am un venit pasiv egal cu venitul activ,
- Peste 20 de ani aș dori un venit pasiv de 2000 euro,
- Să ma pensionez mai repede la varsta de 55 de ani,
- Peste 10 ani să am 4 proprietăți în chirie.
Iar lista poate continua.
Ține cont de datele confidențiale
Ai grijă la escrocheriile financiare care se desfășoară zilnic și încearcă să-ți protejezi cât mai bine datele personale și financiare. Există multe strategii pentru a face acest lucru, iar aplicațiile bancare îți permit să îți securizezi foarte bine conturile.
Utilizează parole unice pentru conturile tale și ai grijă unde ții parolele respective. Dacă ți-ai pierdut cardul, îngheață cardul respectiv imediat din aplicație și raportează cardul că fiind pierdut.
E mai mult un sfat pe care ți-l recomand cu scop de precauție.
Start Investițiilor
Dacă avem fundația în ceea ce privește adminstrarea propriilor finanțe, atunci putem să ne gândim și la investiții.
Prioritar pentru tine este să îți stabilești profilul de risc, să afli ce investiții ți se potrivesc, să știi care sunt tipuri de investiții și performanța acestora și să îți faci un plan.
Începător sau avansat, fiecare avem nevoie de planuri – chiar dacă acestea se vor schimba pe parcurs.
Pornește investițiile de la un obiectiv clar și încearcă să ajungi la el.
Toate informațiile desprea acest subiect le poți găsi în cursul Strategii și Tipuri de Investitii.
Concluzii
Deja articolul a ajuns să fie unul foarte lung și sper că aflat informații interesante până aici.
Deciziile sunt cele care ne vor face viața mai ușoară sau mai grea. Depinde de ce decizii vom lua și cum ne vor afecta.
Sper ca recomandările de mai sus să te fi ajutat.
Succes la bani!